Saliva lui Dracula, „apa vie“ pentru victimele unui atac cardiac
Desi imaginea generala pe care o avem despre lilieci ne provoaca teama, din cauza asocierii involuntare cu Dracula, liliacul-vampir (Desmodus rotundus) ar putea reprezenta „apa vie“ pentru victimele unui infarct miocardic acut.
De regula, liliacul-vampir consuma aproximativ 50 de grame de sânge zilnic. Insa nu trebuie sa ne imaginam ca micul inaripat isi gaseste o victima si apoi ia un „prânz consistent“, ca la un restaurant fast-food. Intregul proces este foarte lent, necesitând câteva ore. Dar cum reusesc liliecii sa pastreze nealterata circulatia sângelui atunci când sistemul victimelor lor, in cele mai multe cazuri vaci sau magari din America de Sud, incepe sa directioneze factori de coagulare spre micile rani?
Proteina din saliva liliacului-vampir este aceea care pastreaza sângele lichid si mobil pâna când se incheie procesul de hranire. In momentul in care liliecii isi retrag coltii, rana se inchide.
Cercetatorii care au studiat structura acestei proteine au creat medicamentul desmoteplase – INN (International Nonproprietary Name) – care este fabricat in prezent in Germania, de compania Paion, si se afla in studiu in 16 institutii americane.
In prezent, singurul medicament aprobat pentru uz imediat, in cazul unui atac cardiac, este IV t-PA (Intravenous Tissue type Plasminogen Activator), care trebuie sa fie administrat in maximum trei ore de la aparitia simptomelor. Desmoteplase, in schimb, reuseste sa mareasca timpul de reactie pâna la noua ore, oferind pacientilor mai multe sanse de supravietuire.