• La Scoala nr.24 „Sfintul Gheorghe“ din Craiova domneste o situatie tensionata, cauzata atit de rivalitatea dintre cele doua sindicate, cit si de cea dintre fosta si actuala directoare • In spatele acestor tensiuni sint insa anumite nereguli, pe care cei in drept ar trebui sa le solutioneze cit mai urgent
„Nimeni nu poate fi constrins sa faca parte sau nu dintr-un sindicat“, iar „Impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la doi ani“ – acestea sint doar citeva din prevederile Legii nr.54/1991 cu privire la sindicate. Daca s-a incalcat sau nu aceasta lege la Scoala nr.24 din Craiova, alte organe sint competente sa stabileasca. Astfel de acuzatii o vizeaza insa pe directoarea unitatii de invatamint amintite, care a descoperit, la rindu-i, o serie de nereguli care persista de vreo zece ani.
<b?O acuzatie…..
„Directoarea noastra, Doina Dan, incearca sa-i convinga pe unii dintre profesorii scolii sa iasa din sindicatul nostru pentru a se inscrie in celalalt sindicat. Asta constituie o manifestare a atitudinii ostile pe care o are fata de cadrele didactice care-si exercita democratic dreptul la opinie. Consider ca este o fapta foarte grava pentru o directoare de scoala sa faca presiuni asupra unor dascali pentru a se inscrie intr-un anume sindicat, din care face si ea parte. Numai astazi (ieri- n.r.) a chemat in biroul sau doua profesoare, una titulara si alta suplinitoare, ca sa le spuna sa-si schimbe optiunile sindicale, iar acestea nu sint singurele cazuri de asemenea gen“, o acuza invatatoarea Constantina Balan, lider de opinie in organizatia Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj din Scoala nr.24 „Sfintul Gheorghe“ Craiova, pe directoarea unitatii de invatamint.
O profesoara a scolii a acceptat sa relateze – sub protectia anonimatului, de frica unor eventuale represalii – o asemenea intilnire cu directoarea Doina Dan:
„Cind am trecut prin fata biroului directoarei, aceasta m-a chemat inauntru sa ma intrebe de ce nu trec la celalalt sindicat.
I-am spus ca nu vreau si am incheiat discutia, fara sa motivez opinia mea“.
…care scoate la iveala alte nereguli…
Prof. Doina Dan, directoare cu delegatie la Scoala nr.24, recunoaste ca este membra a celuilalt sindicat – Uniunea Sindicatelor Independente din Invatamint Dolj – dar sustine ca asemenea acuzatii sint total nefondate:
„Am chemat doua profesoare la mine in cabinet, dar numai ca sa le intreb din ce sindicat fac parte, in nici un caz sa le solicit intrarea in sindicatul a carui membra sint. Intreaga tevatura a pornit de la Constantina Balan, care-si face reclama pentru a fi aleasa in fruntea organizatiei SIP din scoala, ca sa faca parte din comisia care ma va examina la examenul de director“.
Cert este ca directoarea Doina Dan a descoperit in documentele scolii o serie de nereguli vizind exact activitatea sindicala:
„La secretariatul scolii se afla o lista a membrilor SIP din scoala, in baza careia erau oprite pe stat cotizatiile lunare catre sindicat. Doar ca aceasta lista nu poarta nici o semnatura – nici a liderului de sindicat, nici a celor trecuti drept membri, dar nici a mea. Am vrut sa verific daca toti cei trecuti pe lista sint sau nu cu adevarat membri ai SIP ori li se opreste cotizatia aiurea“.
…de care s-ar face vinovata o secretara…
Practic, lista respectiva era doar o fituica amarita, scrisa la repezeala pe o foaie de matematica. Dar o fituica in baza careia se operau retineri din salarii, fara vreo dispozitie a conducerii unitatii de invatamint – nici din partea fostei directoare, Cornelia Barbulescu, nici din partea celei actuale, numita cu delegatie, Doina Dan.
„N-am stiut ca trebuie dispozitia directoarei pentru a opri pe stat cotizatia membrilor de sindicat. Niciodata, de zece ani incoace, nu s-a facut asa ceva. Lista cu membrii de sindicat era adusa de lider fara semnaturile membrilor ori avizul directoarei; conform listei, se opreau banii pe stat si se virau sindicatului“, afirma secretara scolii, Valentina Pripas-Avram.
„M-a mirat faptul ca la secretariat exista o asemenea lista nesemnata de mine, mai ales ca eu avizasem cu vreo doua saptamini in urma o alta lista a membrilor SIP din scoala. Iar cele doua liste nu prea semanau“.
…si un lider de sindicat acuzat de fals
Si asa a inceput verificarea persoanelor de pe a doua lista, vazuta si confirmata nu cu mult timp in urma de directoare. Surpriza! Vreo citiva dintre profesori nu-si recunosteau semnaturile!
„Semnatura mea e falsa. Nici seria si numarul buletinului nu mai corespund, caci eu mi-am schimbat buletinul de acum doi ani. Si nici nu mai sint membru al SIP din martie 2002, de cind m-am mutat la USII“, spune prof. Titu Vasile.
„Nici in dreptul numelui meu nu e semnatura mea“, sustine Ion Bazgu. „La fel si la mine, cineva mi-a falsificat semnatura, caci eu am trecut in sindicatul lui Rada de acum un an“, afirma Octavian Goiceanu.
Incurcata treaba: o lista ce include si falsi membri de sindicat, semnata si stampilata de directoarea unei scoli.
„N-aveam cum sa verific autenticitatea semnaturilor. Am avut incredere in liderul de sindicat Dan Eugen“, sustine directoarea Doina Dan.
Iar cel acuzat de fals, liderul Dan Eugen, ridica din umeri si spune: „Le-am lasat profesorilor lista in cancelarie, de unde sa stiu cine a semnat-o?“.
Fals ori nu, neregulile exista, iar cineva trebuie sa le constate si sa ia masuri. Dar cine?