10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFabulos! SCM Craiova, în finala Cupei EHF

Fabulos! SCM Craiova, în finala Cupei EHF

Cristina Zamfir (la minge) şi colegele sale au realizat o performanţă remarcabilă
Cristina Zamfir (la minge) şi colegele sale au realizat o performanţă remarcabilă

Echipa de handbal feminin a Craiovei a ajuns acolo unde mulţi nu visau la începutul sezonului. Oltencele vor juca finala Cupei EHF în compania formaţiei norvegiene Vipers Kristiansand, după un parcurs de excepţie în acest sezon în cea de-a doua competiţie europeană intercluburi ca valoare. În semifinala cu turcoaicele de la Kastamonu, la fel ca în „sferturile“ cu Lada Togliatti, elevele lui Bogdan Burcea s-au calificat dramatic în faza următoare, la un gol diferenţă.

Echipa feminină de handbal SCM Craiova a obţinut o performanţă incredibilă. Elevele lui Bogdan Burcea, Grigore Albici şi Dumitru Berbece vor juca finala Cupei EHF, după ce sâmbătă au eliminat în semifinale formaţia turcă Kastamonu. Meciul retur, disputat într-o atmosferă senzaţională, în Polivalenta craioveană, plină ochi, s-a încheiat la egalitate, scor 18-18, dar SCM merge în finală după ce a câştigat partida tur din Turcia, cu scorul de 23-22.
Oltencele, care realizează în acest sezon premieră după premieră, vor lupta pentru trofeul Cupei EHF cu formaţia norvegiană Vipers Kristiansand, tur-retur. Vipers a eliminat Viborgul, după o victorie categorică în manşa retur, 29-23. În tur, danezele de la Viborg se impuseseră cu scorul de 34-31.
Primul meci va fi pe 5 sau 6 mai, iar returul o săptămână mai târziu.
Revenind la partida de sâmbătă, jocul a fost unul nerecomandat cardiacilor. Împinse de la spate de un public fantastic, craiovencele au intrat bine în meci, au avut un avantaj de două goluri (8-6) şi părea că vor obţine o calificare fără emoţii. Numai că la pauză, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în acest sezon european al SCM-ului, Cristina Zamfir şi colegele sale au fost conduse, cu 10-9.
A urmat o repriză secundă trăită cu sufletul la gură de suporterii care au umplut până la refuz Polivalenta, dar şi de cei care nu au mai prins un bilet şi au încurajat echipa de pe esplanada sălii, acolo unde pentru acest meci important a fost amenajat un fan zone şi au putut urmări jocul pe un ecran mare.
La debutul reprizei a doua, apărarea Craiovei a început să funcţioneze din ce în ce mai bine, Kastamonu a avut o „secetă“ de goluri 11 minute, iar oltencele au condus cu 11-10 (min. 36.). Oaspetele, venite în România să lupte pentru şansa lor, nu s-au lăsat şi au reuşit să revină şi au preluat din nou conducerea în minutul 44 (14-13). Au urmat minute pline de dramatism. Totuşi, finalul de meci a aparţinut elevelor lui Bogdan Burcea. Nikolic şi Klikovac au înscris două goluri consecutive, ducând scorul la 17-15, apoi a urmat o paradă senzaţională a portarului Flori Stanciu (min. 55). De altfel, portarul craiovean a fost imperial în meciul de sâmbătă şi a avut o contribuţie importantă la calificare, dacă ţinem cont că şi în partida tur şi-a ajutat echipa în momente grele din meci.
Ultimul gol al meciului din Polivalentă a fost marcat de Andreea Pricopi, cu câteva secunde înainte de final, declanşând o explozie de bucurie în tribune şi pe teren. Jucătoarele şi antrenorii au fost aşteptaţi la mijlocul terenului cu un tort uriaş, s-au bătut cu frişcă, apoi au sărbătorit alături de fani marea calificare. Mai întâi, au salutat publicul prezent în sală, după care, aşa cum promiseseră înainte de meci, au ieşit pe espalanada Polivalentei şi au poposit minute bune pe scena aplasată de organizatori. Au oferit declaraţii la cald şi le-au mulţumit celor câteva mii de fani pentru susţinere, au fredonat împreună cu aceştia melodia „We are the champions“ şi le-au promis că vor aduce Cupa EHF în Bănie.
SCM: Lung, Stanciu, Dumanska – portari; Rădoi, Trifunovic, Şelaru, Pricopi 2, Ţicu 6, Popescu, Nikolic 2, Ardean Elisei 2, Tudor, Stoican, Klikovac 2, Vizitiu, Florianu 4. Antrenor: Bogdan Burcea.
Kastamonu: Rombescu, Nenezic – portari; Guler, Seric, Yilmaz, Aydin, Kotsina, Iskenderoglu 4, Elez 3, Uskova 5, Sinitsyna 1, Maric 5. Antrenor: Hakan Gunal.

Burcea: De mâine încep gândurile legate de finală

Bucuria a fost mare la finalul jocului. Antrenorul principal al oltencelor, Bogdan Burcea, le-a felicitat pe jucătoare pentru tăria de a crede până la final în calificare, deşi au fost momente grele pe parcursul meciului de sâmbătă. „Le mulţumesc fetelor că, deşi nu am reuşit un joc bun, au avut tăria până la sfârşit să creadă în şansa lor. Vreau ca toată lumea să înţeleagă că tot ceea ce s-a realizat până acum nu se putea fără o echipă, noi, conducere, suporteri autorităţi. Le mulţumim tuturor! De mâine încep gândurile legate de finală, dar până la finală avem două meciuri dificile în campionat, pentru că ne dorim să obţinem medalie de argint şi în Liga Florilor“, a spus tehnicianul ajuns în premieră într-o finală de Cupă EHF.

Zamfir: Iubesc această echipă

Şi Cristina Zamfir se bucură că a realizat cea mai importantă performanţă a carieriei de până acum cu Craiova: „Este cel mai important meci al carierei mele pentru că nu am mai jucat o finală şi sunt fericită că o voi face cu SCM. Le mulţumesc oamenilor minunaţi, care şi în acest meci au fost lângă noi şi ne-au susţinut indiferent de evoluţia scorului. În ceea ce ne priveşte, am dovedit încă o dată că suntem echipă, ne-am ajutat, am luptat. Nu pot decât să spun că îmi iubesc echipa şi sunt fericită că fac parte din ea. Îmi doresc din tot sufletul ca în finală să reuşim să jucăm la fel de bine şi, de ce nu, să vină Cupa la Craiova“, a spus golghetera Craiovei.

Flori Stanciu, decisivă în dubla cu Kastamonu

La rândul ei, Florentina Stanciu, portarul care a făcut senzaţie în „dubla“ cu Kastamonu, a spus că a avut încredere că echipa sa nu va rata finala. „E o calificare muncită. Mă bucur enorm că am crezut până la final în ea, am muncit şi am reuşit. Nu am făcut decât să îmi ajut echipa, m-am concentrat la fiecare minge şi nu am vrut să cedez nici un minut pentru că îmi doream să joc finala. Ştiam că este nevoie de un singur gol, o bară, o minge apărată. Am urmat vorba aceea: crede şi vei câştiga. După 13 ani, cât am jucat în Islanda, nu am crezut că voi ajunge anul acesta într-o finală de Cupă Europeană, dar mă bucur că nu am renunţat la handbal că am reuşit să joc pentru oraşul meu. Sunt convinsă că nu va fi un meci uşor. În finală, mă voi întâlni cu febleţea mea, Katrine Lunde. Sper să o eclipsez cu evoluţia mea“, a spus Flori Stanciu.

Elisei: E o şansă de care trebuie să profităm

Valentina Ardean Elisei este obişnuită cu marea performanţă, atât la nivel de club, cât şi la naţională. Extrema Craiovei nu s-a aruncat niciodată în declaraţii optimiste, dar a mărturisit sâmbătă, după calificarea în finală, că credea într-un parcurs cât mai lung al echipei în Cupa EHF, după jocul şi rezultatele bune din grupă. „Mă bucur că am reuşit să ne calificăm. Acum trebuie să ne pregătim pentru ce urmează. Mie îmi place întotdeauna să iau lucrurile pas cu pas. Când am văzut că am început să facem rezultate, am zis, de ce să nu încercăm mai mult. Este o şansă de care trebuie să profităm. Vipers e o echipă cu experienţă, dar avem timp să ne pregătim bine“, a spus Alice.

Ţicu, din nou principala marcatoare

La fel ca în partida tur, principala marcatoare a oltencelor în returul cu Kastamonu a fost Ana Maria Ţicu. Ea a reuşit sâmbătă să marcheze şase goluri, după ce în Turcia „perforase“ de şapte ori poarta celor de la Kastamonu, apărată de românca Anca Rombescu. Ana a vorbit şi ea despre calificarea în finală: „Aşa cum ne aşteptam, a fost un meci foarte greu, turcoaicele au venit aici să nu piardă. Publicul minunat ne-a ajutat să revenim, nu avem cuvinte să le mulţumim“.
După ce au sărbătorit calificarea istorică în finala EHF, jucătoarele craiovene se pregătesc acum pentru meciul din campionatul intern, de miercuri, cu Slobozia, restanţă din etapa a 21-a. Partida se va disputa în Polivalenta din Bănie, de la ora 17.00.

Drumul Craiovei până în finală:

24-19 și 26-24 cu Debrecen (Ungaria); 22-25 și 16-15 cu Brest (Franța); 23-17 și 29-25 cu Randers (Danemarca); 26-28 și 30-24 cu Kuban Krasnodar (Rusia); 23-25 și 26-23 cu Lada Togliatti (Rusia); 23-22 și 18-18 cu Kastamonu (Turcia).

Pentru galerie foto, click aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS