Şomerii recalificaţi de Asociaţia „Şanse egale pentru fiecare“ s-au întâlnit vineri cu recrutorii de la Popeci şi Polystart. Urmează Ford. Cursurile de recalificare sunt gratuite, iar beneficiarii se întâlnesc direct cu potenţialii angajatori.
Asociaţia „Şanse egale pentru fiecare“ Craiova a organizat vineri o întâlnire între şomerii care urmează cursuri de recalificare şi doi dintre angajatorii de top din Bănie: Popeci Utilaj Greu (PUG) SA şi Polystart SA. Asociaţia oferă gratuit şomerilor cursuri de formare în specializări ca: secretariat-birotică, limba engleză, casier (verificator bani), operator IT, competenţe sociale şi civice, mediator social, antreprenoriat, îngrijitor copii, confecţioner textile, electrician de joasă şi medie tensiune, operator pe maşini-unelte cu comandă numerică. Beneficiarii cursurilor de recalificare se întâlnesc periodic cu angajatorii, ocazie cu care pot să depună CV-uri şi să participe la interviuri. Polystart, firmă cu activităţi în domeniul instalaţiilor electrice şi sistemelor integrate de securitate, are trei posturi libere cu cerinţe de studii medii (instalator centrale termice, electrician pentru instalaţii electrice de medie şi joasă tensiune, lăcătuş mecanic sau tinichigiu) şi două cu cerinţe de studii superioare (inginer proiectare instalaţii şi manager de proiect pentru instalaţii electrice). Firma a primit în jur de 20 de CV-uri. „Oamenii mi s-au părut deschişi, dornici să se angajeze. S-au interesat dacă este o angajare pe termen lung, dacă firma are lucrări pe termen lung, care este numărul de angajaţi etc.“, a precizat Mihaela Gîrjavu, specialist resurse umane la Polystart. În general, aşteptările candidaţilor pornesc de la un pachet salarial de 1.000 de lei. „Salariul este confidenţial. În general, cei care sunt selecţionaţi şi ajung la ultimul interviu primesc şi oferta salarială. La primul interviu, îi întrebăm pe oameni ce aşteptări salariale au, pentru a evita riscul să selecţionăm persoane care au alte aşteptări salariale faţă de ceea ce putem oferi“, a spus Mădălina Beze, inspector resurse umane la Polystart. „Noi le recomandăm cursanţilor să nu întrebe despre salariu la primul interviu. În afară de cursurile de formare, şomerii învaţă şi cum să întocmească un CV sau cum să se prezinte la interviu“, a explicat Cristina Ispas, consilier de muncă şi şomaj la Asociaţia „Şanse egale pentru fiecare“.
4.000 de persoane interesate de recalificare
Altă firmă care caută forţă de muncă este Popeci Utilaj Greu. La interviuri au participat atât tineri cursanţi, cât şi persoane mai în vârstă, foşti angajaţi în industria craioveană, la Electroputere SA, MAT SA, Doljchim sau chiar IUG. „Media de vârstă la noi în societate este de 46 de ani şi ne mândrim cu asta. Din păcate, învăţământul actual aleargă pe o pistă separată faţă de piaţa muncii, iar noi găsim cu greu specialişti în anumite meserii. Nu facem discriminări de vârstă sau sex, experienţa şi meseria contează. Ultima dată am angajat un inginer de 62 de ani. De asemenea, avem în fabrică sudoriţe foarte bune profesioniste, de care suntem mândri“, a spus Cristina Nica, director de resurse umane la PUG. Ca ofertă permanentă, firma caută operatori pe maşini-unelte cu comandă numerică, dar are şi alte specializări, de care este foarte interesată: sudor, lăcătuş confecţii metalice, ingineri-mecanici care au lucrat în proiectare. O categorie de candidaţi au reprezentat-o cursanţii la specializarea de operator maşini cu comandă numerică. Prin parteneriatul cu Asociaţia „Şanse egale pentru fiecare“, aceştia fac practică direct în fabrică. „Au şansa să vadă cum funcţionează maşinile, condiţiile noastre de lucru. Cei interesaţi şi selecţionaţi vor rămâne ca şi angajaţi. Maşinile folosite de noi sunt complexe, de aceea durează chiar şi doi-trei ani până când un nou angajat lucrează singur pe asemenea maşini. De aceea, profesioniştii sunt atât de căutaţi“, a mai explicat Cristina Nica.
„Asociaţia oferă gratuit aceste cursuri. În afară de cursuri, şomerii găsesc la noi şi alte facilităţi. Învaţă să întocmească şi trimit CV-uri, pot să dea telefoane la firmele care dau anunţuri de angajare, pot consulta oferta de muncă etc. Noi suntem în completarea AJOFM, ne adresăm în special celor care au mai mult de un an de când au încetat lucrul. Aveam un grup ţintă de 3.000 de persoane, dar am ajuns deja la 4.000. Cursanţii au în plus această facilitate, de a se întâlni şi discuta cu angajatorii, la sediul nostru. Prin rotaţie, sunt prezenţi aici specialiştii în resurse umane ai firmelor mari din Craiova, cu care colaborăm. Au fost PG şi Polystart, urmează Ford“, a declarat Tania Levcenco, manager relaţii cu comunitatea în cadrul Asociaţiei „Şanse egale pentru fiecare“.