19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEfectele terapeutice ale verzei

Efectele terapeutice ale verzei

Virtutile terapeutice ale verzei sint cunoscute din antichitate, aceasta fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu universal. Calitatile sale sint de necontestat pentru ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli. Varza contine fier, tanin, sulf, saruri de potasiu, amidon, sodiu, iod, cupru, siliciu, glucide, vitaminele A, B1, B2, C, PP, U, precum si provitamina A. Ea este remineralizanta, revitalizanta, nutritiva. Ajuta in lupta impotriva scorbutului, a diabetului zaharat, a anemiei. De asemenea, varza are proprietati dezinfectante. Este de preferat sa fie consumata in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

Indicatii terapeutice

Intern

1. Principala indicatie terapeutica a verzei este ulcerul gastric. Orice bolnav de ulcer trebuie sa stie ca va avea numai de cistigat daca va bea in fiecare zi suc de varza cruda.

2. Si diabetul zaharat poate fi ameliorat cu ajutorul verzei – s-a dovedit ca varza contine o substanta care scade nivelul glicemiei.

3. Astmul bronsic si bronsitele sint alte afectiuni in care tratamentul cu varza cruda aduce beneficii.

4. Datorita fierului continut de varza, anemia poate fi combatuta cu ajutorul acestui aliment.

5. Prin consumul de varza, reumatismul poate fi prevenit si combatut.

6. Si colitele ulceroase pot fi tratate cu suc de varza cruda.

7. Deoarece contine vitamine, varza este un aliment deosebit de pretios in cazul carentelor vitaminice ale oaselor, unghiilor, parului.

8. In constipatiile cronice se recomanda, de asemenea, consumul de varza.

9. Printre altele, sucul de varza cruda are proprietatea de a combate viermii intestinali.

Extern

1. Varza se poate folosi impotriva colicilor renale.

2. Plagi, rani, inflamatii, intepaturi de insecte, ulcerul varicos – toate pot fi tratate cu varza cruda.

3. Durerile reumatismale si alte dureri, printre care si cele dentare, pot fi indepartate cu ajutorul verzei.

4. Acneea, furunculele pot fi, de asemenea, tratate cu frunze sau cu suc de varza.

5. Varza poate fi utilizata si pentru combaterea altor boli, cum ar fi zona zoster, precum si impotriva degeraturilor.

Mod de intrebuintare

– Se taie nervurile mai groase ale frunzelor de varza, apoi aceste frunze se zdrobesc bine. Se aplica frunzele astfel zdrobite pe locurile afectate si se leaga cu o fasa sau cu un prosop curat. Se lasa sa actioneze peste noapte, apoi compresa se schimba cu una proaspata.

– Pentru tratarea bronsitelor, se poate prepara si un decoct de varza, in felul urmator: se fierb 100 g frunze de varza in apa, timp de circa zece minute, apoi lichidul se strecoara si se indulceste cu miere.

– Sucul de varza este deosebit de pretios in tratarea multor boli. Din pacate, nu are un gust foarte bun, dar poate fi amestecat cu putin suc de morcovi si cu zeama de lamiie. In general, se fac cure cu suc de varza de cel putin doua saptamini.

– Zeama de varza murata este un adevarat depozit de vitamine, dar si un foarte puternic purgativ natural.

– Nu trebuie evitata nici cura de varza cruda (sub forma de salata), deoarece le este de ajutor chiar si persoanelor sanatoase, prin aportul sporit de vitamine si substante minerale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS