15.9 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDemolare în timp record

Demolare în timp record

În doar 12 ore, nu mai era nici urmă din cele două case impunătoare aflate în calea pasajului subteran care se construieşte în Craiova

Primul act din construirea pasajului subteran de pe strada Arieş din Craiova a avut loc sâmbătă. A fost vorba despre demolarea celor două imobile aflate în vecinătatea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, chiar în calea pasajului – unul pe strada Eugeniu Carada, la nr. 15, şi altul pe strada Arieş, nr. 8.

Debut cu dreptul

În estimarea iniţială a constructorilor pasajului era prevăzut un termen de o săptămână pentru această demolare. Sâmbătă dimineaţă, Liviu Cioană, directorul general al MITLIV Craiova, se arăta însă optimist: „Am început în această dimineaţă demolarea celor două imobile şi sperăm ca până marţi să fie finalizată această operaţiune şi să transportăm inclusiv molozul de aici. Vom trece apoi la devierea reţelelor de utilităţi. Câteva din aceste devieri de reţele fac parte din obiectul contractului nostru, iar o altă parte a lucrărilor va fi efectuată chiar de deţinătorii reţelelor, în baza unei convenţii cu Primăria Craiova“.
Demolarea a mers însă neaşteptat de repede, ea finalizându-se în aceeaşi zi, astfel că pasajul subteran debutează cu o primă lucrare efectuată în avans faţă de grafice. De fapt, MITLIV a obişnuit Primăria Craiova cu lucrările în avans, firma numărându-se şi printre constructorii Centrului Multifuncţional din cartierul Romaneşti, care are mari şanse să fie dat în funcţiune cu… un an şi jumătate mai devreme decât termenul din contract.

Curăţenie în 12 ore

MITLIV a dovedit că ştie să-şi aleagă colaboratorii. Cei care au reşit această demolare în timp record sunt reprezentanţii ROMFER TRANS, o altă firmă craioveană, cea care s-a ocupat efectiv de demolarea celor două case.
Nu foarte cunoscută de publicul larg, dar bine ştiută de constructori drept societatea numărul 1 în demolări din zona Olteniei, ROMFER TRANS Craiova face parte dintr-un grup de firme cu peste 200 de angajaţi, şi se poate lăuda că n-are nici datorii la stat şi nici către angajaţi. Poziţia de pe piaţă şi-a câştigat-o investind circa patru – cinci milioane de euro într-o perioadă de criză (anii 2008 – 2010), pentru a se dota cu utilaje performante, specifice activităţilor de demolare.
La demolarea de pe Arieş au acţionat cu trei excavatoare, dintre care unul dotat cu un imens braţ-foarfece, şi cu un încărcător frontal. Au avut obligaţia să nu deranjeze persoanele aflate în trafic şi nici imobilele învecinate, astfel că s-au instalat garduri speciale de protecţie care să împiedice împrăştierea molozului. În acelaşi timp, au apelat la ajutorul pompierilor, care au stropit nonstop dărâmăturile, pe perioada demolării, pentru a preveni ridicarea prafului.
Această lucrare ar fi trebuit să fie executată în şapte zile, dar a fost făcută în mai puţin de 12 ore. Practic, la ora 6.30, muncitorii au pornit motoarele excavatoarelor, iar la ora 18.00 nu mai era nici urmă din cele două case.

Rămăşiţe reciclate

Mulţi cetăţeni care treceau pe lângă scena demolării celor două case jinduiau la o parte din materialele rămase din zidurile dărâmate, întrebându-se ce o să se întâmple cu ele. E vorba, în primul rând, de o importantă cantitate de cărămidă – să nu uităm că imobilele respective aveau ziduri groase de o cărămidă şi jumătate sau chiar de două cărămizi, deci de aproape o jumătate de metru grosime. ROMFER TRANS s-a ocupat şi de acest aspect, deţinând la marginea Craiovei un concasor de betoane care, practic, reciclează materialele rezultate din dărâmături. Mai întâi, materialele sunt sortate. Se separă lemnul şi metalul, iar apoi se alege cărămida care mai este utilizabilă. De cele mai multe ori, aceasta este dată drept ajutor familiilor sărace sau angajaţilor firmei care au nevoie de aceste materiale pentru a-şi ridica o casă. Rămăşiţele se concasează, iar materialul rezultat se refoloseşte pentru asigurarea umpluturilor la drumuri sau fundaţii.

A fost o hală în Electro…

Cea mai cunoscută demolare făcută în Craiova de această firmă e însă alta: o hală din curtea fostei uzine Electroputere a fost dărâmată în timp record, pentru a face loc actualei parcări a mallului. Se spune că demolarea respectivei hale a fost, practic, un mic pariu cu unii dintre investitorii mallului craiovean, care nu credeau că firma ROMFER TRANS poate să dea jos hala în mai puţin de o lună. Şi totuşi, firma craioveană a dărmat hala de 4.000 mp în doar o zi şi jumătate cu utilajele proprii, apoi a transportat şi reciclat betonul rezultat.
Aceasta a fost şi un soi de lecţie dată celor precum Ford Craiova sau Combinatul Chimic Doljchim, în curtea cărora sunt aduse pentru demolări firme din celălalt capăt al ţării, în condiţiile în care astfel de operaţiuni pot fi făcute cel puţin la fel de bine cu forţă de muncă locală asigurată de o firmă măcar la fel de performantă, chiar din Craiova.
„Sunt foarte bucuros de ceea ce s-a făcut prin oraş. Vedeţi ultima demolare care s-a făcut pe strada Arieş într-o singură zi, de către firmele MITLIV şi subcontractorul lui, ROMFER TRANS, vedeţi centrul expoziţional, unde au lucrat RECON şi MITLIV sau Aeroportul Internaţional Craiova, unde au lucrat POLYSTART şi ATLAS, care este o lucrare foarte bună. Şi pe sectorul de drumuri, ERPIA face o treabă foarte bună. Firmele din Craiova încep să se afirme prin lucrări foarte bune, calitative şi în termen. Să faci o demolare într-o zi, cum au făcut MITLIV şi ROMFER TRANS, este un lucru deosebit, este profesionalism. Un contraexemplu este Sala Polivalentă, unde constructorul a venit din alte orizonturi. Eu vă spun că, dacă acolo lucrau firme din Craiova, sala era de mult gata. Autorităţile ar trebui să-şi îndrepte atenţia către firmele din Bănie şi să asigure condiţii egale de concurenţă şi transparenţă“, a declarat Marcel Marcea, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Dolj.

Pasaj de jumătate de kilometru
Pasajul subteran din centrul Craiovei va avea o lungime totală de 405 m, adică de la Calea Bucureşti şi până la intersecţia cu străzile Eugeniu Carada şi C.D. Fortunescu. Partea acoperită are 185 m, iar restul vor fi rampele de la capete. Deasupra pasajului vor fi amenajate două sensuri giratorii, în intersecţiile străzilor Arieş cu A. I. Cuza şi Împăratul Traian. Pasajul va costa 35,6 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fără TVA, preţ oferit de câştigătorul licitaţiei – asocierea firmelor MITLIV Craiova şi HABAU Austria. Finanţarea este asigurată în proporţie de 98% din fonduri europene, iar restul de la bugetul local. Termenul de execuţie prevăzut în contract este de 18 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS