20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocajul financiar a ajuns la aproape jumatate din PIB

Blocajul financiar a ajuns la aproape jumatate din PIB

• Numeroase intreprinderi lucreaza in pierdere • Printre cauzele blocajului financiar se numara declinul productiei si scaderea investitiilor • Autoritatile trebuie sa ia urgent masuri de sprijinire a societatilor comerciale

Pierderile inregistrate in ultimii ani de agentii economici reprezinta una dintre principalele cauze ale cresterii datoriilor, estimate la 400.000-450.000 de miliarde de lei (13-15 miliarde de dolari). Potrivit unui raport al Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER), si in acest an, multe intreprinderi continua sa lucreze in pierdere, iar blocajul financiar a ajuns, la jumatatea anului 2001, la circa 45% din PIB. Reprezentantii ADER atrag atentia asupra faptului ca pierderile cresc cu 30-40% in fiecare an. Printre cauzele blocajului financiar din economia romaneasca se numara declinul sever al productiei, determinat de pierderea unor piete externe, scaderea investitiilor si a puterii de cumparare a populatiei, decapitalizarea mostenita a intreprinderilor, majorarea preturilor la aprovizionarile cu materii prime, precum si politica monetara de tip restrictiv aplicata de BNR.

Institutiile publice trebuie sa-si achite restantele

Din analiza efectuata de membrii ADER rezulta ca, in timp ce volumul creditelor pe termen scurt a crescut in zece ani de peste 109 ori, creditele pe termen mediu si lung au crescut de numai 23 de ori, in conditiile in care inflatia este, in anul 2001, mai mare de 1.745 de ori fata de luna octombrie a anului 1990. In ceea ce priveste creditul pe termen scurt, in termeni reali, volumul acestuia a scazut de la 35 de miliarde de dolari, in echivalent, la circa trei miliarde de dolari in anul 2000. Raportul ADER mai arata ca blocajul a paralizat activitatea de productie si de investitii si a afectat procesele de restructurare si de privatizare stabilite de fiecare din guvernele acestei perioade. De asemenea, blocajul in lant intre agentii economici a facut ca acele societati comerciale care au efectuat livrarile de produse, conform contractelor economice, sa nu poata incasa la termen contravaloarea produselor, sa nu poata constitui efectiv fondurile de amortizare si de investitii, punind in pericol realizarea programelor de retehnologizare, de modernizare, de constructii si reparatii capitale. In formularea solutiilor pentru diminuarea si eliminarea blocajului financiar, membrii ADER le recomanda autoritatilor luarea unor masuri pentru achitarea de catre institutiile publice a obligatiilor restante pe care le au fata de furnizori, in prezent de 15.000 de miliarde de lei, precum si revigorarea procesului investitional, recapitalizarea societatilor comerciale cu perspective de dezvoltare si care realizeaza produse competitive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS