14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa bloc, apa curge patru ore pe zi, iar caldura nu mai este de un an

La bloc, apa curge patru ore pe zi, iar caldura nu mai este de un an

• Cei care stau la bloc au intrat in iarna fara caldura si apa calda • Regimul auster este cauzat de datoriile pe care asociatiile de locatari le au catre furnizorul de utilitati • Pentru ca filiesenii sa aiba apa nonstop, sint necesare 1,4 miliarde de lei • Autoritatile locale nu gasesc solutia rezolvarii acestei situatii

Filiesenii care stau la bloc s-au obisnuit, de aproximativ un an, sa traiasca fara apa calda si caldura, iar o luna au apa rece la robinete decit patru ore pe zi. Aceasta situatie a aparut din cauza datoriilor mari pe care cele cinci asociatii de locatari le au de achitat furnizorului de utilitati, SC ACVATERM. Pentru ca are de recuperat de la populatie aproximativ noua miliarde de lei, societatea nu a putut sa-si achite la rindul ei restantele de plata catre furnizori. In aceste conditii, Regia Autonoma de Apa Craiova, care are de incasat aproximativ 1,4 miliarde de lei de la SC ACVATERM, a hotarit, in urma unui protocol, sa furnizeze apa potabila doar sase ore pe zi pina la achitarea datoriei.

Nici furnizorul de energie electrica nu s-a aratat mai ingaduitor, societatea beneficiind de curent doar intre orele 8.00 si 18.00. In aceste conditii, filiesenii beneficiaza de apa rece doar patru ore pe zi, dimineata. In cazul apei calde si caldurii, problema este asemanatoare, numai ca furnizarea acestora a fost intrerupta in urma cu un an.

Incercind sa contactam conducerea SC ACVATERM Filiasi, la sediul institutiei nu am gasit pe nimeni“. Nu a fost posibil nici prin telefon, deoarece mobilul directorului general este inchis din cauza „imposibilitatii de plata“. Nici salariatii nu pot vorbi la telefon din incinta societatii, convorbirile fiind restrictionate tot din cauza neachitarii facturilor.

Desi situatia societatii este foarte grea, surprinzator SC ACVATERM Filiasi s-a clasat a doua oara pe locul I in „Topul firmelor doljene“ pe 2000, alcatuit de Camera de Comert si Industrie Oltenia, criteriul departajarii fiind performanta. In conditiile in care SC ACVATERM Filiasi are datorii catre furnizori de aproximativ zece miliarde si nu-si mai poate indeplini obligatiile catre populatie, realizatorii clasamentului au ajuns la concluzia ca firma este productiva si profitabila!

Se achita datoriile, va curge si apa

Autoritatile locale spun ca singura solutie pentru rezolvarea problemei este ca locatarii datornici sa-si achite restantele. Stringerea banilor este insa greoaie, deoarece filiesenii nu se lasa induplecati sa plateasca intretinerea. „Sint 2.200 de apartamente in oras. In prezent avem in instanta 160 de actiuni de recuperare a fondurilor de la locatarii care au restante mai mari de 10 milioane de lei. Din toti locatarii care stau la bloc, cred ca numai 2% nu au restante la intretinere. Am incercat tot felul de metode pentru a recupera banii. Am trimis echipe ale primariei pe teren, dar au inceput sa ne cunoasca si nici usile nu le mai deschid“, spune Nicolae Stancioi, viceprimarul orasului. Deocamdata, nu se gasesc solutii pentru rezolvarea acestei situatii. „Nu intrevad nici o iesire. Daca oamenii nu inteleg sa-si achite datorile intr-o luna, o luna si jumatate, orasul Filiasi va ramine si fara apa rece“, a precizat Nicolae Stancioi.

De sarbatori, filiesenii ar putea avea caldura pentru ca primaria a pus in functiune doua centrale termice pe gaze care vor deservi 1.900 de apartamente.

Cornel Mondea, prefectul judetului Dolj, spune ca situatia in Filiasi s-ar putea indrepta daca oamenii si-ar achita macar o parte din datorii: „Furnizorii ar putea da dovada de intelegere in momentul in care le mai virezi ceva bani in cont, dar daca tu nu ai mai dat un ban de opt luni, nu poti avea pretentii. Eu nu pot sa-i ordon furnizorului de energie electrica sa dea drumul la curent, promitindu-i ca ii voi da banii peste trei ani. Este adevarat ca sufera si oameni care nu au nici o vina, dar asta este situatia“.

Cu soba in apartament si apa carata de la fintina

Situatia din Filiasi nu-i mai sperie pe localnici, oamenii obisnuindu-se deja sa care apa de la fintini si sa stea imbracati in casa cu paltonul. Unii, mai inventivi, si-au improvizat in dormitoare cite o soba pe lemne. Dar si lemnele sint scumpe. „Ce sa facem, ne-am obisnuit deja. Caram apa cu galeata de la fintini, facem provizii si ne descurcam cum putem. Eu mi-am facut o soba in casa si am cumparat lemne. E, mai bag pe foc si cartoane, si hirtii, ce sa-i faci. Nu stiu ce se poate face. Noi n-avem restante la intretinere, dar cei care o duc bine au ramas cu datorii. De unde sa platesti, daca n-ai bani“, spune Stefana Belu, din Filiasi. Desi putini, locatarii care nu au restante la plata intretinerii nu inteleg de ce sint „condamnati“ la acest regim, mai ales ca apa rece este furnizata si intr-o perioada in care oamenii sint la serviciu.

Orasul are 20.000 de locuitori, dintre care aproximativ 2.000 sint salariati. Rata somajului in Filiasi depaseste 60%, iar sansele oamenilor fara slujba de a-si gasi un loc de munca sint minime, deoarece o singura intreprindere este viabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS