14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizari in invatamintul mehedintean

Disponibilizari in invatamintul mehedintean

Mii de angajati din invatamint vor ramine pe drumuri, din aceasta luna. Legea bugetului pe anul 2002 prevede restructurarea a 4.000 de cadre didactice si nedidactice, dar si o parte a personalului auxiliar (personal tehnic, TESA) din scoli si licee. In Mehedinti, cel putin 65 de cadre isi vor pierde locurile de munca, in urmatoarea perioada.

Personalul necalificat, cel mai vizat

Cele mai multe posturi care vor fi eliberate in Mehedinti sint ocupate in prezent de suplinitori necalificati, ei urmind sa ingroase in perioada urmatoare numarul somerilor. Potrivit lui Mihai Dima, liderul Sindicatului Liber din invatamintul mehedintean, personalul didactic calificat nu trebuie sa se teama prea mult de aceste disponibilizari: „Vizati sint mai ales suplinitorii necalificati. Multi dintre ei nu detin suficiente cunostinte pentru posturile pe care le ocupa, aducind astfel un prejudiciu actului educational“. Sindicatele din invatamint pregatesc si miscari revendicative, pentru ca negocierile de la finele anului trecut i-au nemultumit pe membrii de sindicat. „Asa cum am stabilit la sfirsitul semestrului intii, calendarul revendicarilor va fi respectat. In urma unor noi negocieri care vor avea loc in aceasta perioada, daca nu se va ajunge la o solutie favorabila, vom declansa greva de avertisment si apoi greva generala. In conditiile in care bugetul invatamintului pentru 2002 este unul auster, in conditiile in care vor fi reduse peste 65 de posturi in Mehedinti, iar inflatia nu este acoperita nici la jumatate, nu vad cum s-ar putea rezolva toate aceste probleme. Saptamina urmatoare vom avea colegiul liderilor, pentru adoptarea unor solutii. Vom vedea ce se va hotari si la nivel national si vom actiona in consecinta“, a precizat Mihai Dima.

Terenurile si cladirile scolilor trec in administrarea consiliilor judetene

Lucian Capitanescu, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti, sustine insa ca aceste disponibilizari sint necesare pentru incadrarea in prevederile bugetare: „Disponibilizarile nu se fac pe seama personalului titular din invatamint. Aceasta reducere de personal nu va afecta procesul instructiv-educativ. Majoritatea elevilor se orienteaza catre licee si numai o treime catre scolile profesionale. La scolile profesionale am reusit sa alcatuim 50 de clase, cu cite aproximativ 20 de elevi. In perioada 10-14 ianuarie, directorii de unitati scolare vor fi invitati la inspectoratul scolar, in fata Consiliului de Administratie, sa-si fundamenteze cifrele planului de scolarizare, dupa criteriile pe care si le-au propus. Acest plan, pentru anul de invatamint 2002/2003, trebuie aprobat si de Ministerul Educatiei si Cercetarii“.

De asemenea, din aceasta luna, terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamint preuniversitar de stat si cel special de stat trec din administrarea inspectoratelor scolare in subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor. Unitatile de invatamint preuniversitar de stat pot obtine venituri proprii, realizate in conditiile legii, din activitatea de productie (ateliere scoala, ferme agricole), prestari servicii, taxe de la persoane fizice si juridice, venituri din inchirieri de spatii, donatii, sponsorizari si alte venituri realizate din activitatea de invatamint, cultural-educativa. In Mehedinti, actiunea de comasare a scolilor de la sate va continua in acest an, desi masura, aplicata inca de anul trecut, a creat numeroase probleme pentru invatamintul rural mehedintean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS