9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii nu trebuie sa se miste brusc pentru a nu provoca prabusirea salii de sport

Elevii nu trebuie sa se miste brusc pentru a nu provoca prabusirea salii de sport

Peretii salii de sport a Scolii „Sfintul Nicolae“ din Tirgu Jiu se pot prabusi in orice moment. Cu toate ca aceasta cladire a fost inchisa in urma unei expertize care a fost realizata de catre specialisti din cadrul primariei, conducerea scolii impreuna cu cei doi profesori de sport au luat hotarirea de a redeschide sala. Aceasta pentru ca, o data cu venirea iernii, copiii nu mai puteau fi tinuti afara. Au fost luate si masuri pentru ca elevii sa nu aiba de suferit: acestia se misca mai incet, merg pe virfuri, nu au voie sa sara capra si sa alerge. „Imi este frica sa nu se prabuseasca sala de sport peste noi. Ni s-a spus sa mergem mai incet. Se poate darima in orice clipa“, a spus Victor Marin, elev in clasa a V-a B.

La Scoala „Sfintul Nicolae“ invata peste 1.500 de elevi, toti folosind asa-zisa sala de sport. De fapt, in cladirea cu pricina, in urma cu mai multi ani a functionat unul dintre atelierele scolii.

Din cauza lipsei de spatiu, conducerea scolii a transformat aceasta cladire in sala de sport, desi nu indeplinea conditiile pentru a i se da o astfel de destinatie. Mai mult decit atit, imobilul nu are nici un fel de fundatii, constructorul ignorind acest „detaliu“, considerind ca peretii pot fi asezati direct pe pamint, fara nici un fel de probleme. Nimeni nu stia ca aceasta cladire va fi transformata in sala de sport, iar peretii vor incepe sa se crape. De fapt, acest lucru chiar se si intimpla, fisurile putindu-se vedea cu ochiul liber. Si podeaua a suferit transformari, pamintul de dedesubt lasindu-se in mai multe locuri.

In urma cu doi-trei ani, cind la sala de sport au inceput sa apara primele probleme, sefii scolii au turnat o temelie de beton in jurul cladirii. Nicolae Badea, directorul scolii, a spus: „Am facut si noi ce am putut, dar se poate vedea ca sala de sport nu mai rezista. Am semnat un protocol cu profesorii de sport, in urma cu doua luni, atunci cind sala a fost inchisa. Trebuia sa o deschidem. Unde sa-i ducem pe acesti copii? Nimeni nu face sportul afara, pentru ca elevii se pot imbolnavi, iar orele trebuie sa aiba loc. Nu poti sa stai asa sa te intrebi: se darima, nu se darima? Cind m-am dus la Inspectoratul Scolar Gorj si la primarie mi s-a spus sa nu le cer bani. Tencuiala cade, caramida e pe pamint.“

„Nu mai zdupai, ca sala e suprasolicitata!“

Ion Popescu, unul dintre cei doi profesori de sport ai scolii, a introdus un program special de masuri pentru ca, in caz de prabusire, sala de sport sa fie evacuata intr-un timp cit mai scurt. Unul dintre punctele de rezistenta ale programului il reprezinta montarea unui pendul care sa detecteze eventualele miscari seismice. Acesta a fost atirnat de becul din centrul salii.

Toti elevii stiu ca, atunci cind pendulul incepe sa se miste, trebuie sa paraseasca imobilul: baietii – prin vestiar, spre groapa de nisip, iar fetele – pe usa de la intrare. „Nu mai facem exercitii care sa produca vibratii. Pendulul ne ajuta foarte mult, in caz de cutremur, iar sala asta poate cadea in orice moment. Eu trebuie sa imi fac orele, ca altfel nu am cum sa inchei mediile. Ni s-au repartizat anul acesta 200.000.000 de lei pentru a face reparatii, dar la noi nu a mai ajuns nimic. Si oricum, sa repari sala asta e ca si cum ai repara un pantof fara talpa. Am 38 de ani de meserie si nu am mai vazut asa ceva. Facem exercitii mai usoare, mai mult la saltea. Atunci cind elevii alearga, se simte cum se zguduie peretii. Trebuie sa le spui copiilor sa nu alerge, ca ar putea cadea sala peste ei“, a spus Ion Popescu. Chiar in momentul in care discutam, acesta i-a replicat unuia dintre elevii clasei a V-a B, aflati la ora de sport: „Nu mai zdupai, ca sala e suprasolicitata!“

Primarul Florin Circiumaru a spus ca se va incerca repararea salii de sport in timpul vacantei de iarna, iar daca nu se va reusi, lucrarile vor fi demarate in primavara. Pina atunci, micutii trebuie sa fie atenti la oscilatiile pendulului si sa faca miscari delicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS