Din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă, un sfert din grâul recoltat în această vară nu mai este bun de panificație. „Există o cantitate destul de importantă de grâu recoltată anul acesta care nu mai are parametrii de grâu de panificație, din cauza ploilor care au căzut, și care au dus la deteriorarea calității grâului. Cam 25% din cantitatea de grâu de anul acesta nu îndeplinește condițiile de panificație, pentru că agricultorii nu au putut recolta la timp”, a declarat Mihai Anghel, deținătorul grupului de firme Cerealcom, unul dintre cei mai mari achizitori de cereale din regiune.
Mihai Anghel a mai spus că, totuși, anul ploios a fost un an bun pentru agricultură și că, în ciuda problemelor create de precipitațiile abundente, acestea au făcut mai mult bine decât rău, culturile dezvoltându-se foarte bine datorită umidității. „Ploile au ajutat mult culturile să se dezvolte bine și s-au făcut cantități importante de cereale anul acesta. Eu am recoltat peste 6 tone la hectar, chiar 6,3 tone pe unele porțiuni, ceea ce este mult mai bine decât în alți ani”, a mai precizat Anghel, care lucrează peste 20.000 de hectare de teren în județele Dolj și Olt.
Mulți dintre fermierii doljeni încă mai au de recoltat grâul de pe câmp, ei intrând cu combinele în lan chiar și numai câteva ore pe zi, atunci când vremea le permite.
Prețul actual al grâului în Dolj este de 0,6-0,65 lei pe tonă. La Bursa Română de Mărfuri, cotațiile cerealelor pe Oltenia sunt afișate la prețul de 638 lei pe tonă (0,63 lei pe kilogramul de grâu).
Editor: Mariana Butnariu