Alegerea unei afaceri este una dintre marile dileme ale unui intreprinzator, mai ales daca nu are o pregatire temeinica in domeniul in care urmeaza sa-si investeasca banii. Daca sunteti in cautarea unei afaceri si nu stiti in ce domeniu, termopanele pot fi o solutie.
Concurenta in domeniu este insa destul de mare, in acest moment, pe piata de profil din Craiova fiind prezente zeci de firme dornice sa acapareze o bucata cât mai mare din piata aflata in expansiune cu circa 30% pe an. Drept urmare, inainte de a va „inhama“ la acest „tren“, indiferent ca optati sa deveniti importatori sau producatori de ferestre si usi tip termopan, este important sa aveti un plan de afaceri foarte bine pus la punct, cu o politica de marketing sanatoasa (calitate cât mai buna la pret cât mai mic).
Investitia in productie
Daca va doriti sa deveniti producator, trebuie sa stiti ca trebuie sa concurati cu firme puternice – potrivit site-ului www.phg.ro, anul trecut, dintre producatorii locali, cel mai mare era compania nemteasca Gealan, la care se adauga companiile autohtone Oltchim, Teraplast Bistrita si IAR Brasov. Potrivit aceluiasi site, investitia intr-o fabrica de productie de profile PVC a firmei Alu Plast s-a ridicat la 2,5 milioane de euro si a constat intr-o hala de productie, depozite si birouri.
Daca va orientati catre o microintreprindere, ar trebui sa stiti ca nu trebuie sa faceti investitii atât de spectaculoase, cele mai multe dintre concurentele din sectorul micro având cinci – sase angajati. Pentru a produce ferestrele sau/si usile din PVC, acestea se aprovizioneaza cu materii prime (profile, geamuri, feronerie), pe care apoi le ansambleaza.
„O afacere profitabila cu o investitie minima“
Una dintre variantele pentru a porni intr-o astfel de afacere este aceea de a va alatura unei firme cu experienta in domeniu si care incearca sa-si extinda afacerea. Avantajele de a deveni dealerii unei astfel de firme deriva chiar din anunturile postate pe internet: „Va oferim o afacere profitabila cu o investitie minima. Colaboratorii nostri vor beneficia de: preturi atractive, aplicatie soft pentru ofertare, consultanta la elaborarea ofertelor, cataloage tehnice, materiale publicitare, exponate si mostre“. Colaboratorii mai beneficiaza de promovare gratuita, pregatirea personalului din montaj si vânzari, mostre in regim preferential.
Credite avantajoase
Daca va hotarâti sa porniti pe cont propriu si nu aveti prea multi bani, ar trebui sa stiti ca in conformitate cu Legea nr. 76/2002 puteti obtine credite cu dobânda avantajoasa (2,18%, respectiv 4,37%) din bugetul asigurarilor de somaj. Pâna luna trecuta, cei interesati puteau imprumuta 10.000 de lei pentru fiecare loc de munca nou-infiintat.
„Incepând de luna aceasta, suma care poate fi acordata sub forma de credit pentru fiecare loc de munca nou s-a dublat si a ajuns la 20.000 RON. Cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar de credite este de 1.000.000 RON“, a declarat Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, obligatia agentilor economici este ca la 20.000 RON obtinuti prin credit sa creeze un loc de munca, 60% din locurile noi trebuind sa fie ocupate de someri.
In ceea ce priveste domeniul de activitate, potentialii beneficiari ai acestor credite trebuie sa desfasoare activitati de productie, prestari servicii sau turism. Imprumuturile se acorda pentru finantarea stocurilor de materii prime si materiale (se ramburseaza intr-un an) si/sau pentru finantarea cheltuielilor de capital (se ramburseaza in trei ani).