14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlaba, chiar de-ar fi sa mor!

Slaba, chiar de-ar fi sa mor!

Multe dintre adolescente ajung la tulburari de alimentatie pentru ca nu se inscriu in tiparul actual de frumusete. Daca au citeva kilograme in plus, fetele recurg la cure de slabire agresive, care le pun in pericol sanatatea. Anemia, ulcerul, slabirea imunitatii sint cele mai frecvente afectiuni care apar o data cu pierderea brusca in greutate.

Standardele de frumusete feminina s-au schimbat in continuu de-a lungul timpului, insa in vremurile noastre conceptul de frumusete este reprezentat de masurile 90-60-90. Prin imaginile publicate in reviste si pe micul ecran, tinerelor li se impune un singur model de frumusete feminina. Daca ies din acest tipar, fetele vor sa scape de kilogramele in plus foarte repede si recurg la regimuri alimentare neechilibrate si chiar la infometare. Pentru a evita tulburari de alimentatie, medicii nutritionisti recomanda slabirea treptata, cu doua-trei kilograme pe luna.

Cura de otet

Adriana, in virsta de 20 de ani, este o tinara care a avut astfel de probleme. Cind era in liceu, era o fata scunda si plinuta. Ea le admira si le invidia pe colegele ei inalte si suple si ar fi facut orice sa arate la fel. A inceput sa manince din ce in ce mai putin, desi se simtea tot mai slabita. „Plecam dimineata la scoala fara sa maninc nimic. Pe la prinz ma durea stomacul ingrozitor si aveam ameteli, dar nu mincam nimic pina nu ajuneam acasa. Seara nu ma mai puteam abtine si mincam cit pentru toata ziua“, a spus tinara, care in prezent se trateaza pentru anemie si tulburari gastro-intestinale. L. D., in virsta de 17 ani, este o alta tinara care a suferit in urma unei cure se slabire fara supravegherea medicului. Tinara a inceput tot prin a sari peste mese. Dupa ce mama ei si-a dat seama ca nu se hranea suficient, a obligat-o sa manince si mai mult. Speriata la gindul ca se va ingrasa si mai mult, L. D. a trecut la o reteta pe care o auzise de la colegele de scoala. A inceput sa bea otet nediluat, pe stomacul gol, convinsa ca asa va slabi, oricit ar minca. „Mama vedea ca am inceput sa maninc si ma lasa in pace. Cind si-a dat seama ca beam otet era prea tirziu, deja aveam ulcer“, isi aminteste L. D.

Mai bine cum zice doctorul, decit cum scrie in reviste

Specialistii in boli de nutritie recomanda ca regimul alimentar al unei persoane supraponderale trebuie sa fie echilibrat si sa nu elimine alimente de baza cum ar fi piinea, legumele si lactatele. „Nu sint indicate curele de slabire agresive. Scaderea in greutate trebuie sa se faca treptat, cu cite doua-trei kilograme pe luna, urmind un regim alimentar echilibrat“, a spus Luminita Vanghelie, medic al Clinicii de Boli de Nutritie. Se recomanda evitarea alimentelor bogate in grasimi. In locul acestora se pot consuma produse degresate. „Este foarte important ca dietele sa se tina sub indrumarea medicului, nu dupa reviste“, a adaugat Luminita Vanghelie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS