17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtacuri-fulger in Afganistan

Atacuri-fulger in Afganistan

Fortele de coalitie conduse de americani vor proceda la atacuri-fulger la sol, care nu se vor intrerupe nici la inceputul iernii, nici pe perioada Ramadanului, a declarat seful britanic al Statului Major Interarme, amiralul Michael Boyce.

Boyce a precizat intr-un interviu publicat ieri de Financial Times ca trupele terestre, la care vor participa si soldati britanici, nu vor folosi o baza fixa pentru lansarea atacurilor. Amiralul britanic a subliniat ca pastreaza o legatura strinsa cu omologul sau american, generalul Richard Myers si, prin intermediul ofiterilor britanici de la centrul de comandament din Tampa, Florida, cu generalul Tommy Franks insarcinat cu operatiunea „Enduring Freedom“. „Nu vrem sa ne trezim incercuiti pe o palma de teren in Afganistan, in eventualitatea in care am utiliza-o drept baza“, a explicat acesta, insistind asupra faptului ca trupele anglo-americane nu vor fi nici macar semipermanente in Afganistan. Michael Boyce a adaugat ca obiectivul interventiilor terestre este de a mentine presiunea asupra talibanilor astfel incit acestia sa se simta in continuare controlati.

Regimul taliban este acuzat de Statele Unite ca-l protejeaza pe Osama bin Laden, principalul suspect in organizarea atentatelor din 11 septembrie din SUA. „Dupa cunostintele noastre, Ramadanul nu-i impiedica pe teroristii care pretind ca sint buni musulmani sa puna in practica atacuri teroriste“, a afirmat amiralul, ca argument pentru continuarea ripostei impotriva Afganistanului pe perioada postului. Potrivit presei, cea mai mare parte a corpului expeditionar britanic care va participa la atacurile terestre va fi alcatuita din 600 de soldati ai Marinei regale, specializati in operatiuni de comando, prezenti, in acest moment, in regiunea Golfului, in cadrul exercitiului Swift Sword II. Peste 23.000 de militari din cele trei armate (aerului, terestra, maritima) participa, alaturi de 14.000 de soldati din Oman, la operatiunea Swift Sword II.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS