11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua AGROMEC-uri doljene au intrat in lichidare

Doua AGROMEC-uri doljene au intrat in lichidare

Unitatile prestatoare de servicii pentru agricultura n-au avut mari sanse de supravietuire in economia de piata. Cea mai grea soarta au avut-o insa atelierele de reparatii si intretinere a tractoarelor si masinilor agricole. Cum taranul roman s-a intors la plugul tras de vite, parcurile de utilaje agricole au ajuns pe butuci, daca n-au fost date la bucata de „investitorii strategici“, cum s-a intimplat cu acele AGROMEC-uri vindute de fostul FPS lui Ede Erdely.

O afacere de… „milion“

Nu cu mult timp in urma, AGROMEC Dunareni si AGROMEC Craiova au intrat in lichidare. La prima, cu un capital social de 270 de milioane de lei, actionarul principal este Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care detine 57,66% din totalul actiunilor. Societatea mai are un singur angajat – directorul general, Floarea Mitrana Pirvu. Masura de licidare a societatii a fost impusa de imposibilitatea realizarii obiectului de activitate – prestari servicii in agricultura si comert cu piese de schimb pentru tractoare si masini agricole. Pe primul semestru al anului in curs, cifra de afaceri s-a ridicat la suma de un milion de lei. Pierderile pentru realizarea acelui milion de lei sint de… 37 de milioane, iar datoriile totale – 432 de milioane de lei. In 2000 s-au tinut sase sedinte de licitatie, toate esuate… Ede Erdely si cu Gabriel Gunescu isi terminasera treaba cu un an mai devreme. Ultima strigare a fost la 5.000 de lei actiunea, ceea ce inseamna 20% din valoarea initiala. Conform art. 222, lit. b din Legea 31/1990 republicata, privind dizolvarea societatilor, si art 32, ind. 10 din Legea 66/1999 privind dizolvarea de drept in cazul in care exista datorii neonorate in termen de 60 de zile de la data scadentei si care depasesc 50% din activul societatii, unitatii de la Dunareni i s-a intocmit dosarul de lichidare. Dupa ce APAPS Bucuresti il va aproba, i se va emite un mandat special reprezentantului APAPS in AGA, pentru a hotari lichidarea societatii. In prezent, aceasta detine un teren de 6.000 mp, un atelier de reparatii si ceea ce a mai ramas din utilajele societatii. La fata locului s-a deplasat un delegat din cadrul Compartimentului recomversie, active si evaluari, de la APAPS Bucuresti, pentru a constata situatia reala.

Directorii trebuie sa-si inece „corabiile“

Cam la fel stau lucrurile si la AGROMEC Craiova. Aceasta are doi angajati: directorul, Doina Fota, si o contabila, care este o veche salariata care n-a putut iesi la pensie pentru ca nu i s-au platit asigurarile catre Casa de Pensii. APAPS detine 84,14%. Capitalul social este de 55,906 milioane de lei, pierderile la sfirsitul primului semestru al anului 2001, de 94 de milioane de lei, iar datoriile se ridica la suma de 216 milioane de lei. Procedura de lichidare este similara cu cea de la Dunareni. In patrimoniul societatii craiovene mai exista o Dacia veche si ceva mobilier. La ambele societati, procedurile de lichidare trebuie finantate de catre actionarul principal, respectiv APAPS. Pentru indeplinirea formalitatilor de radiere de la Registrul Comertului, mai este nevoie, in cadrul fiecarei unitati, de unul sau doi salariati, care au soarta capitanului de pe corabia care se scufunda incet, dar sigur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS