27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFirmele vor cunoaste succesul numai alaturi de o banca puternica

Firmele vor cunoaste succesul numai alaturi de o banca puternica

In anul 1996 am avut sansa sa particip la o negociere cu un cetatean american care dorea sa faca afaceri cu cereale in Romania. Dupa mai multe ore de discutii in care americanul a prezentat un mecanism al derularii viitoarelor sale plati, bazat pe un acreditiv back-to-back si pe o scrisoare de garantie emisa de cea mai puternica banca din Germania, am ramas surprinsi ca, de fapt, omul de afaceri american nu dorea credite sau alte angajamente din partea unei banci din Romania, ci numai sa deruleze operatiunile printr-o banca de prim rang. Cunoscind avantajele pe care le ofera o banca puternica pentru o companie, nu am ezitat sa-l intreb de ce vrea acest lucru. A raspuns ca pentru firma sa este foarte important ca in antetul corespondentei duse cu partenerii si cu statul american sa apara ca are contul deschis la o banca recunoscuta.

In fata scaderii cantitative a vinzarilor, firmele romanesti dau vina cel mai adesea pe slaba putere de cumparare a populatiei. Consultanta, sistemul de derulare a platilor, tehnicile si costurile de finantare de care beneficiaza firmele similare din partea bancilor lor sint aproape neglijate. Toate acestea impun de fapt ca, incepind din 2002, firmele sa deruleze afacerile prin banci de prim rang. Scrisorile de bonitate si de intentie cu care firmele se prezinta la primele licitatii si contacte cu partenerii vor fi acceptate cu usurinta. Accesul rapid la resurse valutare si la cursuri avantajoase va permite efectuarea in avans a importurilor de la partenerii care nu cunosc inca firma. Timpii de ordonare si executie a platilor se reduc datorita sistemului multicash care permite accesul la operatiune chiar din sediul firmei, dar si datorita bancilor corespondente pe care o banca mare le are in intreaga lume. Dimensionarea afacerii la tendintele viitoare ale pietii poate fi posibila si cu ajutorul ofiterilor de credite cu ocazia analizei oportunitatii acordarii de credite.

Profitabilitatea firmelor ar putea creste incepind cu acest an

Pe masura cresterii volumului de operatiuni prin banca, aceasta pune la dispozitie, in locul modalitatilor de finantare cu costuri mari, altele extrem de simple si ieftine. Aprovizionarile cu marfa, executia unor lucrari sau prestarea unor servicii pot fi garantate cu scrisori de garantie bancara, recunoscute si acceptate cu usurinta de parteneri. Fata de creditele purtatoare de dobinzi, pentru scrisori de garantie se platesc comisioane de cel mult 4% pe an. Este posibila efectuarea rapida a unor importuri pe baza biletelor la ordin emise de firma si avalizate de banca. Pentru lipsa temporara de resurse se poate beneficia de credite pe perioade scurte de timp, de pina la 30 de zile, care la o banca mare intra in competenta directorilor. Incasarea facturilor se poate face rapid prin serviciile de factoring oferite de banca. Poate fi realizata rapid scontarea la intern a unor bilete la ordin emise in favoarea firmei, in conditiile in care partenerul are cont deschis la o unitate a bancii respective. Accesul la credite in valuta cu o dobinda de cel mult 8% la USD reprezinta un avantaj substantial fata de firmele finantate cu credite in lei. Datorita sistemului de banci corespondente din strainatate, clientii bancii pot intra in posesia creantelor valutare inainte de scadenta, cu ocazia forfetarii titlurilor de valoare de catre banca. Pentru fiecare tip de tranzactie, o banca puternica acorda creditul care corespunde cel mai bine din punct de vedere al dobinzilor si al perioadei de rambursare.

Intimpinarea concurentei, reducerea cheltuielilor de finantare, imbunatatirea imaginii si credibilitatii, cresterea sau chiar mentinerea la acelasi nivel a vinzarilor, dar in conditii de profitabilitate mare, se pot realiza incepind cu 2002, daca firmele vor derula operatiunile printr-o banca de prim rang.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS