18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariile de la stat au devenit „strict secrete”

Salariile de la stat au devenit „strict secrete”

Marile monopoluri de stat din energie, companii lis­ta­te la Bursă, au cerut şi au obţinut din partea Agen­ţiei Naţionale de Inte­gritate (ANI), utilizând legile în vigoare, secretizarea veniturilor, potrivit Ziarul Financiar.

În acelaşi regim de confidenţialitate to­ta­lă a câştigurilor au intrat şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Ener­giei (ANRE) şi Banca Naţională a României (BNR).

Mişcarea vine după ce la nivelul com­pa­ni­ilor de stat din energie sunt vizibile mu­tările unor oameni cu background politic, nu pro­fesional, afiliaţi ai PNL, anonimizarea ve­ni­turilor fiind un pas spre opacizarea aces­tor entităţi.

„Prin adresele înregistrate la Agen­ţia Naţională de Integritate cu nr. 15286/2019 şi nr. 4968/06.02.2020, Societatea Naţio­nală de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A a solicitat «anonimizarea veniturilor rea­li­zate de angajaţii societăţii» în temeiul dis­poziţiilor art. 129 alin. (1) din  Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia «salariile au caracter confidenţial, responsabilitatea păs­trării caracterului confidenţial al acestora re­venind ambelor părţi»“, au răspuns re­pre­zetanţii ANI la solicitarea ZF ca urmare a fap­tului că în declaraţiile de avere ale anga­jaţilor Transgaz veniturile din 2020 nu mai sunt vizibile.

Situaţia este valabilă şi pentru alte mo­no­po­luri ale statului din energie, secretiza­rea veniturilor venind ca urmare a cererii companiilor.

„În ceea ce priveşte alte firme deţinute de statul român pentru care Agenţia Naţională de Integritate a procedat în mod similar, enumerăm: Romgaz S.A, Electrica Serv S.A, Transelectrica S.A, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. De asemenea, s-a procedat similar şi în ca­zul Administraţiei Naţionale a Peni­tenciarelor- prin aplicarea dispoziţiilor art. 86 alin. (4) din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Ministerul Afacerilor Interne – prin aplicarea dispoziţiilor art. 86 alin. (4) din Legea 153/2017 privind salarizarea perso­nalu­lui plătit din fonduri publice, Autori­ta­tea Naţională de Reglementare în Dome­niul Energiei, Banca Naţională a Româ­niei“, au mai precizat reprezentanţii ANI.

Deşi în cazul grupului Electrica, acolo unde statul este cel mai mare acţionar, dar nu majoritar, sunt enumerate doar două firme, veniturile şefilor sunt deja confi­denţiale, după cum arată chiar decla­raţia de avere completată anul acesta de Corina Popescu, CEO al Electrica.

Mişcarea vine în contextul în care deja la niv­elul multor companii de stat influenţa po­litică este tot mai vizibilă.

Spre exemplu, luna trecută acţionarii Romgaz (simbol bursier SNG), cel mai mare producător de gaze naturale din România, au ales, în urma exercitării votului cumu­la­tiv, no­ua componenţă a consiliului de admi­nistraţie, pentru un mandat provizoriu de patru luni.

Printre noile numiri la Romgaz s-a numărat George Sergiu Nicolescu, fost prefect al judeţului Constanţa, iar anterior inspector, compartimentul pentru situaţii de ur­genţă din cadrul Primăriei oraşului Eforie. În CA-ul Romgaz a intrat şi Gheorghe Silvian Şorici, 49 de ani, absolvent al Facultăţii de ştiinţe economice din Craiova, consilier judeţean PNL la Consiliul Judeţean Sibiu.

Decizia de a secretiza veniturile ridică semne de între­ba­re în ceea ce priveşte gestionarea marilor companii de stat, listate la Bursă, pe criterii transparente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS