11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNapoli, a treia horă cu Universitatea Craiova

Napoli, a treia horă cu Universitatea Craiova

Antrenorul interimar al Ştiinţei, câştigător al Cupei UEFA ca jucător, se află la a treia experienţă cu gruparea alb-albastră. Astăzi, Nicolo împlineşte 49 de ani.

Italianul Nicolo Napoli, antrenorul instalat luna trecută pe banca tehnică a Universităţii, porneşte la drum cu multe probleme, dar şi cu un avantaj dat de statistică, în special ultima sa prezenţă la Universitatea lăsând o impresie pozitivă.
Primul său contact cu fotbalul craiovean a fost de scurtă durată, italianul contabilizând în primăvara lui 2004 doar trei meciuri pe banca Ştiinţei. O remiză cu Oţelul pe teren propriu şi două înfrângeri în deplasările de la Bacău şi Bistriţa au dus la demisia acestuia şi înlocuirea cu Mircea Rednic.
Următorul episod dintre Universitatea şi Napoli a consemnat şi un record: Napoli a fost antrenor la Craiova timp de 55 de meciuri în campionat. Astfel, în toamna lui 2007, italianul l-a înlocuit pe Mogoşanu, într-un moment când „juveţii“ erau clasaţi, după zece partide, la doar un punct peste locurile retrogradabile. Napoli a redebutat cu Craiova în fotbalul românesc, adversari fiindu-i studenţii clujeni, ardelenii plecând din Craiova cu un punct obţinut în ultimele minute ale partidei (19 octombrie, Universitatea Craiova – „U“ Cluj, 1-1).
Următorul meci acasă i-a adus italianului şi primul succes în Liga 1, 2-1 contra Timişoarei. A urmat o remiză pe „Central“ cu rivalii dinamovişti, apoi, până la pauza de iarnă, venită în runda a 19-a, oltenii lui Napoli au „bifat“ trei înfrângeri şi două victorii. Ştiinţa s-a clasat pe locul 11, cu 20 de puncte. În retur, Universitatea a arătat o nouă faţă, iar la finalul ediţiei de campionat oltenii lui Napoli s-au situat pe locul IX, cu 43 de puncte, dintre care 33 obţinute în mandatul italianului.
 
Napoli, demis după
ce a învins pe CFR
şi Dinamo!

În ediţia următoare de campionat, 2008/2009, Napoli a ajuns cu echipa din Bănie pe locul VI, dar finanţatorul Craiovei l-a demis pe italian! În momentul înlăturării de la echipă, după etapa 31 (Universitatea Craiova – Gloria Buzău 1-1), Ştiinţa, cu 53 de puncte acumulate (14 victorii, 11 remize), se afla la doar un punct de locul V (Rapid) şi la două puncte de ocupanta locului IV (CFR Cluj). În acel retur, în aprilie 2009, Ştiinţa lui Napoli a reuşit ceea ce de şase ani nu se mai întâmplase: a învins, pe „Ion Oblemenco“, pe Dinamo, scor 2-0. Înaintea acestui derbi, ultima victorie a Craiovei împotriva „câinilor roşii“ s-a petrecut în mai 2003. Derbiul cu Dinamo din 8 aprilie, la care a asistat şi poetul Adrian Păunescu, s-a disputat după ce în luna anterioară, pe 22 martie 2009, Ştiinţa a zdrobit pe CFR Cluj, scor 4-1 pentru olteni! De altfel, Napoli a scos în acea ediţie de campionat patru puncte din întâlnirile cu CFR Cluj şi Unirea Urziceni. Oltenii au încheiat campionatul pe locul VII, cu 56 de puncte, din care 53 de puncte cu Napoli.
Cu antrenorul italian la cârmă (31 de meciuri în campionat), echipa alb-albastră a marcat 40 de goluri şi a primit doar 22 (a doua apărare din campionat). 28 din totalul de 46 de goluri reuşite de Florin Costea în Liga 1 s-au marcat cu Nicolo Napoli pe bancă.
A promovat mai mulţi fotbalişti, printre care s-au aflat: Lung Jr., Valerică Găman, Ologu, Cătalin Crăciun, Barbu şi Gogoşoiu.
Palmaresul lui Napoli la Craiova este unul pozitiv: 58 de jocuri – 23 de victorii (toate în al doilea mandat) – 19 remize (18) – 16 înfrângeri.
Tehnicianul care l-a înlocuit acum pe Victor Piţurcă a mai antrenat în campionatul României pe Astra Ploieşti, în stagiunea 2009/2010, din etapa a 4-a până-n runda a 28-a, timp în care a obţinut 28 de puncte. Din postura de adversar, a învins Universitatea, la Ploieşti, cu scorul de 3-1, în turul campionatului trecut.

Napoli a câştigat Cupa UEFA cu Juventus
Nicolo Napoli, născut pe 7 februarie 1962 la Palermo, a debutat în Serie A în 27 septembrie 1987, în meciul Juventus – Pescara 3-1.
Până atunci, evoluase la patru echipe din ligile inferioare: Mesina (C2), Cavese (B), Benevento (C1) şi din nou Mesina (C1 şi B). Din septembrie 1987, Napoli s-a transferat la Juventus. A jucat pentru „Bătrâna Doamnă“ până în sezonul 1990/1991 (inclusiv), contabilizând 62 de meciuri, şase goluri marcate. Cariera fotbalistică şi-a încheiat-o la Cagliari în 1995, unde a activat începând din sezonul 1991/1992.
Performanţa ca jucător a avut-o cu Juventus, în sezonul 1989/1990, câştigând Cupa UEFA şi Cupa Italiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII