17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateALRO ar putea fi privatizata pina la sfirsitul anului

ALRO ar putea fi privatizata pina la sfirsitul anului

Privatizarea ALRO Slatina, deschisa unui grup selectionat de investitori, se va realiza prin metoda vinzarii unei cote din actiunile detinute de APAPS, cuprinse intre 10% si 54,7% din capitalul producatorului de aluminiu, care sa permita preluarea pachetului majoritar al societatii.

Strategia de privatizare a ALRO prevede ca majoritatea in actionariatul societatii sa fie obtinuta prin cumpararea unui pachet din actiunile detinute de APAPS, care sa reprezinte cel putin 10% din capitalul societatii. Noul proprietar va fi obligat sa plateasca un bonus, imediat dupa preluare, care se va constitui intr-o majorare de capital de 45 – 50 de milioane de dolari. Acest pachet poate fi de 10%, daca este cumparat de un investitor semnificativ prezent in actionariatul societatii sau de cel putin 51%, daca este achizitionat de unul din investitorii selectionati.

„Exista un anumit specific al actionariatului de care trebuie sa tinem cont. Prin actiuni succesive, un actionar a cumparat din piata, pentru aproximativ 70 de milioane de dolari, 43% din actiunile ALRO. Ceea ce s-a intimplat printr-un mecanism de piata nu poate fi ignorat de guvern. Preluarea pachetului majoritar este conditionata de achizitionarea in conditii de piata a fabricii de aluminiu BBG Alum Tulcea, pe care Balli Mettal intentioneaza sa o inchida“, a precizat reprezentantul APAPS, Ovidiu Musetescu. Ofertele de cumparare a pachetului de actiuni care asigura majoritatea se vor depune in termen de 30-45 de zile, pentru ca, spune Musetescu, optiunile sint putine, iar investitorii sint companii care au mai facut achizitii si au experienta internationala. Astfel, privatizarea ALRO s-ar putea finaliza pina la sfirsitul anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS