19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOctombrie- luna scumpirilor

Octombrie- luna scumpirilor

•Cresterile preturilor la benzina si motorina, energie electrica, gaze naturale si telefoane vor determina si alte scumpiri •Modificarea preturilor la carne si preparate din carne va fi observata in scurt timp, iar la alte produse este asteptata pe parcursul lunii •De asemenea, transportul in comun din Craiova va costa mai mult, dar probabil de luna viitoare

Carnea, mai scumpa cu 5%

Pe piata carnii, situatia este destul de complicata, spun producatorii. Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, considera ca pretul carnii neprelucrate ar trebui in mod normal sa scada, deoarece furajele si cerealele sint mai ieftine decit anul trecut. In plus, nivelul vinzarilor de carne si produse din carne este destul de scazut si ar trebui stimulat printr-o ieftinire. Cu toate acestea, pina in prezent doar la carnea de pasare s-au inregistrat unele reduceri de pret, in timp ce preturile la carnea de vita si porc au crescut. In conditiile in care aceasta tendinta se va mentine, iar carnea isi va pastra pretul actual, tarifele practicate de producatorii de preparate din carne va trebui sa raspunda cresterii costurilor de productie cu o scumpire de aproximativ 5%. Mihai Visan estimeaza ca aceasta majorare se va produce peste aproximativ o saptamina. Si Uniunea crescatorilor de pasari din Romania se asteapta la o crestere a pretului acestui produs de 5-7% deoarece in ultimele trei luni acesta a ramas neschimbat, desi in acest interval au avut loc majorari ale tarifelor la energia electrica.

La ulei si zahar nu se asteapta scumpiri imediate. Totusi, Patronatul zaharului considera ca scumpirile repetate ale energiei electrice si gazelor vor determina pina la urma un pret mai mare al produsului, dar procentul de crestere nu a fost estimat. Patronatul uleiului spune ca influenta energiei electrice in costurile de productie este inca prea mica pentru a determina scumpirea uleiului, dar ca, in momentul in care alte tarife vor creste, vor fi luate in calcul si costurile energiei electrice.

Piinea si laptele- acelasi pret; autobuzul- mai scump din noiembrie

Vesti bune au producatorii locali de piine si lapte. PAN GROUP anunta ca nu modifica pretul produselor sale. Si SC LACTIDO vinde la aceeasi valoare chiar daca estimeaza ca influenta celorlalte scumpiri se va face simtita si in pretul acestui produs.

In ceea ce priveste transportul in comun, directorul Regiei Autonome de Transport Craiova, Iulian Ocroteala, spune ca repetatele scumpiri ale carburantilor si energiei electrice nu vor mai putea fi suportate mult timp de societate. Iulian Ocroteala crede ca tarifele actuale vor fi mentinute doar in aceasta luna. Cresterea preturilor biletelor si abonamentelor de autobuz si tramvai va fi de maximum 15% si va trebui aprobata de consiliul local.

Craiovenii sint nemultumiti ca, in prag de iarna, trebuie sa plateasca mai mult pentru aproape tot ceea ce consuma. Maria Oancea, de 62 de ani, spune ca deja nu mai stie cum sa faca pentru a avea bani si pentru medicamente si pentru facturi, si pentru mincare. „Eu sint batrina si bolnava. Nu pot sa stau nici fara telefon, nici fara caldura. As mai minca si eu o bucata de carne, dar dintr-un milion cinci sute de mii de lei ce poti sa iei? Abia imi ajung de piine si de cartofi. Daca toate se scumpesc, n-o sa le mai iau nici pe astea“. Nicoleta Dobrescu are 34 de ani si se teme ca nu va putea sa faca fata cheltuielilor, in urma scumpirilor. „Am doi copii la scoala. Cu ce sa-i cresti daca salariile sint asa mici si preturile tot mai mari? Dar parca intereseaza pe cineva de noi, amaritii. Ei, cu masini si vile, si noi, fara incaltari si cu datorii la intretinere. Daca le tot scumpesc, sa vedem cine o sa mai cumpere si o sa mai plateasca ceva“. Dorel Popa, de 47 de ani, spune ca lumea s-a obisnuit deja cu scumpirile pentru ca oricum nu pot stavili acest fenomen. „Ce sa faci? Parca daca te plingi, te aude cineva. Eu de bine, de rau ma descurc, dar sint oameni batrini cu pensii de un milion. Ce sa mai spunem. Renuntam la telefon, la carne… daca n-avem incotro“.

Ramine de vazut cit de semnificative vor fi cresterile de preturi la alimentele de baza si ce masuri vor lua autoritatile pentru ca oamenii sa poata depasi perioada de iarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS