11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCraiova Maxima n-are urmaşi de Cupe Europene

Craiova Maxima n-are urmaşi de Cupe Europene

Universitatea anilor ’80 a fost supranumită Craiova Maxima datorită performanţelor oltenilor în competiţiile interne şi în cele din Cupele Europene, la acea dată Ştiinţa fiind singura echipă din România ajunsă în sferturile Cupei Campionilor Europeni şi semifinala Cupei UEFA. Dintre cei 15 mari fotbalişti ai Craiova Maxima, opt au băieţi, dar care n-au călcat, ca performanţe, pe urmele taţilor. În prezent, în Liga I şi Liga II din România, nu joacă nici unul dintre băieţii celor din Craiova Maxima. Dintre cei opt băieţi, doar Tibi Lung a debutat în echipa naţională mare.
 
Lung: unul în Cipru, altul la Universitatea II

Silviu Lung are doi băieţi, Tibi şi Silviu. După o carieră la câteva echipe din România – Universitatea, Steaua, Pandurii, FC Caracal -, Tibi Lung a ajuns, în această iarnă, în Cipru, la Agia Napa. Până ieri,  Tibi a fost în vacanţă acasă, iar de mâine se va alătura ciprioţilor de la Agia Napa, în vederea pregătirilor pentru noul sezon competiţional. Clubul cipriot i-a prelungit lui Tibi contractul şi pentru această ediţie de campionat.
Reamintim, în perioada 1998-1999, Tibi Lung a fost titularul echipei naţionale Under 21, cu 11 meciuri jucate. Antrenor a fost în acea perioadă Victor Piţurcă, cel care a contribuit la debutul lui Tibi şi în echipa naţională A, în martie 1999, într-un amical România – Estonia 2-0.
Fiul cel mic al fostului căpitan al echipei naţionale, Silviu Lung jr., este în lotul Universităţii II, internaţional de juniori şi a debutat în echipa mare a oltenilor în campionatul 2005 – 2006, în Liga a II-a. Primăvara, cum este cunoscută echipa a doua a Universităţii, este în această perioadă în Italia, într-un stagiu de pregătire şi meciuri amicale. Silviu a rămas acasă, având mâna stângă imobilizată în ghips ca urmare a unei mai fracturi a scafoidului stâng. Din această cauză, antrenorii Universităţii II au decis ca el să rămână în Bănie, stabilindu-i-se un program de pregătire la sală, urmând să se pregătească de săptămâna viitoare cu lotul mare.

Negrilă n-a prins Universitatea

Alexandru Marius Negrilă, băiatul lui „Negoro“, n-a jucat deloc la Universitatea, doar la concitadina Extensiv, unde a debutat în Divizia A în martie 2000, într-un meci Extensiv – Dinamo 0-1. Au urmat echipele: Unirea Alba iulia, iarăşi Extensiv, Midia Năvodari, Pandurii Târgu Jiu, FC  Caracal şi, în prezent, Prometeu Craiova.

Ştefănescu a abandonat la 17 ani
 
Trecând la zona centrală a apărării, ajungem la liberoul Costică Ştefănescu. Despre cariera fotbalistică a fiului din prima căsătorie, Valeriu Ştefănescu, fostul căpitan al Craiovei Maxima a spus: „N-a făcut carieră în fotbal dintr-un motiv foarte simplu: nu i-a plăcut. A încercat la FC Braşov, apoi la o Şcoală Sportivă din Bucureşti, dar n-a reuşit să ajungă în fotbalul mare. Avea calităţi fizice, nu şi tehnice deosebite, dar acestea s-ar fi putut «repara» în timp. Cum spuneam, n-avea ambiţie şi parcă nici plăcere, aşa că a renunţat pe la 17 ani. Am încercat să-l împing de la spate, cum se spune, dar, dându-mi seama că nu are vocaţie, nu avea sens să-l forţez“, a spus Costică despre Valeriu Ştefănescu.

Tilihoi joacă în Austria

Lângă căpitan era fundaşul de fier al Craiovei Maxima, Niculae Tilihoi. Fiul acestuia, Lucian Răzvan, a debutat cu Universitatea în Divizia A în mai 2000, antrenor fiind atunci Emil Săndoi, dar n-a reuşit să devină titular în echipa oltenilor, transferându-se, ca şi ceilalţi copii ai celor din Craiova Maxima, la diverse echipe. A jucat la: Electroputere, Rocar, CFR Craiova, UTA, FC Caracal şi Gaz Metan Podari. De câteva luni bune este în Irlanda, evoluând la o formaţie de amatori din Liga a IV-a, Romstar Rapid. Lucian Tilihoi, aflat de câteva zile în vacanţă acasă, a punctat: „Echipa Romstar Rapid este alcătuită din români, doar unul este irlandez, şi este finanţată de un român din Transilvania. Ne-am clasat pe locul II în întrecerea amatorilor, dar noi am promovat în Liga a III-a de amatori. După vacanţa petrecută la Craiova, voi reveni în Irlanda“.   

Beldeanu lasă Wundschuh pentru Prometeu

„Urcând“ la linia de mijloc, trei mari fotbalişti ai Universităţii Craiova Maxima au băieţi: Beldeanu, Donose şi Irimescu. Cătălin Elian Beldeanu a debutat în Divizia A sub culorile alb-albastre ale Ştiinţei, în aprilie 1996, fiind considerat o mare speranţă. S-a transferat la Electroputere, dar aici s-a accidentat, a revenit în fotbal, la Universitatea, iar în 2000 a ajuns la Steaua. „Militarii“ însă l-au împrumutat la Foresta Suceava şi Farul Constanţa. Antrenorii de la Constanţa şi Suceava însă nu au agreat ideea titularizării unui jucător împrumutat. Au urmat echipele: Inter Gaz Bucureşti, CS Certej (fostă Minerul, echipă cu care a promovat, în 2003, în Divizia B), CS Deva şi FC Caracal. Din vara anului trecut a preferat să muncească şi să joace la o echipă de amatori, în Austria.
„Echipa mea de amatori, Wundschuh, a promovat într-o categorie superioară a campionatul austriac de amatori. Am revenit acasă şi am decis să rămân în Craiova. Vreau un job stabil, o nouă echipă, în Bănie. După atâţia ani de exil, intenţionez să încep aici o viaţă nouă, cum s-ar spune. Sunt în pregătiri cu Prometeu Craiova“. Pe 31 iulie, Cătălin Beldeanu împlineşte 29 de ani.

Donose este managerul tatălui

Alin Donose, fiul celui supranumit „Pele“ al Universităţii, Costică Donose, este în prezent managerul şcolii de fotbal ce poartă numele tatălui, şi antrenor în acelaşi timp, la grupa celor născuţi în 1990. Nici el nu a reuşit să-i calce pe urme tatălui, renunţând, la 26 de ani, la fotbal. A început fotbalul la juniorii Universităţii, a trecut la Centrul Olimpic de fotbal din Bănie, apoi la Electroputere (a fost căpitanul echipei de tineret), încheindu-şi cariera la Petrolul Stoina, echipă de Liga a III-a.

Irimescu este chimist

Nici Paul Irimescu, băiatul lui Mircea Irimescu, n-a jucat în echipa mare a Universităţii, deşi primii paşi în fotbal i-a făcut la juniorii Ştiinţei. S-a transferat la Şcoala de fotbal „Gică Popescu“, şi-a perfecţionat şutul puternic, aidoma tatălui, dar şansa l-a ocolit. A fost în probe la divizionara A FC Argeş, a mai jucat apoi, în Oltenia, la Vânju Mare, a cochetat şi cu alte echipe, iar în prezent Paul Irimescu este la Chimia Craiova.
Fostul internaţional al Ştiinţei, regretatul Zoltan Crişan, are doi băieţi: Robert Zoltan (aflat, se pare, prin Italia) şi Eduard Zoltan (ziarist în Piteşti, fost purtător de cuvânt al clubului din Trivale). Şi ei au cochetat, la un moment dat, cu fotbalul, dar n-au continuat din varii motive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII