9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFratii mineri ar putea salva Sarbatorile a peste 700 de slatineni

Fratii mineri ar putea salva Sarbatorile a peste 700 de slatineni

Societatea slatineana RULMENTI SA a ajuns pe marginea prapastiei. Este inglodata in datorii si nu are de unde sa scoata bani. Oamenii spun ca nu si-au primit salariile din luna octombrie si ca nu mai au ce pune pe masa copiilor. Ei vor doar sa primeasca bani pentru Sarbatori si sa nu ramina in strada fara protectie sociala. De doua zile nu mai lucreaza, dar promit ca, daca actionarul lor majoritar, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), ii va ajuta, vor fi disciplinati si vor munci. Societatea lor are in prezent debite de 167,9 miliarde de lei, cu 56,1 miliarde mai mult decit valoarea capitalului social. Motivul principal pentru care s-a ajuns in aceasta situatie il reprezinta cele doua credite luate de la BCR si BRD.

Discutiile purtate in cursul diminetii de miercuri de catre liderii sindicali de la SC RULMENTI SA cu reprezentantii Prefecturii Olt au fost urmate de depunerea unei liste cu revendicari din partea salariatilor. „In primul rind, vrem salariile la zi, lichidarea lunii octombrie, lichidarea lunii noiembrie, avansul lunii decembrie. Mai vrem protectie sociala pentru toti salariatii in caz de disponibilizari colective. Vrem, de asemenea, o privatizare reala din partea APAPS, adica o interventie din partea ministrului Musetescu. Daca nu ni se rezolva in special problema salariilor, oamenii sint dispusi sa iasa in strada si sa faca greva foamei“, a spus presedintele executiv al Sindicatului Liber Rulmenti, Nicolae Calin.

Ieri-dimineata, de la ora 7.00, angajatii s-au adunat in fata sediului societatii, dar ninsoarea si frigul i-au facut sa intre in birouri si pe holuri.Tot la prima ora a diminetii au inceput si negocierile dintre sindicalisti si reprezentantii APAPS. Apoi s-au reunit Consiliul de Administratie si comisia de cenzori. Acestia au analizat situatia si, ca o prima masura, au numit un director interimar. Acesta este fostul director tehnic, Gheorghe Rotaru, si va ocupa aceasta functie pina pe 20 decembrie, cind a fost convocata o noua sedinta AGA.

In urma discutiilor care s-au prelungit pina dupa-amiaza, s-a ajuns la concluzia ca singura solutie de moment care poate duce la indeplinirea revendicarilor sindicalistilor si la acordarea unei guri de oxigen societatii este cautarea de clienti pentru cei peste 300.000 de rulmenti aflati in stocul societatii. „Acestia valoreaza peste sase miliarde de lei, iar pentru salariile restante sint necesare numai doua miliarde. Ei au stocuri, dar beneficiarii, la anuntul mass-media ca societea e in faliment, s-au speriat. Directoarea economica a facut o lista cu fostii si cu posibilii clienti, mai ales din Valea Jiului, si va incepe sa-i contacteze si sa le trimita oferte. Se va interveni pentru ca Regia Autonoma a Lignitului si a Huilei sa cumpere si sa plateasca imediat contravaloarea rulmentilor“, a spus directorul APAS, Marin Nicoli.

In ceea ce priveste masurile pe termen lung, conducerea fabricii trebuie sa prezinte un program de reorganizare si redresare, dupa ce directorul numit de AGA, Stefan Matei, si-a dat demisia dupa numai citeva zile, din motive de sanatate. Referitor la decizia Curtii de Apel Craiova, privind falimentarea societatii, acest proces va mai dura cel putin trei luni, in opinia directorului APAPS: „Dosarul va ajunge la Tibunalul Olt probabil in cursul lunii ianuarie, apoi sint multe proceduri de urmat care vor dura pina in luna martie. Noi asteptam acum redactarea deciziei Curtii de Apel. Deocamdata, avem certificatul si asteptam sa vedem care au fost si motivele pentru care s-a luat aceasta decizie. Oricum, am fost surprinsi de decizia Curtii de Apel, mai ales ca ministrul Ovidiu Musetescu trimisese o adresa prin care solicita o aminare de doua saptamini. Justitia, analizind dosarele, a luat o decizie de acest fel, iar acum trebuie sa o respectam. Trebuie precizat ca nici un creditor in afara de BRD nu a cerut acest lucru.“

Reprezentantul APAPS a spus ca, in acelasi timp, se va incerca privatizarea societatii. In prezent exista o singura firma interesata de privatizarea SC RULMENTI SA Slatina. Aceasta este SC MODEXIM SRL, din Brasov. Directorul actionarului majoritar, Marin Nicoli, a spus ca patronul acestei societati, Alexandru Crisan, este interesat de mai mult timp de achizitionarea pachetului de actiuni de la stat. Acesta chiar a cerut un ragaz de doua saptamini pentru a-si termina propriul audit, inainte de decizia Curtii de Apel.

Marin Nicoli a adaugat ca privatizarea este cea mai buna solutie, dar noul cumparator trebuie sa asigure salariile si materia prima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS