16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe nu se fura se sparge, iar ce e de spart se tine „in siguranta“

Ce nu se fura se sparge, iar ce e de spart se tine „in siguranta“

Intorsura este un sat pe cit de mare, pe atit de sarac; oamenii sint atit de nevoiasi incit nici de la cine fura nu mai au, iar banii atit de putini incit satenii prefera schimburile in natura decit eterna contabilizare a datoriilor. Nici gradinitele din sat nu au scapat de crivatul saraciei care bate prin casele tuturor si prin bugetul Primariei Radovan, comuna de care apartine, teritorial, satul Intorsura. La inceput de secol XXI, prichindeii din Intorsura nu au lumina in sala de clasa, in loc de geamuri, citeva table ruginite se lafaie in giurgiuvelele „antice“, un godin fumega in mijlocul incaperii, iar vintul spulbera frigul peste obrajorii rosii ai copiilor. Privita de la distanta, gradinita pare bine intretinuta si pitoresc asezata in marginea plantatiei de duzi. De aproape insa, se vede acoperisul gaurit, geamurile lipsa, incaperile parasite in care vinturile au ingramadit frunze si gunoaie laolalta. Si contorul electric, nou, e drept, dar cu cablurile retezate si izolate. De cind… nimeni nu-si mai aminteste!

Geam de tabla si lemne cu tiriita

Ingramaditi intr-o sala de clasa, numai sapte copilasi mai frecventeaza gradinita si acum, in miez de iarna, infofoliti si ciugulind din pachetelul cu gustare adus de acasa. Bugetul local al comunei suporta cu greu cheltuielile de intretinere ale localului, mai ales ca, odata terminate orele de curs, tot ce ramine se fura! Cel putin asa motiveaza autoritatile locale din comuna faptul ca nu exista geamuri la ferestre, lemne in depozit, prize si becuri functionale si orice alte conditii, fie ele si „de tara“! Ba, mai mult, buna credinta a alesilor locali este usor de dovedit; nici nu a trecut o luna de cind s-au cheltuit din bugetul local 10,5 milioane de lei pentru a cumpara geamuri pentru cele trei localuri de gradinita si doua de scoala din intreaga comuna. E drept ca, pentru a preveni spargerea acestora, gospodarii sefi au decis ca e mai sigur sa le tina in magazie decit in fereastra! Macar asa se aleg cu geamuri, si nu cu cioburi! Si lemnele pentru foc se dau cu tiriita, din aceleasi considerente economicoase si preventive: decit sa fure satenii ce ramine, mai bine sa n-ajunga!

Godinul din clasa

Octavian Velea, de sase ani, Valerica Asan, de cinci ani, Cosmin Popa, de trei ani, Violeta Dinut, de trei ani si jumatate, sint doar citiva dintre copilasii care stateau ieri adunati roata in jurul godinului din clasa. Soba, mai indicata pentru a incalzi o sala de clasa, ocupa un colt al incaperii, dar nimeni nu avea incredere in „puterile“ ei calorice. „E prea mare clasa ca sa poata fi incalzita cu soba, asa ca folosim godinul asta. Copiii s-au obisnuit, nu avem probleme cu ei si nici nu s-a intimplat nici un accident pina acum. Eu sint suplinitoare de anul acesta, adica din toamna lui 2001, si fac naveta tocmai din Craiova, pina aici. E destul de greu, mai ales acum, iarna, ca e cam frig in gradinita, dar copiii vin imbracati mai gros. Probleme avem cu lumina electrica, de fapt…nu avem lumina electrica!“, a spus Mariana Ghejan, suplinitoare, navetista de Craiova.

Godinul care inca nu s-a prabusit peste copiii adunati roata in jurul lui si ferestrele cu tabla in loc de geamuri sint doar doua din motivele pentru care inspectoratul scolar ar trebui sa inchida ceea ce autoritatile din Primaria Radovan numesc gradinita din vale. Din lipsa unui WC, prichindeii, putini citi se mai incumeta sa vina la ore, isi fac nevoile dupa cladire. Despre autorizatie sanitara de functionare a localului nici nu poate fi vorba atita timp cit localul mai degraba este destinat sa adaposteasca animale.

Primarul e sigur ca a vazut lumina!

Constantin Glavan, primarul din Radovan, stie sigur ca anul trecut s-au cheltuit 40 de milioane de lei pentru repararea scolilor si gradinitelor din comuna. La fel de sigur e si de faptul ca in gradinita cu pricina este curent electric. „Eu cu mina mea am aprins becul de la gradinita si nu cred ca nu este lumina acolo. Miine dimineata ma duc sa verific pentru ca nu cred in ruptul capului. In localul de la gradinita din vale a functionat o circiuma si pentru ca nu a fost platit curentul electric, IRE-ul l-a taiat. Pe urma am platit noi si ei au venit si au racordat cladirea la retea. Lumea e rea si acolo au fost multe probleme. Am vrea sa fie o educatoare din sat ca asa poate nu s-ar mai fura nimic“, spune primarul, dezamagit de faptul ca s-a luat lumina fara sa fie anuntat. E drept ca, la cite educatoare s-au perindat pe acolo, e putin probabil sa se dea de urma celei care, suparate pe instrainarea postului cu pricina, a luat si curentul electric, in semn de protest. La gradinita din deal imbunatatirile sint evidente: la ferestre, in loc de geamurile din tabla, erau cartoane! Linga Caminul cultural sau mai degraba linga ce a mai ramas din caminul cultural al satului Intorsura functioneaza cea de-a doua gradinita, cea din deal. Aici, milioanele cheltuite pentru pregatirea localului chiar se vad, in sensul ca, spre deosebire de gradinita din vale care avea in loc de geamuri tabla, aici erau puse cartoane. E drept ca, acolo unde lipseau si cartoanele, copiii ramineau cu un singur rind de geamuri in dreptul carora, pentru a estompa vintul, a fost sprijinit un dulap. Educatoarea Nadia Voina incearca sa faca imposibilul; educatie cu cei 20 de copii infofoliti ca la sanius in conditii de promoroaca. Pentru parintii care au curajul sa-si trimita copiii la cele doua gradinite, Primaria Radovan ar trebui sa instituie un premiu. L-ar merita pe deplin!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS