12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Taurul furios

Spania – Ucraina 4-0


• Stadion „Zentralstadion“, Leipzig, spectatori: 39.000.


• Au marcat: Xabi Alonso ‘13, D. Villa ‘17, ‘48-p, F. Torres ‘81


Spania: Casillas – S. Ramos, Pablo, Puyol, Pernia – Senna, Xabi Alonso (‘55, Albelda), Xavi – L. Garcia (‘77, Fabregas), F. Torres, D. Villa (‘55, Raul). Antrenor: Luis Aragones.


Ucraina: Sovkovski – Nesmasnii, Rusol, Vasciuk, Yezerski – Gusev (‘46, Selaiev), Timosciuk, Husin (‘46, Vorobei), Rotan (‘63, Rebrov) – Voronin, Sevcenko. Antrenor: Oleg Blohin.


• Cartonase galbene: Rusol, Yezerski.


• Cartonas rosu: Vasciuk (‘47).


• A arbitrat: Massimo Busacca (Elvetia).


Spania a debutat cum nu se poate mai bine la Mondiale, cu o victorie categorica in fata Ucrainei, in derbiul Grupei H, rezultat care le da de pe acum dreptul ibericilor sa se gândeasca la optimi, Tunisia si Arabia Saudita fiind adversari care, teoretic, nu ar trebui sa le puna probleme. Spaniolii au inceput meciul fara capitanul Raul si se temeau de o replica dârza din partea lui Sevcenko si a colegilor sai, primii din Europa care si-au asigurat biletele pentru Germania. Numai ca ucrainenii au dezamagit si au parut dezorientati la primul lor contact cu un turneu final, iar spaniolii au profitat din plin.


Dupa un sut al lui Luis Garcia care a trecut pe lânga poarta (‘8), elevii lui Luis Aragones au deschis scorul prin mijlocasul lui Liverpool, Xabi Alonso, care a marcat cu capul, dintre fundasii adversi, in urma unei lovituri de colt (‘13). Peste patru minute s-a facut 2-0 pentru Spania, golgheterul Valenciei, David Villa, transformând, si cu ajutorul zidului, o lovitura libera. Nici la acest scor ucrainenii nu s-au trezit, caldura si tracul pastrându-l in anonimat chiar si pe Andrei Sevcenko. Ibericii au dominat jocul si Villa a fost aproape de 3-0 in finalul reprizei.


Umilinta a continuat si dupa pauza


La reluare, Oleg Blohin a aruncat in lupta forte proaspete, dar inceputul a fost la fel de dezastruos. Totul s-a incheiat pentru ucraineni in minutul 47, când Fernando Torres a scapat spre poarta, a apucat sa suteze in portar, dar centralul Busacca a taxat destul de usor un contact intre spaniol si fundasul Vasciuk, l-a eliminat pe ucrainean si a dictat penalti, transformat cu ceva emotii de Villa. Cu un om mai putin si condusi cu 3-0, elevii lui Blohin au cazut definitiv. David Villa a fost aproape de primul hat-trick de la Mondiale, dar a trimis in Sovkovski, din cinci metri.


Ucrainenii au reactionat de doua ori, prin Voronin, autorul unui sut superb, mingea trecând la un pas de vinclu (‘62), si Rebrov, care nu a nimerit poarta din pozitie buna (‘72). Golul meciului a fost reusit de Torres, atacantul lui Atletico Madrid punctând cu un sut imparabil din careu, in urma unei faze de atac pornite de la centrul terenului cu Puyol in prim-plan. Pe final, Ucraina a avut ocazia sa marcheze golul de onoare, dar Voronin si Sevcenko nu au gasit spatiul portii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS