14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova - un loc fara verdeata

Craiova – un loc fara verdeata

Niciodata in ultimele decenii, Craiova nu a excelat printr-un surplus de spatii verzi, iar industrializarea fortata a orasului a adus, pe linga inmultirea locurilor de munca si cresterea numerica a populatiei, un aer tot mai greu de respirat. Cu alte cuvinte, aerul Baniei este departe de cel din Copsa Mica sau Baia Mare. Distanta se mentine insa si fata de atmosfera unor localitati precum Brasovul ori Sinaia.

In Craiova sint prea putine spatii verzi si prea multi factori poluanti- aceasta este concluzia indicatorilor statistici furnizati de Agentia Mediului Dolj si RAADPFL Craiova. In prezent, orasul dispune de 930 ha de spatii verzi, din care 100 de hectare revin Parcului „Nicolae Romanescu“, acesta salvind oarecum imaginea unei urbe poluate. Daca transformam in metri patrati cele 930 de hectare de „verdeata“ si ii impartim la cei 330.000 de locuitori ai orasului, ajungem la concluzia ca fiecarui craiovean ii revin aproximativ 28 mp, in conditiile in care normele internationale prevad 38 mp de spatiu verde pentru fiecare om.

Betonul armat si asfaltul cistiga batalia cu gradinile si parcurile

Conform HG 525/ 2001, orice constructie trebuie sa aiba in preajma un spatiu verde echivalent cu cel putin 15% din suprafata cladirii respective, in cazul in care gazduieste activitati administrative, si de 10%, daca este vorba de activitati comerciale. In prezent, nici o cladire din Craiova nu dispune de suficienti metri patrati de spatiu verde. La toate acestea se adauga repartizarea neuniforma a spatiilor verzi in oras. „Exista cartiere precum Brazda lui Novac sau Craiovita Noua unde spatiile verzi sint bine reprezentate. Mai rau stam din acest punct de vedere in cartierul 1 Mai, care fiind recent construit, dispune de prea putina verdeata“, spune Ion Petre, seful Sectiei zone verzi din cadrul RAADPFL Craiova. Ingrijorator este faptul ca in ultimii ani multe din spatiile verzi ale orasului au disparut, transformindu-se in parcari sau fiind acoperite de diverse constructii. In aceste conditii, in urmatorii ani, aerul Craiovei ar putea deveni tot mai greu de respirat, fapt care in timp ar avea grave consecinte asupra sanatatii oamenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS