6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviuTorcea, din nou deasupra tuturor

Torcea, din nou deasupra tuturor

Costel Torcea și-a adjudecat aurul la 80 kg și a câștigat și Open-ul la Campionatele Naționale de Masters de la Șimleul Silvaniei, devenind astfel campionul campionilor
Costel Torcea și-a adjudecat aurul la 80 kg și a câștigat și Open-ul la Campionatele Naționale de Masters de la Șimleul Silvaniei, devenind astfel campionul campionilor

Fostul campion european la culturism, Costel Torcea, continuă să-și domine adversarii la nivel național. Mâhnit după experiența neplăcută de la Campionatele Europene din acest an din Spania din pricina arbitrajului, sportivul și totodată conducătorul Clubului Sportiv Gladiator Gym și-a păstrat forma și a participat la finalul săptămânii trecute la Campionatele Naționale de Masters de la Șimleul Silvaniei. Rezultatul? Torcea și-a adjudecat aurul la 80 kg și a câștigat și Open-ul, devenind astfel campionul campionilor. Revenit în Bănie, Costel Torcea a vorbit, în exclusivitate pentru GdS, despre ultimele sale reușite și despre numirea în funcția de antrenor-coordonator al tuturor loturilor naționale de culturism și fitness.

Titlul național, o consolare pentru nedreptatea de la Europene

GdS: 2016 a fost un an prolific pentru dumneavoastră doar pe nivel național, din câte se pare.
Costel Torcea: După Campionatele Europene am simțit nevoia să mă opresc, să nu mai concurez anul acesta, dar, profitând de perioada scurtă între europenele de la Barcelona și Campionatele Naționale de Masters de la Șimleul Silvaniei (aproximativ trei săptămâni – n.r.), am luat decizia să merg și să concurez, fiind și într-o formă bună. A fost o perioadă puțin mai grea, dar s-a terminat cu bine, ieșind campion la 80 de kilograme și obținând și titlul de „campionul campionilor“.
GdS: Cum a fost concursul de la Șimleul Silvaniei?
C.T.: A fost un concurs frumos. De fapt, tot timpul oamenii de acolo planifică totul extraordinar de bine, au sprijinul tuturor, iar locuitorii umplu de fiecare dată sala unde se ține competiția. M-am prezentat într-o formă bună și arbitrii m-au apreciat din câte se pare.
GdS: A mai îndulcit acest nou titlu din amărăciunea de la Campionatul European?
C.T.: Foarte puțin. Amărăciunea va ține până anul viitor, când voi concura din nou acolo. Nu pot să-mi reproșez nimic, pentru că am mers în Spania în forma sportivă pe care mi-am dorit-o. Mai departe știți ce s-a întâmplat. De data asta chiar ne-au tratat ca pe oamenii din lumea a treia și asta o pot spune și alți colegi de-ai mei din lotul național. Ce a fost, a fost, acum mă gândesc deja la următoarele provocări.

„Voi respecta cu sfințenie regulamentul“

GdS: Imediat după Campionatul European din Spania ați fost numit antrenor-coordonator peste toate loturile naționale de culturism. Ați început deja activitatea în noua postură?
C.T.: Ca sportiv fac parte din lotul național din 1990 și pot spune că sunt cel mai bătrân component al lotului național. Și ca ani de sport, dar și ca vârstă (51 – n.r.). Nu m-am așteptat să fiu numit antrenorul coordonator al loturilor naționale și am acceptat propunerea nu pentru că este o funcție importantă în cadrul federației, nu asta m-a interesat, ci pentru că toți colegii din țară m-au îndemnat să accept. În schimb, niciodată nu m-am așteptat că tocmai sfătuitorii mei se vor întoarce împotriva mea, pentru că le-am spus clar că voi respecta cu sfințenie regulamentul. Și nu voi fi decât omul pe care-l cunosc ei de la vârsta de 18 ani, nicidecum altcineva!
GdS: I-ați scuturat de vechile obiceiuri din prima zi?
C.T.: Exact! M-am încurcat cu un lucru și sper să-l termin cu succes, cel puțin până la Campionatele Mondiale de anul viitor, care vor avea loc în România, la Bistrița. Trebuie formate din temelii loturile naționale, trebuie format și lotul pentru Campionatul Balcanic din octombrie, din Serbia, dar mă simt tânăr și sper să fac față provocării. Sper să nu apară motive să mă determine să renunț, pentru că nu mă voi băga în nici un fel de joc.

Și-a adus secunzi respectabili

GdS: Sunteți pregătit să „alergați“ în toate colțurile țării?
C.T.: Nu este o problemă cu drumurile. Este destul de obositor, dar am și sprijinul președintelui federației, Gabriel Toncean, al antrenorilor secunzi… Mai nou am în staff două fete, fostele campioane mondiale Monica Mureșan și Irina Muntean, și pe unul dintre cei mai titrați antrenori români: Dan Nuță. Am nevoie de experiența lor și de capacitatea lor de muncă. Și cred că sunt și oamenii cu care mă pot înțelege la cârma acestui sport.
GdS: Cum și când abordați primul concurs din postura de antrenor coordonator?
C.T.: În octombrie, în Serbia, este primul concurs la care România va face deplasarea cu un lot făcut exclusiv de mine și de secunzii mei. Credeți-mă că este foarte greu să-i convingem pe antrenori de anumite lucruri. Nu că noi am fi mai pregătiți decât ceilalți colegi din țară, dar trebuie să înțeleagă că lucrurile s-au schimbat și că evoluează într-un ritm alert la nivel european și mondial și că noi trebuie să ținem pasul. Ca idee, la Șimleul Silvaniei am descoperit trei competitori pe care eu i-am convocat imediat la lotul național. Ei au rămas surprinși și încântați, pentru că până acum nu au fost băgați în seamă de nimeni. Până acum, nu a fost treaba mea ca să văd ce se întâmplă cu ei, dar acum mi-au sărit în ochi, am discutat cu fiecare, cu antrenorii lor, și vom colabora.

„Nu-mi voi neglija clubul“

GdS: Cum stați din punct de vedere financiar în privința loturilor naționale?
C.T.: În momentul de față, pretențiile mele, pe care le-am pus pe masa președintelui înainte de momentul numirii, nu au fost exagerate. Președintele și-a luat angajamentul că vor fi respectate absolut toate, iar asta înseamnă că știe pe ce se bazează. Cred că lucrurile se vor schimba în bine și sper asta pentru că în ultimii doi ani președintele Gabriel Toncean a luptat și a reușit să pună lucrurile la punct. De doi ani, de când mergem împreună la Campionatele Europene, mi-am dat seama că omul face treabă bună. Pot spune că am acceptat funcția de antrenor-coordonator din dorința de a fi alături de el, să nu ne părăsească și omul ăsta, care este un bun manager, pentru că până acum ne-au lăsat baltă toate valorile.
GdS: Simțiți că ați neglijat clubul dumneavoastră, CS Gladiator Gym?
C.T.: Nu și nu cred că-mi voi neglija clubul, care face parte din mine, din familia mea. Am început cu dreptul anul acesta prin participarea la Campionatele Naționale de la Iași, unde am obținut un titlu de vicecampion cu Paul Dîlganu, iar în toamnă am o echipă bună și destul de numeroasă care va urca pe scenă. Sper să continuăm să obținem rezultate notabile pentru Gladiator, pentru Craiova și pentru ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS