Fostul consultant al CIA, Edward Snowden (foto), autorul dezvăluirilor senzaţionale cu privire la supravegherea electronică practicată de Statele Unite, prezintă un mare interes pentru serviciile secrete ruseşti, care, fără îndoială, l-au interogat deja, apreciau ieri, experţi de la Moscova.
„Serviciul rus de informaţii şi contraspionajul au multe întrebări de pus unei persoane atât de informate“, a declarat duminică seară pentru agenţia Interfax o sursă din cadrul serviciului rus de securitate.
„Snowden prezintă un mare interes pentru FSB (serviciul secret rus). El poate da informaţii cu privire la aspectele tehnice ale interceptării datelor“, a anunţat expertul în probleme de securitate, Pavel Felghenhauer.
„O reuniune în prezenţa unor specialişti tehnici va dura mult timp“, a precizat Felghenhauer pentru AFP, apreciind că astfel de întâlniri cu serviciile secrete ruseşti ar putea să aibă loc şi în viitoarea destinaţie a lui Snowden.
Statele Unite avertizează Rusia şi China: Ar putea exista consecinţe în cazul Snowden
Secretarul de stat american, John Kery, ameninţă Rusia şi China că ar putea exista „consecinţe“ din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA, Edward Snowden, care se pare că a părăsit Rusia în direcţia Cuba.
„Edward Snowden este un trădător şi trebuie adus în faţa justiţiei“, a declarat Kerry, citat de AFP.
Avionul care urma să îl transporte pe Snowden de la Moscova în Cuba a decolat, dar nimeni nu l-a observat la bord pe fostul consultant al NSA.
Statele Unite au exprimat dezamăgirea că autorităţile din Hong Kong nu l-au arestat pe fostul consultant NSA Edward Snowden. „Demersurile pentru extrădarea domnului Snowden din Hong Kong au fost făcute înainte ca acesta să părăsească acest teritoriu“, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei.
Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kongul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova. Snowden, de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.