21.7 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateDonald Trump: Filmele din afara SUA, taxate cu tarife 100%

Donald Trump: Filmele din afara SUA, taxate cu tarife 100%

Președintele american Donald Trump a spus că filmele realizate în țări străine vor fi taxate cu tarife de 100%, în timp ce intensifică disputele comerciale cu națiunile din întreaga lume.

Trump a spus că îl autorizează pe reprezentantul comercial al SUA să înceapă procesul de impunere a taxei, deoarece industria cinematografică din America moare „o moarte foarte rapidă”.

El a acuzat un „efort concertat” al altor țări care oferă stimulente pentru a atrage regizori și studiouri, pe care le-a descris drept „o amenințare pentru securitatea națională”.

„Este, pe lângă orice altceva, mesaje și propagandă!” Trump a spus pe platforma sa Truth Social. „VREM FILME FĂCUTE ÎN AMERICA, DIN NOU!”, potrivit BBC.

Secretarul american pentru Comerț, Howard Lutnick, a răspuns la cel mai recent anunț, spunând „Suntem la lucru”.
Dar detaliile mișcării sunt neclare. Declarația lui Trump nu spunea dacă tariful se va aplica companiilor de producție americane care produc filme în străinătate.

Câteva filme importante recente produse de studiourile americane au fost filmate în afara Americii, inclusiv Deadpool & Wolverine, Wicked și Gladiator II.

Trump a impus taxe vamale țărilor din întreaga lume

De când s-a întors la Casa Albă în ianuarie, Trump a impus taxe vamale țărilor din întreaga lume. El susține că tarifele vor spori producătorii americani și vor proteja locurile de muncă – dar economia globală a fost aruncată în haos ca urmare, iar prețurile la bunuri din întreaga lume vor crește.

Înainte de învestirea sa, Trump a numit trei vedete de film – Jon Voight, Mel Gibson și Sylvester Stallone – pentru a fi ambasadori speciali însărcinați cu promovarea oportunităților de afaceri la Hollywood, pe care l-a descris drept „un loc grozav, dar foarte tulburat”.

„Ei vor servi ca trimiși speciali la mine în scopul de a aduce Hollywood-ul, care a pierdut multe afaceri în ultimii patru ani în favoarea țărilor străine, ÎNAPOI – MAI MARE, MAI BUN ȘI MAI PUTERNIC ca niciodată înainte!” Trump a scris la acea vreme.

SUA – un centru important de producție de film la nivel global

SUA rămâne un centru important de producție de film la nivel global, în ciuda provocărilor, potrivit companiei de cercetare în industria cinematografică ProdPro.

Cel mai recent raport anual arată că țara a înregistrat cheltuieli de producție de 14,54 miliarde de dolari (10,94 miliarde de lire sterline) anul trecut. Totuși, aceasta a scăzut cu 26% din 2022. Țările care au atras o creștere a cheltuielilor în aceeași perioadă includ Australia, Noua Zeelandă, Canada și Marea Britanie, potrivit raportului.

Chiar înainte de cel mai recent anunț, industria cinematografică din SUA a fost afectată de consecințele politicilor comerciale ale lui Trump.

China a redus distribuția de filme americane

În aprilie, China a declarat că își reduce cota de filme americane permise în țară. „Acțiunea greșită a guvernului SUA de a abuza de tarifele aplicate Chinei va reduce inevitabil și mai mult favorabilitatea publicului intern față de filmele americane”, a spus Administrația de Film a Chinei.
„Vom respecta regulile pieței, vom respecta alegerea publicului și vom reduce moderat numărul de filme americane importate”.

Trump a lovit China cel mai tare cu salvarea tarifelor sale, impunând taxe de import de până la 145% pentru mărfurile de acolo.

Administrația sa a declarat luna trecută că, atunci când noile tarife se adaugă la cele existente, taxele pentru unele mărfuri chinezești ar putea ajunge la 245%.

Beijingul a răspuns cu o taxă de import de 125% la bunurile din SUA.

Alte țări se confruntă în prezent cu un tarif general american de 10% până când o pauză privind taxele mai mari expiră în iulie.

Trump spune că va negocia acordurile comerciale

Adresându-se reporterilor de la bordul Air Force One duminică, Trump a spus că se întâlnește cu multe țări, inclusiv China, cu privire la acorduri comerciale.

El a adăugat, totuși, că nu intenționează să vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, săptămâna aceasta – în ciuda rapoartelor anterioare conform cărora Washington a abordat Beijingul pentru discuții comerciale.

Întrebat dacă vreun acord comercial va fi anunțat în această săptămână, Trump a spus că ar putea „foarte bine”, dar nu a oferit detalii.
Anterior, Trump a semnalat că ar putea fi dispus să reducă tarifele pentru China. „La un moment dat, o să le reduc, pentru că altfel, nu ai putea niciodată să faci afaceri cu ei, iar ei vor să facă afaceri foarte mult”, a spus el într-un interviu difuzat duminică la NBC Meet the Press.

Vânzarea Tik Tok

În același interviu, Trump a spus că poate acorda o nouă prelungire a termenului limită pentru ca ByteDance, cu sediul în China, să vândă operațiunile TikTok din SUA.

El a acordat deja două amânări de la o lege care amenință că va interzice aplicația pentru videoclipuri scurte dacă nu este vândută unei companii non-chineze. În prezent, ByteDance are până pe 19 iunie pentru a ajunge la un acord cu privire la proprietatea platformei, care este folosită de 170 de milioane de americani.

Negocierile privind un potențial acord au stagnat de când Trump a impus noi tarife mari asupra Chinei.

Citește și: Nicușor Dan: O să urmeze un tur doi dificil, cu candidatul izolaționist

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS