26.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăSportPleaşcă, poveste de succes

Pleaşcă, poveste de succes

Iarna trecută, fotbalistul de 21 de ani al pandurilor nu prindea nici lotul echipei secunde, iar acum este speranţa lui Victor Piţurcă pentru Euro 2016

Pandurii Târgu Jiu, revelaţia Ligii 1, are, alături de Steaua, cei mai mulţi fotbalişti la naţională, trei. Alături de Chiricheş şi Pintilii, obişnuiţi deja ai naţionalei mari, selecţionerul Victor Piţurcă l-a convocat pentru amicalele cu Belgia şi Grecia şi pe Marian Pleaşcă. Convocarea l-a surprins şi pe antrenorul pandurilor, Petre Grigoraş. „Nici eu nu mă aşteptam. Am aflat abia duminică seară, după meciul cu Oţelul. Ştiam că Pleaşcă era chemat la lotul de tineret pentru meciul cu Franţa. El profită acum de absenţa lui Săpunaru, dar este greu de crezut că va deveni om de bază la echipa naţională, pentru că nu are experienţă“, a reacţionat Grigoraş.
Marian Pleaşcă face parte din planurile de viitor ale lui Piţurcă, convocarea sa de acum fiind mai mult de încurajare. „Săpunaru se resimte încă după accidentarea suferită la încălzirea meciului cu Franţa, iar Măţel s-a operat la genunchi. Îl monitorizăm din vară pe Pleaşcă, l-am urmărit şi în cantonamentul pandurilor din Austria. Face parte dintre jucătorii de perspectivă pe care vom conta pentru îndeplinirea obiectivului nostru principal, calificarea la Euro 2016“.

De la 14 ani la Pandurii

Marian Pleaşcă s-a apucat de fotbal la 12 ani, în Dăneasa, Olt, iar la 14 ani a fost adus de tatăl său la Pandurii Târgu Jiu. „E un copil cuminte, educat. Nu umblă prin cluburi, nu fumează şi nu consumă alcool. Are calităţi să ajungă fotbalist important“, l-a caracterizat antrenorul său de la juniori, Constantin Andriucă pentru gsp. În perioada junioratului, Pleaşcă a fost la un pas să se lase de fotbal. „Doctorii din Târgu Jiu nu mai voiau să-i dea viza medicală, pentru că i-au descoperit suflu sistolic. Băiatul n-a renunţat, s-a dus la control şi la INMS din Bucureşti. Acolo nu i-au găsit nimic în neregulă la inimă, dar medicii locali tot nu voiau să-i dea drept de joc. În cele din urmă, lucrurile s-au rezolvat şi Pleaşcă a continuat să joace“, a spus Andriucă.

Luat din tribună
de Grigoraş

După ce a terminat junioratul, Pleaşcă şi alţi cinci tineri de perspectivă au intrat în atenţia lui Sorin Cîrţu. Pleaşcă a debutat la Pandurii sub comanda lui Sorinaccio, într-un meci de Cupa României, cu Poli Iaşi, scor 1-3. În vara anului 2010, clubul Pandurii l-a împrumutat, alături de Avramescu şi Tătaru, la Minerul Lupeni în Liga a II-a, însă echipa s-a desfiinţat după câteva etape, iar jucătorii au revenit la Pandurii şi au fost trimişi la echipa secundă ce activa în Liga a III-a. Pentru că pe postul lui evolua o „pilă“, Pleaşcă prindea rar lotul. Şansa lui a fost accidentarea lui Gabi Matei. „În 2010, când am preluat Pandurii, Pleaşcă nu era nici rezervă la echipa a doua, din Liga a III-a. Stătea în tribună. L-am chemat la antrenamente şi mi-am dat seama repede că e o soluţie bună de fundaş dreapta. E un jucător bătăios, genul «ţărănuşului», cu forţă nativă, cu picioare puternice, centru de greutate jos şi viteză foarte bună. Greu de depăşit pe jos! Are şi slăbiciuni, e deficitar la jocul aerian şi mai are de acumulat experienţă la nivelul Ligii 1“, a declarat Grigoraş.

Marian Pleaşcă

– Născut pe 6 februarie 1990;
– 18 meciuri în Liga 1;
– 50.000 euro cota de piaţă, conform transfermarkt.de.
– A debutat la Pandurii pe 22 septembrie 2009, în meciul de Cupă cu Poli Iaşi, scor 1-3;
– A debutat în Liga 1 pe 30 aprilie 2010, la partida Gloria Bistriţa – Pandurii 1-0.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII