14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBugetul local - la a doua rectificare

Bugetul local – la a doua rectificare

Craiovenii au dat dovada in acest an de mai mult spirit cetatenesc, stringind la bugetul local mai mult decit se asteptau edilii Craiovei. Pina la 17 decembrie, data la care taxele si impozitele locale mai puteau fi achitate fara perceperea unor penalitati, fusesera strinse peste 250 de miliarde de lei, din care 70 de miliarde de lei de la persoane fizice. Directorul Serviciului de Impozite si Taxe din cadrul Primariei Craiova, Teodor Voinea, spune ca aproape 90% din persoanele fizice si-au achitat la timp taxele si impozitele: „Incasarile au mers bine si datorita hotaririi consiliului local de a-i scuti de plata majorarilor de intirziere pe toti cei care si-au achitat, in perioada 1 octombrie – 17 decembrie, impozitele pe cladiri si teren restante. De aceasta facilitate au beneficiat 5.000 de contribuabili, care au platit 4,8 miliarde de lei“. Teodor Voinea spune ca bugetul local initial, stabilit la 228 de miliarde de lei, a fost realizat si depasit, astfel incit astazi va fi discutata in consiliul local a doua rectificare de buget pe 2001, la o valoare de 257 de miliarde de lei.

In ceea ce priveste agentii economici, la 19 societati comerciale cu restante catre Serviciul de Impozite si Taxe Locale, printre care SC REUT, SC TUFON si SC OLMEC, s-a dispus blocarea conturilor si aplicarea de sechestre, iar bunurile a opt dintre ele au fost deja scoase la licitatie. Teodor Voinea spune ca la agentii economici sint mari nu atit restantele, cit majorarile de intirziere: „Pentru a scapa de multe din aceste restante, intentionam ca anul viitor sa propunem scutirea de la plata majorarilor de intirziere, pe o perioada determinata, pentru aceasta categorie de contribuabili. Mai ales avind in vedere ca, la persoanele fizice, acordarea in 2001 a acestei facilitati a dat roade“.

Cei care nu si-au achitat darile catre autoritatile locale pina pe 17 decembrie vor plati penalitati de 0,1% pe fiecare zi de intirziere, fie ca sint persoane fizice, fie ca sint agenti economici. Incasarile se vor face in acest an pina pe 28 decembrie. Anul viitor, taxele si impozitele locale vor creste cu 30,8%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS