11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBani de la UE pentru informarea somerilor

Bani de la UE pentru informarea somerilor

In contextul aderarii României la UE, craiovenii pot vorbi de libera circulatie a fortei de munca, insa in anumite limite. Incepând din luna mai, persoanele interesate sa munceasca in strainatate vor avea doua noi centre unde se vor putea informa despre acest lucru.


In incercarea de a creste gradul de ocupare a fortei de munca si a scadea rata somajului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj are o serie de atributii printre care organizarea de servicii de formare profesionala, consilierea si orientarea persoanelor in cautarea unui loc de munca si medierea acestora cu angajatorii, precum si implementarea programelor având ca obiectiv stimularea ocuparii fortei de munca.


Integrarea României in Uniunea Europeana a venit insa cu o serie de schimbari pe piata muncii. „In 2006, in Dolj au fost inregistrati aproximativ 10.600 de someri. In prezent sunt inregistrati circa 20.000 de someri, din care 5,7% sunt din Craiova“, a declarat Daniela Dobrin, directoarea executiva a AJOFM Dolj. Multi craioveni isi cauta un loc de munca in afara tarii, una dintre destinatiile preferate fiind Italia. Totusi, munca in strainatate prezinta riscul excluderii sociale si al saraciei.


„Libera circulatie a fortei de munca in UE – element esential al cetateniei europene“


Potrivit unui comunicat de presa emis de Consiliul Local Craiova, migratia se constituie in una dintre cele mai semnificative dimensiuni ale integrarii economice. „Conform studiilor efectuate, se poate spune ca, gestionata adecvat, migratia poate contribui la prosperitatea, dezvoltarea si la intelegerea reciproca dintre oameni“, se arata in respectivul comunicat. Consiliul Municipal Craiova a lansat ieri proiectul „Libera circulatie a fortei de munca in UE – element esential al cetateniei europene“. Acesta este finantat de UE, in cadrul Programului PHARE de Micro-Proiecte de comunicare – Fondul Europa 2007, si va fi implementat pe parcursul a zece luni, in parteneriat cu Primaria Bologna (Italia) si AJOFM Dolj. „Costul total eligibil al proiectului este de 49.900 de euro, din care 10.000 de euro reprezinta contributia beneficiarului. Obiectivul sau principal il constituie imbunatatirea gradului de informare a somerilor din Craiova si a emigrantilor români din Bologna (1.500 de emigranti proveniti din Craiova) asupra politicii UE in domeniul liberei circulatii a fortei de munca pe teritoriul statelor membre“, a declarat Cristiana Ghitalau, managerul proiectului din cadrul Primariei Craiova. Potrivit acesteia, in cadrul proiectului, principalele activitati consta in colectarea si prelucrarea datelor privind politica UE in domeniul migratiei fortei de munca, in realizarea de materiale informative si in amenajarea a doua puncte de informare.


Informarea poate contribui la diminuarea riscurilor legate de migratie


Cei interesati vor primi informatii despre normele tranzitorii care reglementeaza libera circulatie a lucratorilor români in tarile UE, accesul cetatenilor români la un loc de munca in tari ale UE, obligatiile acestora si ale angajatorilor, procedurile de urmat pentru obtinerea unui permis de munca in tari ale UE care au impus masuri tranzitorii. „Craiovenii vor putea afla aceste informatii in maximum doua luni“, a adaugat Cristiana Ghitalau. Aceste informatii vor putea fi accesate si pe o pagina web, atât in limba româna, cât si in limbile engleza si italiana.


„Aceste actiuni de informare pot contribui la diminuarea riscurilor legate de migratie“, a declarat Cristina Barale, delegat pentru România in cadrul Fundatiei „Terre des hommes“. O buna informare va atrage dupa sine si alte urmari. „Pot influenta orientarea si calificarea profesionala in concordanta cu cerintele pietei europene a muncii“, a declarat Mariana Alecu, sef in cadrul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia. Potrivit acesteia, fenomenul de migratie se datoreaza nivelului scazut de trai al salariatilor români, fapt ce atrage România in pragul unei crize a fortei de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS