16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNegocieri reluate pentru cea mai mare investiţie chineză în România, la Termocentrala Rovinari

Negocieri reluate pentru cea mai mare investiţie chineză în România, la Termocentrala Rovinari

Termocentrala de la Rovinari ar putea avea un grup energetic nou

O delegaţie din partea companiei energetice chineze China Huadian se află astăzi la Târgu Jiu pentru a prezenta, alături de reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, situaţia negocierilor privind construirea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari. Negocierile au fost blocate ca urmare a solicitării chinezilor de a le fi acordată o garaţie de stat şi de a aduce cărbune din altă parte. În cele din urmă, solicitările au fost lămurite, iar negocierile s-au deblocat. Prin urmare, la Târgu Jiu au loc discuţii pe marginea proiectului româno-chinez, evaluat la peste un miliard de euro, şi care vizează construirea unui grup energetic nou de 600 de megawaţi, pe lignit. Investiţia va fi realizată în parteneriat public-privat. La discuţiile de la Târgu Jiu vor fi prezenţi astăzi: Andrei Maioreanu, secretar de stat – Ministerul Energiei; Oprea Scorţariu, director de cabinet – Ministerul Energiei; Zhao Jianyu, reprezentant CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD – CHEC; Sandu Teohari, reprezentant CHINA HUADIAN ENGINEERING CO.LTD – CHEC; Sorinel Boza, preşedinte Directorat – Complexul Energetic Oltenia; Daniel Burlan, membru Directorat – Complexul Energetic Oltenia.

Cereau o garanţie de stat

Primele demersuri pentru începerea investiţiei chineze de la Rovinari au fost făcute încă din anul 2012. Atunci se anunţa că grupul ar fi urmat să fie finalizat în 2015. Compania China Huadian Engineering a semnat mai întâi un memorandum de înţelegere cu partea românească, apoi, după vizita din 2013 a premierului chinez Li Keqiang, s-a semnat o scrisoare de intenţie prin care partea chineză se angaja să investească în acest proiect. A fost înfiinţată şi o companie mixtă româno-chineză, iar termenul anunţat pentru finalizarea grupului a fost anul trecut. Cu toate acestea, negocierile s-au blocat, ca urmare a solicitării părţii chineze de a beneficia de garanţii de stat, dar şi de a putea aduce cărbune din altă parte. De data aceasta, negocierile au fost deblocate. Grupul de 600 de megawaţi ar urma să fie amplasat pe locul a două grupuri de câte 200 de megawaţi fiecare, puse în funcţiune în 1972-1973 şi care sunt dezafectate în prezent. Noul grup de 600 de megawaţi va asigura 500 de locuri de muncă şi va folosi cărbune de la EMC Roşia – Rovinari, respectiv va fi asigurată o continuitate pentru cele 3.000 de locuri de muncă din mineritul din zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS