Scrisoare către femeile care îndură violența domestică

GAZETA MEA
Autori


Recunosc sincer şi destul de greu că eu sunt una dintre femeile care are dinți puși din cauza unui fost iubit. Mi-a zburat o măsea la unul dintre pumnii serviți. Asta înseamnă că știu cum te simți în calitate de victimă. Este greu să rupi lanțul. Este greu să crezi că nu tu „ți-o cauți“, dar, mai ales, că nu aşa este normal.

Nu ştiu cum ați crescut voi, dar în jurul meu au fost foarte des întâlnite scenele de violență domestică. La noi în familie, la vecini, ca un fapt firesc şi în relațiile mele ce au urmat.

Am îndurat bătaie ani de zile. Am mâncat bătaie la greu de la el, cel care trebuia să rămână în sufletul meu pe viață, ca fiind primul iubit. Ştiți vorba aia „prima iubire nu se uită niciodată“… Nu am uitat-o! A rămas de rămas. Ca acel băiat care a distrus în mine inocența. Ca acel băiat care mi-a călcat sufletul în picioare cu bocancii lui murdari.

Însă cel mai greu este să scot total din mine ceea ce a plantat adânc viața cu asemenea exemple. Statutul acesta de victimă şi agresor nu este ceva uşor de gestionat. Am îndurat ani de zile bătaia până am vrut să mă apăr. Într-una din zile am dat în el de frică, cât de tare am putut. Puțin a lipsit până la o reală tragedie. Eu, victima ce tresărea la orice atingere şi care mânca bătaie inclusiv din această cauză, am fost în stare să ripostez, să mă apăr.

A fost şocant pentru mine să constat că puterea este la mine. Că mă pot apăra de astfel de indivizi, însă cel mai bine este să mă apăr plecând şi nu copiind din comportamentul lor.

Am stat prea mult. Şi da. Nu a fost uşor să plec. Orice victimă care a stat ani lângă un agresor poate spune că oarecum te „înveți“ aşa. Eu am pus ghilimele pentru că cred cu tărie că nu te înveți, doar acumulezi şi refulezi pe unde poți, când şi cum poți.

Avem nevoie de conștientizare și să luăm măsuri. Sunt foarte multe femei abuzate în România. Ele şi copiii lor. Acest fenomen este des întâlnit, mai ales că, cu cât ne îndepărtăm de oraşe, cu atât situația devine mai dramatică. Unora dintre aceste femei le este frică de consecințe dacă vorbesc, altele sunt copleşite de ruşine aşa că tac și îndură. Am fost şi eu, rând pe rând, toate tipurile de femeie de mai sus. Până decizi şi reușeşti să pleci treci prin dureri, umilințe, frică şi ruşine, iar ele rămân cu tine şi după.

Aşa că nu sta femeie cu agresorul până îi înveți limba! E posibil să nu îți placă prea tare de tine când te trezeşti că o înțelegi aşa de bine. Este viața ta și tu contezi. Și mai ştii ceva? Nu eşti nici singura şi nici singură. Primul pas este cel mai greu. Să ceri ajutorul. Apoi vine al doilea pas. Să nu te mai simți cel mai singur şi amărât om din univers şi, în acelaşi timp, să înveți să accepți ajutorul primit.

Pentru orice fel de abuzuri domestice, fizice, sexuale sau psihologice, comise asupra ta sau asupra copiilor tăi, poți face o sesizare la poliție, poți suna sau trimite o sesizare scrisă la centrele de ajutor sau asistență socială apropiate și poți cere ajutorul unui psiholog, psihoterapeut.


Recent s-a creat pe Facebook campania „Mami, de ce plângi“, inițiată de Raluca Bădița, blogger craiovean, care a creat un grup de susținere pentru femeile abuzate, unde puteți împărtăși experiențele trăite, cere ajutorul și ajuta, la rândul vostru, îndrumați de specialişti, care s-au alăturat acestei cauze.

Ionela Popa

 

Sfatul specialistului

Violența domestică este o problemă majoră, iar familiile în care se manifestă sunt puternic afectate. Cel mai mult au de suferit copiii care cresc într-un mediu familial umbrit de violență domestică. În cele mai multe cazuri, cei mici se vor simți neputincioși, le va scădea stima de sine și încrederea în forțele proprii și, aproape inevitabil, copiii vor crede că sunt vinovați de ceea ce se întâmplă în familia lor. Trauma pe care o suferă un copil expus la episoade de violență în familie poate să treneze pe tot parcursul vieții și să afecteze schemele de gândire ale viitorului adult. El va activa scheme dezadaptative cum ar fi, de exemplu, teoria conform căreia „dacă nu fac totul perfect, voi fi aspru pedepsit sau nimeni nu mă va aprecia și respecta“. Trauma nu își modifică vârsta odată cu subiectul, ci rămâne și este gestionată cu resursele cognitive de la vârsta trăirii ei. Un aspect foarte trist și îngrijorător este faptul că violența domestică este, în foarte multe cazuri, ascunsă, ea fiind considerată o rușine sau un semn de incompetență de către cei cărora le este aplicată. În acest fel, auzim adesea de mame (în special) care rămân lângă agresorul lor „pentru copii“. Persoanele care trăiesc astfel de experiențe trebuie să știe că este necesar să scoată cât mai repede, fără amânări, copiii din acest mediu extrem de nociv. Pentru a găsi puterea de a lua această decizie, este important să conștientizeze și să gestioneze sentimentele pe care le simt: teama de eșec, credința că nu sunt suficient de puternice, prejudecățile legate de „ce va spune lumea“. Atât copilul, cât și părintele agresat au nevoie să se rupă din mediul nociv pentru a începe recuperarea și terapia în scopul vindecării traumei.

Georgiana Oprea, psiholog, psihoterapeut

gazeta mea

 Comenteaza acum

Alte stiri

11 august 2018

Iohannis, o nouă reacție după violențele din Piața Victoriei: Acest Guvern este irațional și acționează împotriva intereselor propriilor cetățeni. Ministrul Carmen Dan să-și asume responsabilitatea pentru cele întâmplate

Președintele Klaus Iohannis a condamat din nou violențele de noaptea trecută din Piața Victoriei, cerându-i ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru gestionarea situației, informează HotNews.ro. Totodată, șeful ...

Sumarul ediției de marţi, 14 noiembrie 2017

Actualitate

» Poliția slovacă a reținut 78 de imigranți ilegali în două camioane, îmbarcați probabil în România
» Companiile germane din România contestă noile măsuri fiscale ale Guvernului
» Fostul director al CNADNR Dorin Gavril Debucean, trimis în judecată de DNA
» Dezbaterile din comisii, la modificările Codului Fiscal, amânate cu o săptămână
» Spion sârb, membru al unei grupari paramilitare, declarat indezirabil la propunerea SRI
» 13 mii de vieţi. Scrisoare deschisă
» Comisia Europeană: România a acceptat corecţiile imputate în proiectele UE din dosarul Tel Drum
» Aproape 160.000 de angajatori au restanţe de 15,99 miliarde de lei la plata asigurărilor sociale
» Grecia va distribui 1,4 miliarde de euro cetățenilor afectați de măsurile de austeritate
» DNA: Şeful Sectorului poliției de frontieră Giurgiu, pus sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de şantaj şi cumpărare de influenţă

Interviu

» Zece ani fără antidot: No Antidote, povestea din spatele cortinei

Local

» Turneul Național „Cu inima la teatru” – heART ajunge şi la Craiova
» Programul Colours Cinema Craiova în perioada 17-23 noiembrie

Dolj

» A murit strivit de un buldoexcavator
» Las’ că ne jucăm și așa!
» Școala „Elena Farago“ din Craiova, lăsată cu gardul tăiat
» Avioane și Fotbal Club U Craiova SA, datoare vândute la stat
» Deszăpezirea „topește“ banii din buget
» Zeci de bătrâni din Dolj, înșelați prin „metoda accidentul“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Ateliere de creaţie animalieră plastică Bios Art, la Muzeul Olteniei
» 11 zile de concerte şi recitaluri la Festivalul Internaţional “Craiova Muzicală”
» Dolj: Activităţi desfăşurate de poliţişti cu scopul prevenirii violenţei domestice
» UPDATE – Craiova: Un tânăr a murit după ce a fost prins sub un excavator
» Examen de rezidenţiat în Craiova şi alte cinci centre universitare
» Masă rotundă la Universitatea din Craiova pe tema recentelor modificări fiscale
» Conferința Internațională “Martin Luther: 500 Years after the Reformation”

Gorj

» Bradul de Cărciun va fi instalat doar cu aviz de la juriştii primăriei
» Primăria din Motru a reuşit să închidă după 8 ani groapa de gunoi a oraşului
» Chirie mai mică pentru viitorul târg de haine second-hand
» Parcările cu plata prin SMS vor fi introduse şi în Târgu Jiu
» Gorj: Accident rutier mortal la Bumbești-Pițic
» Târgu Jiu: Cinci persoane fără adăpost au fost depistate în urma unei razii
» Gorj: Fostul şef al CEO, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
» Nereguli depistate la Poliţia Locală Târgu Jiu
» Gorj: Un microbuz de pasageri, implicat într-o tamponare
» Gorj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale
» Gorj: Bătrân mort după ce a fost strivit de un lemn

Vâlcea

» Vâlcea: A furat ţigări şi băutură de 1400 de lei şi a fost depistat după o jumătate de an

Sport

» Fotbal / Olandezii ne-au scos la „tablă“ pe „Arena Națională“. Gică Popescu l-a certat pe Contra pentru olteni
» Fotbal / Naționala de tineret a remizat în Țara Galilor
» Fotbal / Trupa lui Boingiu a făcut scor cu Gibraltarul. Screciu nu a jucat
» Bat azi la Cisnădie, încheie anul pe locul doi
» Fotbal / Olanda și-a arătat clasa pe „Arena Națională“
» Fotbal / Alb-albaștrii vor juca în Cupă cu Afumați pe stadionul din Berceni

Sanatate

» Vaccinul antigripal lipsește în sezonul rece
» Cancerul la sân omoară prea multe femei: Prevenția face diferența între viață și moarte

Educatie

» Școlile din Dolj, obligate să publice posturile didactice vacante

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top