11.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate15 lucrători de la vama Siret, arestaţi pentru corupţie

15 lucrători de la vama Siret, arestaţi pentru corupţie

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă  pentru 29 de zile pe numele a 15 poliţişti de frontieră şi vameşi implicaţi în scandalul de corupţie de la Vama Sire.  Alţi 49 au primit sunt reţinuţi în continuare pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi astăzi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Poliţiştii de frontieră şi vameşii de la Siret au fost aduşi cu autocarele la DNA. După mai multe ore de audieri, joi, în jurul orei 19.00, au fost emise primele ordonanţe de reţinere. Până vineri dimineaţă, 64 de persoane au fost reţinute. "Infracţiunile sunt cele de luare de mită şi, de asemenea, pentru faptul că au constituit un grup infracţional", a declarat avocatul Adriana Rădulescu. Avocaţii spun că audierile s-au desfăşurat cu dificultate din cauza numărului mare de suspecţi, dar şi pentru că au fost numai patru procurori care i-au interogat. Avocaţii susţin că niciunul dintre cei audiaţi la DNA nu şi-ar fi recunoscut vinovăţia. "Probele se bazează în principal pe interceptări audio-video, ambientale şi planşe fotografice şi, de asemenea, pe baza percheziţiilor domiciliare. Presupune infracţiune mai mare de patru ani şi pericol concret pentru ordinea publică", a spus avocatul Constantin Victor. Poliţiştii de frontieră şi vameşii sunt supectaţi că ar fi luat aproximativ 100.000 de lei mită în doar 12 ore, cât durează o tură. Traficul de ţigări s-ar fi desfăşurat sub atenta lor supraveghere, iar banii erau împărţiţi în sistem piramidal.
Contrabandiştii se foloseau de localnicii din Siret, mai ales de femei, care transportau cantităţi mici pe biciclete. Anchetatorii spun că pe parcursul unei zile, prin vama Siret treceau peste 200 de baxuri cu ţigări de contrabandă aduse din Ucraina.
Reţinerile de la Vama Siret au loc în condiţiile în care, în luna ianuarie, România a fost în centrul atenţiei pe plan european, din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei cu privire la aderarea la spaţiul Schengen a ţării noastre. Surse din diplomaţia europeană au declarat că ţara noastră riscă să nu fie accpetată în Schengen din cauza corupţiei din vămi.
Traian Băsescu răspundea dur autorităţilor franceze şi germane, spunând că neaderarea României ar reprezenta "discriminare" şi a spus că românii nu vor accepta să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua, în Europa.  Şeful statului anunţa totodată că Romania va înteţi lupta anticoruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII