Ionuţ Popescu, sportiv legitimat la CFR Marfă IRLU Craiova, a luat medalie de bronz la Cupa României. Evoluţia sa i-a impresionat
pe antrenorii clubului Dinamo, care l-au chemat la Bucureşti.
Sărăcia din boxul românesc direcţionează cei mai buni pugilişti autohtoni către trei cluburi potente financiar, Dinamo Bucureşti, Petrom Ploieşti şi SCM Bacău. Celelalte cluburi din ţară, care abia au bani să deplaseze boxeri la principalele competiţii interne, reuşesc să ţină sportivii până ajung la categoria seniori.
Aşa s-a întâmplat şi cu câţiva dintre cei mai valoroşi pugilişti din Craiova, care au ales să meargă la cluburi care le ofereau un salariu şi, ce-i mai important, îi menţineau în angrenajul loturilor naţionale.
Ionuţ Popescu, sportiv legitimat la clubul craiovean CFR Marfă IRLU Craiova, antrenat de Marcel Sârba şi Ion Dragomir, a participat recent la primul său concurs la seniori, Cupa României, organizată ca la carte de Bacău.
Nu s-a speriat de moldoveanul Ciobanu
Ionuţ a concurat la categoria semigrea, 81 de kilograme, iar în primul meci l-a depăşit, la puncte, pe ploieşteanul Roberto Stângă, unul dintre elevii binecunoscutului antrenor Titi „Prosop“ Tudor. Stângă a fost campion universitar în 2012 şi multiplu campion naţional în ultimii ani.
În semifinale, craioveanul a avut ghinionul să îl aibă adversar pe Petre Ciobanu, un sportiv originar din Republica Moldova, care este legitimat la clubul SCM Bacău. „Ciobanu este medaliat cu bronz la Campionatul Mondial, cu argint la Europenele din 2012 şi este un adversar de care se sperie toţi pugiliştii. La tragerea la sorţi, Ionuţ a avut ghinionul să fie cu Ciobanu de aceeaşi parte a tabloului. Mulţi credeau că sportivul nostru nu-i va face faţă adversarului, estimau că va fi abandon sau KO. Din contră, la prima sa competiţie la seniori, Ionuţ a boxat cu mult curaj, dar a pierdut la puncte, intrând în posesia medaliei de bronz, ceea ce este o realizare. Ulterior, Ciobanu a devenit campion, în condiţiile în care adversarul pe care ar fi trebuit să-l înfrunte în finală, reşiţeanul Alexandru Bibiricea, nu s-a prezentat“, a explicat Ion Dragomir, unul dintre cei doi antrenori ai craioveanului.
Evoluţia dezinvoltă a sportivului de la CFR IRLU Craiova nu a fost trecută cu vederea de antrenorii de la celelalte cluburi. Gheorghe Napoleon, antrenor la clubul Dinamo, cel care se ocupă de pregătirea lui Bogdan Juratoni (participant la JO de la Londra 2012), i-a cerut lui Ionuţ să semneze cu clubul bucureştean, iar pugilistul nu a putut refuza.
„Vreau să fac mare performanţă şi oferta celor de la Dinamo nu putea fi refuzată. Aveam de ales între a rămâne la Craiova, fără să primesc nimic, şi a merge acolo, unde voi beneficia de condiţii bune, remuneraţie“, a spus Ionuţ, elev la Colegiului „Charles Laugier“.
Dragomir regretă că îl va pierde pe cel mai valoros sportiv, câştigător a şapte medalii (una de aur, patru de argint, două de bronz): „Ne dorim să îi fie bine. Dacă nu ar fi Gică Frăţică să ţină secţia de box, aceasta s-ar desfiinţa. Acum, pentru a merge la Bacău, ne-a ajutat cu 100 de euro Fănel Trandafir, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Box. Ionuţ este un copil de la ţară, l-am ajutat, dar are nevoie de mai multe ca să facă performanţă. Am mai dat în trecut doi băieţi buni la Dinamo, Alexandru Vanţă şi Bogdan Matei“. Ionuţ a plecat ieri la Bucureşti pentru a răspunde convocării la lotul naţional de seniori. Alt sportiv de la CFR IRLU Craiova angrenat în acţiuni de lot naţional este Darius Stănică, acesta fiind convocat la lotul de juniori, pregătit de Titi Tudor.
Maike Cioacă a luat aur pentru Bacău
Maike Cioacă, pugilist din Craiova care reprezintă clubul SCM Bacău, a obţinut la Cupa României de la Bacău o nouă medalie de aur, la categoria 56 de kilograme. „Pentru mine a fost un concurs uşor, nu mai am probleme la Campionatul Naţional sau la Cupa României. Puteam să câştig şi înainte de limită meciurile, dar trebuia să fac antrenamentul, iar, dacă terminam repede meciurile, ar fi trebuit să fac alergare, să fac categoria. Eu mă pregătisem pentru confruntarea cu Andreiana, dar acesta nu a mai participat la competiţie, deoarece este acum şi la semiprofesionişi şi s-a menajat“, a spus Maike. Sportivul se află în pregătire cu lotul naţional de seniori încă de la începutul anului.
„Am fost întâi la Piatra Arsă, apoi la Olimpia şi Bascov, după care am mers în Republica Moldova, unde am avut pregătire comună cu Ucraina, Belarus şi Moldova. Ne antrenăm sub comanda lui Marian Simion pentru Europenele din luna mai“, a adăugat Cioacă. Alt craiovean legitimat la SCM Bacău, Irinel Olaru, a câştigat medalia de bronz la Cupa României, la categoria 64 de kilograme. Şi doi pugilişti de la CS Pandurii Târgu Jiu au urcat pe podium la competiţia din oraşul moldovean: Alin Mocioiu – bronz (75 kg) şi Adrian Motorga – argint (+91 kg).
Cucu: „Sportivii pleacă pentru condiţii mai bune“
Antrenorul Constantin Cucu, de la Box Club Universitatea Craiova, a fost nevoit să trimită destul de mulţi pugilişti spre Bacău în ultimii ani. „A fost prima dată Ovidiu Bali, participant la Olimpiada de la Los Angeles, apoi Simonel, Tănăsie, Cioacă şi Olaru. În Craiova, principala problemă este că nu avem o sală de box adecvată, unde să ne pregătim decent. Aici nu se vrea să se ajute practicarea sporturilor cu tradiţie pentru această zonă. Iar boxul are performanţe mari. Vorbind de partea financiară, orice club de stat oferă sportivilor indemnizaţie, aşa că nu banii sunt principala problemă, ci faptul că la Dinamo, Bacău şi Ploieşti sportivii au condiţii de pregătire unde să-şi arate valoarea. Acum, spre exemplu, noi ne antrenăm pe pista de la «Oblemenco»“, a spus Cucu.