14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCultură de lavandă, în Măceșu de Jos

Cultură de lavandă, în Măceșu de Jos

Într-o zonă a Doljului în care predomină culturile agricole clasice, adică cele de grâu și porumb, un legumicultor a decis să se reprofileze și să cultive o plantă despre care nu prea s-a auzit prin comună. Dănuț Gîrlașu și familia sa au început anul acesta să cultive lavandă pe o suprafață de 2,21 hectare, după ce ani de zile au cultivat doar legume. Copiii lor au citit pe internet despre avantajele și dezavantajele acestei culturi, iar legumicultorii s-au inspirat și din țara vecină, Bulgaria, apoi au luat decizia să riște. Și-au făcut calculele și au constatat că investiția inițială în butașii de lavandă și-o pot amortiza chiar din primul an de producție. „Suntem cultivatori de legume de 25 de ani și am decis ca anul acesta să cultivăm lavandă. Producția pe cinci ani o livrăm la francezi, pe bază de contract. Am semnat deja contractul. Pentru producția pe care o să o avem vor ieși cel puțin 10.000 de euro pe hectar. Ceea ce înseamnă peste 20.000 de euro pe an. Nu scoteam din grâu niciodată așa ceva!“, a spus Dănuț Gârlașu, legumicultor din Măceșu de Jos, fără a da prea multe detalii despre producția estimată anul acesta. „În zonele acestea nu prea se produce lavandă, dar am văzut în Bulgaria parcele întregi cultivate cu această plantă. Există un cultivator la Arad care ne-a pus în legătură cu francezii. El ne-a dat și butașii de lavandă. Am luat 50.000 de butași astă-toamnă. Ne-a costat investiția 70.000 de lei (circa 15.000 de euro – n.r.), dar plătiți în trei tranșe. Solul de la noi se pretează foarte mult pentru cultura de lavandă, pentru că în zona Aradului, unde este mult pietriș, nu merge foarte bine“, a spus localnicul din Măceșu de Jos.
Agricultorul a menționat că știe cum se întrețin butașii de lavandă, mai ales faptul că trebuie îndepărtate buruienile din jurul lor în fiecare lună.

La ce folosește levănțica

La fața locului, cultura de lavandă era în plină dezvoltare. Proprietarii terenului spun că peste două săptămâni este perioada propice înfloririi plantei.
Cunoscută și sub numele de levănțică, planta este una aromatică și chiar medicinală. Lavanda se folosește în industria cosmetică, în special la fabricarea parfumurilor și a săpunurilor, precum și pentru producerea diverselor uleiuri.
Levănțica este o plantă perenă, rezistentă la secetă. Planta se recoltează în perioada iunie-august, în funcție de climă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS