10.6 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul „bate“ valuta la credite si economii

Leul „bate“ valuta la credite si economii

In conditiile in care salariul minim pe economie este de aproximativ 100 de euro, investirea unei sume de bani cât de mici implica, de cele mai mult ori, accesarea unui credit. In ce moneda sa economisim si sa ne imprumutam dupa aderare ne spun specialistii din domeniul financiar-bancar.


Alegerea unui produs de creditare sau a unuia de economisire este o sarcina destul de grea pentru majoritatea craiovenilor. Acest lucru se datoreaza atât fluctuatiilor constante de pe piata valutara, cât si zvonurilor despre schimbarile ce vor surveni o data cu aderarea României la Uniunea Europeana sau volatilitatea ofertelor institutiilor financiar-bancare, variabile, la rândul lor, in functie de o serie de factori.


Ca urmare a multitudinii de factori ce influenteaza piata financiar-bancara, cu toate ca exista o prognoza, nici un specialist nu poate garanta 100% când vine vorba de stabilirea monedei in care este indicat sa ne imprumutam sau a celei in care e indicat sa economisim.


Ne vom imprumuta in moneda in care vom câstiga


Totusi, bancherii spun ca exista anumite reguli general valabile care se vor pastra si dupa aderare. „Totul depinde de apetitul de risc al celor care fac imprumutul. In cazul persoanelor mai conservatoare, care nu vor sa riste, e indicat sa se imprumute in moneda in care se primeste salariul“, au declarat surse autorizate din Raiffeisen Bank.


Astfel, chiar daca este mai mica dobânda la euro, contractarea unui credit in aceasta moneda ramâne un risc atâta timp cât salariul se plateste in lei, deoarece depinde foarte mult de cursul de schimb (daca contracteaza un credit in euro, se achita tot in euro).


„Exista riscul ca leul sa se deprecieze si atunci diferenta de dobânda poate sa nu fie justificata“, au adaugat surse din Raiffeisen Bank. Afirmatia este sustinuta si de alte surse din piata.


Conservarea leului atrage câstiguri mai mari la depozitele in lei


In ceea ce priveste economisirea, bancherii spun ca aceasta urmeaza aceeasi tendinta ca si in cazul creditarii. Altfel spus, bancherii sunt de parere ca e indicat sa economisim in moneda in care primim salariul. Totusi, daca mizam pe stabilitatea leului in raport cu valuta, atunci putem economisi in moneda nationala. „In cazul in care suntem siguri de conservarea leului, câstigul e mai mare la depozitele in lei, deoarece dobânda la acestea este mai mare decât cea in valuta. Logic, câstigul e mai mare“, au declarat surse din Raiffeisen Bank. Potrivit acestora, considerând dobânzile practicate si nu numai, daca se intareste leul in raport cu valuta, sfatul ar fi sa te imprumuti in valuta si sa economisesti in lei.


Românii au economisit mai mult in valuta decât in lei


In acest moment, o parte din craioveni par sa aiba mai multa incredere in euro. „Eu economisesc in euro, dar nu depun banii la banca pentru ca dobânda e destul de mica. De imprumutat m-am imprumutat insa in lei, ca mi-a fost frica de cresterea euro“, a declarat Angelica P., din Craiova, care spune ca a câstigat destul de mult din evolutia euro in raport cu leul. Totusi, sunt si craioveni care sunt interesati de produsele de economisire in lei. „Eu nu prea am bani de unde sa economisesc, dar daca as avea i-as pune la banca, in lei“, a spus craioveanul Marius Dranea. La nivel national, potrivit unui comunicat al BNR privind indicatorii monetari, din septembrie anul trecut si pâna in aceeasi luna din anul acesta, economiile românilor s-au indreptat mai mult spre valuta decât spre lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS