Cu toate că au obţinut dreptul de a vinde laptele produs în gospodărie prin obţinerea cotei de lapte, unor fermieri doljeni le este teamă să spună cât vând. Acest lucru îi poate afecta la sfârşitul anului de cotă, în sensul pierderii acesteia.
Începând din a doua jumătate a lunii august, fermierii sunt verificaţi dacă produc şi vând lapte în conformitate cu cota alocată. „Scopul controalelor este de a vedea în ce condiţii se produce laptele şi unde ajunge acesta (la vânzare, pentru consumul propriu, la hrana viţeilor), în vederea încadrării în cotă“, a declarat Ion Turlacu, şef serviciu Direcţia de Control al Cotei de Lapte, departament care în prezent funcţionează în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Se poate vorbi de un fel de gestionare a cantităţii de lapte produse şi distribuite către procesatori.
Doljul, la control
Ion Turlacu a mai spus că, până în prezent, la nivel regional s-au efectuat peste 200 de controale, din care aproximativ 130 în Dolj, în localităţi precum Ţuglui, Brădeşti, Urzicuţa, Galicea, Galiciuica, Predeşti sau Popoveni. Acestea au fost alese aleator, după o analiză de risc făcută de Departamentul Central de Cotă. „Pe teren producţia este mult mai mare decât cota obţinută. Multora le e frică să spună cât vând pentru că le e teamă că li s-ar mai cere ceva“, a afirmat Ion Turlacu, care a explicat că aceste controale vor continua şi în perioada următoare.
Evidenţa laptelui produs şi distribuit
Acesta a subliniat faptul că în prezent nu se pune problema sancţiunilor, aceste controale efectuându-se şi cu scopul de a face sistemul de cotă să funcţioneze şi de a-i ajuta pe oameni să înţeleagă importanţa acestuia. „Oamenii trebuie să înţeleagă că ceea ce se produce trebuie să se şi cunoască. Nu pierd nimic dacă declară cât lapte au produs şi cât au vândut“, a spus Ion Turlacu. Acesta a atenţionat însă asupra faptului că fermierii care nu-şi ţin o evidenţă clară a ceea ce produc şi ce vând şi declară o cantitate mai mică decât cota obţinută riscă să iasă din sistem la sfârşitul anului de cotă.
„Nu toţi ţin această evidenţă organizat“
Potrivit lui Turlacu, producătorii care vor să rămână în sistem – în special cei care au mai multe vaci – şi care au dezvoltat o miniafacere de pe urma producţiei de lapte au o evidenţă a laptelui. „Nu toţi ţin însă această evidenţă organizat. Cei care au mai multe animale îşi ţin evidenţa şi pentru a vedea dacă rentează sau nu, pentru că orice afacere, oricât de mică, trebuie să aibă un profit“, a precizat şeful Direcţiei de Control al Cotei de Lapte. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei, în urma controalelor a ieşit la iveală şi faptul că „o dată cu implementarea acestui sistem, mulţi au început să livreze către procesatori“.
Sistemul românesc, diferit de cel european
Luna aceasta, reprezentanţii Direcţiei de Control al Cotei de Lapte au participat la o întâlnire cu experţi europeni pe probleme de control. „La ei nu există producători cu o vacă, ci ferme bine organizate, de la cinci capete în sus, iar tot laptele merge la procesatori“, a spus Ion Turlacu. Acesta a explicat că în UE laptele este analizat în laboratoare neutre. „Acesta este sistemul către care tindem şi noi“, a adăugat Turlacu.