9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMembrii comisiei de control au plecat asa cum au venit

Membrii comisiei de control au plecat asa cum au venit

• Lucratorii vamali au contestat alcatuirea comisiei, considerind-o ilegala • Din 17 vamesi, unul singur si-a declarat averea: un apartament cu doua camere si o Dacie din 1988

Din totalul de 28 de vamesi de la punctul de control si de trecere a frontierei Portile de Fier I, 16 din cei 17 prezenti ieri au refuzat sa dea declaratii pe proprie raspundere in fata comisiei de control constituite la nivelul Prefecturii Mehedinti, in urma ordinului emis de prefectul Dan Trancota. Comisia trebuia sa verifice legalitatea dobindirii unor bunuri imobile de catre personalul vamal din punctele de control a trecerii frontierei de pe teritoriul judetului Mehedinti. Pe baza declaratiilor de avere pe care trebuia sa le ia ieri, membrii comisiei urma sa decida daca mai este nevoie sa fie controlate averile declarate. Din comisie au facut parte: col. Ion Raduletu, director de cabinet al prefectului, care este si coordonatorul actiunii, mr. Alexandru Stoica, de la Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, mr. Dumitru Chiribisan, de la IJP Mehedinti, col. Stefan Aranaciu – inspector-sef la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, col. Grigore Zamfiroiu, de la IJPF Mehedinti, Emil Ghelner, comisar-sef la Garda Financiara, si inspectori de la finante. La PCTF Portile de Fier I, vamesii asteptau insa controlul cu Legea 115/1996 in mina. Actul legislativ defineste clar conditiile in care averile unor categorii socio-profesionale din Romania pot fi controlate, precum si modalitatea de constituire a comisiilor de control. Prinsi pe picior gresit, membrii comisiei delegate de Prefectura Mehedinti s-au lovit de refuzul categoric al vamesilor de a da declaratii pe proprie raspundere, in urma consultarilor acestora cu liderii de sindicat din tara. „Comisia nu este intrunita legal. Din ea trebuia sa faca parte doi judecatori si un procuror, nu cei de la Politia de Frontiera sau de la Politia Economica. Nu mi se pare normal sa fim cercetati ca niste hoti. Am discutat cu colegii de la celelalte puncte de trecere a frontierei din tara si acolo nu s-a intimplat asa ceva“, a declarat Gabriel Leurzeanu, liderul Sindicatului Vamesilor de la PF I.

Raportul „controlului“ a incaput pe o pagina

La articolul 7 din Legea 115/1996 se prevede ca, „in cazul in care la data investirii sau numirii in functie, intre averea detinuta si cea dobindita pe parcursul exercitarii functiei se constata diferente vadite si exista dovezi clare ca bunuri de valoare nu puteau fi dobindite din veniturile legale realizate de acea persoana, averea este supusa controlului de catre o comisie“. Conform legii, comisia trebuie alcatuita din doi judecatori de la Curtea de Apel, desemnati de presedintele acesteia, dintre care unul in calitate de presedinte, si un procuror de la Parchetul care functioneaza pe linga Curtea de Apel, desemnat de prim-procurorul acestui Parchet. Cu legea in mina, cei 18 vamesi prezenti ieri la PCTF I, dintre care unii adusi de acasa, au intrat, rind pe rind, in sala in care se afla comisia desemnata sa-i controleze, refuzind sa dea orice declaratie. Mai mult, unii dintre ei au tinut sa-si si justifice de unde au venituri suplimentare. „Eu am 63 de stupi si am avut incasari de 63 de milioane de lei. Din acesti bani pot sa-mi iau anual o masina sau sa fac o casa. Este un mod de presiune care se exercita asupra noastra, pentru ca din patru in patru ani sintem controlati. Stiu cum vin colegii obositi la serviciu si cum muncesc“, a declarat Dumitru Capatina, vames la PF I. Inceput in jurul orei 10.00 si finalizat in jurul orei 14.30, „controlul“ a fost incheiat printr-un proces-verbal de o pagina, care cuprinde consemnarea declaratiilor verbale „ale unei parti“ dintre lucratorii vamali din biroul vamal Portile de Fier I. Intre cele 17 declaratii date, majoritatea contesta legalitatea intocmirii comisiei si a Ordinului 239/2001 al prefectului Dan Trancota. Un singur lucrator vamal a vrut sa acorde declaratia de avere, in care a fost consemnata detinerea unui apartament cu doua camere si a unei Dacii din 1988, pe care a cumparat-o in anul 2001.

Membrii comisiei de control au refuzat sa dea orice declaratie, masina Garzii Financiare Mehedinti, in care se aflau acestia, demarind in tromba din parcarea PCTF Portile de Fier I, in directia Orsova. Aici a fost intilnita o situatie similara la vama din port, lucratorii vamali refuzind si in acest caz acordarea declaratiilor de avere, pina la intocmirea unei comisii, in conditiile Legii 115/1996. Astazi, comisia de control urmeaza sa verifice averile vamesilor de la PCTF Portile de Fier II, iar miine sa-i prezinte un raport complet prefectului Dan Trancota si apoi premierului Adrian Nastase. Ramine de vazut daca va avea ce prezenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS