9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTricolorii joacă azi la Craiova pentru calificarea la CE de handbal

Tricolorii joacă azi la Craiova pentru calificarea la CE de handbal

Tricolorii au fost vizitați ieri de foștii mari fotbaliști craioveni, Emil Săndoi şi Rodion Cămătaru (foto:Facebook FRH)
Tricolorii au fost vizitați ieri de foștii mari fotbaliști craioveni, Emil Săndoi şi Rodion Cămătaru (foto:Facebook FRH)

Naționala masculină de handbal a României tânjește după o calificare la Campionatul European de foarte mulți ani, mai bine de două decenii.
În 1996, Sorin Toacsen și colegii săi obțineau calificarea la Europene, iar de atunci tricolorii nu au mai reușit acest lucru.
România întâlnește astăzi, într-un meci decisiv, selecționata Belarusului, în Sala Polivalentă din Bănie, de la ora 19.00 (TVR2), iar cu o victorie jucătorii pregătiți de spaniolul Xavier Pascual și de Eliodor Voica își măresc șansele de calificare la Europeanul din Croația. Dacă pierd, Mihai Popescu și colegii săi ratează orice șansă de a evolua din nou la Euro, după 21 de ani.

Clasament: 1. Serbia – 7 p, 2. Belarus – 5 p, 3. România – 4 p, 4. Polonia – 2 p. Serbia şi Polonia s-au întâlnit aseară, iar meciul s-a încheiat la egalitate, scor 34-34. Au mai rămas de jucat România – Belarus, Belarus – Serbia şi Polonia – România.

Primele clasate din grupă și cea mai bună formație de pe locul al treilea în cele șapte grupe vor merge la Euro.

Pascual: Băieții s-au luptat în toate meciurile

De un an de când antrenează naționala României, Pascual a adus echipa în situația de a avea șanse de calificare, deși pleca cu șansa a patra într-o grupă cu Serbia, Belarus și Polonia. Reputatul tehnician, care antrenează și Barcelona, vrea să schimbe statutul naționalei tricolore, să nu mai fie o echipă pe care toți adversarii și-o doresc la tragerea la sorți. „Noi avem o problemă. Ne aflăm într-o grupă în care suntem a patra echipă, considerată cea mai slabă. De fiecare dată la tragere avem un cap de serie, apoi a doua, a treia echipă. Toți vor să joace cu noi. Încercăm să facem tot posibilul să trecem în grupa a treia valorică“, a explicat Pascual într-o conferință de presă susținută marți în Bănie.
Antrenorul naționalei consideră că echipa și-a îmbunătățit nivelul în ultimul an. Spaniolul a adăugat că presiunea face bine unui sportiv și că de fiecare dată când echipa a jucat bine, chiar dacă a pierdut, și-a felicitat jucătorii. „Cred că în meciurile disputate, oficiale și amicale, echipa a dat maxim, ca atitudine. Trebuie să îmbunătățim multe aspecte la nivel de joc, dar nu am ce să le reproșez băieților, s-au luptat. Când se termină un meci trebuie să feliciți un jucător dacă a dat totul. Indiferent dacă a câștigat sau a pierdut. Presiunea este o binecuvântare, înseamnă că lupți să câștigi. Face parte din sportul de mare performanță. Cred că trebuie să ne obișnuim ca această echipă să evolueze sub presiune. Nu este același lucru să joci o minge când ai un obiectiv de victorie. Dacă România avea zero puncte în această grupă, nu mai jucam cu nici o presiune“, a adăugat antrenorul.

Toacsen: Publicul să susțină naționala cum susținea Universitatea

Sorin Toacsen, team-managerul echipei masculine de handbal a României, își amintește cum era în anii ‘90, când juca într-o Polivalentă craioveană arhiplină. În amintirea acelor vremuri, speră că iubitorii de handbal din oraș vor veni și azi să-i încurajeze pe tricolori. „Aștept să susțină naționala așa cum susțineau necondiționat și CS Universitatea în anii ‘90, când erau 3.000 de oameni în Polivalentă și mai rămâneau și pe afară. Craiovenii sunt avizi după handbal masculin de cel mai înalt nivel și îi aștept să descopere jucătorii și să susțină echipa. Îmi doresc nespus de mult ca orașul Craiova să aibă din nou echipă masculină în prima ligă. În anii ‘90, performanța la CS Universitatea a început cu handbal și a continuat cu celelalte sporturi“, a spus nostalgic fostul portar al Craiovei și al naționalei României. Din lotul tricolor face parte și un craiovean, extrema dreaptă Valentin Ghionea, care evoluează la formația poloneză Wisla Plock. Biletele pentru meciul România – Belarus costă 10 lei și 20 de lei și se pot achiziționa de la Sala Polivalentă.

Fetele, la al 22-lea Mondial consecutiv

Naționala feminină de handbal a României şi-a asigurat deja prezenţa la Campionatul Mondial din Germania, care va avea loc la sfârşitul acestui an, după ce a depăşit Austria cu 67-53 la „general“. Tricolorele s-au impus marți, la Stockerau, cu 33-24 (11-13), după ce vinerea trecută câștigaseră, la Oradea, cu scorul de 34-29. România este singura echipă care a participat la toate cele 22 de ediții anterioare ale Campionatului Mondial. Turneul final al Campionatului Mondial va avea loc în intervalul 1-17 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS