24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportSuntem egalii americanilor

Suntem egalii americanilor

Andrei Pavel a facut un meci de vis, depasind vedeta gazdelor, Andy Roddick, in cinci seturi. In schimb, Victor Hanescu nu a putut face nimic in fata numarului 20 mondial, James Blake.


Nu a fost nevoie de o minune, ci de un joc bun al lui Andrei Pavel pentru ca România sa inceapa cu dreptul intâlnirea cu SUA, din primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis. „Cneazul“ si-a etalat talentul sau recunoscut in circuitul profesionist si experienta, singurele atuuri pe care românul le avea in fata celui mai bun tenisman american al momentului, iar acestea au fost de ajuns pentru a-l invinge pe Andy Roddick, numarul 3 mondial.


Pe suprafata rapida de pe arena improvizata la La Jolla Beach & Tennis Club (California), Pavel s-a impus in cinci seturi, dupa aproape patru ore de joc. Primul act s-a desfasurat sub zodia echilibrului, nici unul dintre combatanti neizbutind un break, desi Roddick a beneficiat de sapte astfel de ocazii, iar constanteanul de patru. Americanul a punctat prin armele sale forte, primul serviciu, care a depasit constant 200 km/h si loviturile de dreapta naucitoare, in timp ce românul i-a replicat cu stopuri surprinzatoare si passing-uri executate cu reverul. La 5-5 s-a consumat momentul psihologic al primului set, Roddick anulând trei mingi de break. S-a ajuns astfel la tie-break, controlat cu autoritate de yankeu, si la 2-6, Andrei a aratat primele semne de nervozitate. A dat cu racheta de pamânt si a pierdut primul set.


Revenirea lui Pavel


In urmatorul act, „Cneazul“ nu a mai gasit solutii pentru a contracara jocul adversarului si si-a pierdut serviciul la 1-1, moment care a declansat „furia“ lui Roddick. A gasit unghiuri imposibile, mingile i-au tâsnit din racheta cu o viteza supersonica,
s-a distantat la 5-2 si a incheiat in 35 de minute setul secund.


In setul urmator, Andrei Pavel si-a revenit. Când se parea ca Andy va inchide meciul, românul l-a impins din nou in tie-break, care, de data aceasta, a fost mult mai disputat. Pavel a salvat o minge de meci, cu un lob care
i-a uimit pe toti, si a câstigat cu 10-8. Roddick a cazut total in episodul patru, a acuzat crampe musculare si a vomitat in momentele de pauza. Cel mai bun român de la Nastase incoace si-a etalat tehnica impresionanta, l-a prins pe contre pied, a trimis asi din al doilea serviciu si si-a adjudecat setul cu un neverosimil 6-2.


Decisivul a fost viu disputat, Andrei Pavel reusind sa si-l adjudece cu 6-4, insa mult mai greu decât se anticipa la un moment dat, românul conducând initial cu 5-1. Rezultat final 6-7 (2), 2-6, 7-6 (8), 6-2, 6-4.


Hanescu a pierdut in trei seturi


Victoria senzationala a lui Pavel nu l-a mobilizat insa pe Hanescu, acesta având o evolutie modesta in duelul cu James Blake, pierdut cu 4-6, 6-7 (5), 2-6. In al doilea meci al zilei, setul de debut a fost destul de echilibrat, dar Blake a demonstrat ca este mai mobil si mai decis sa obtina victoria. Americanul a profitat de greselile comise de român, a câstigat pe serviciul acestuia la 4-4 si s-a impus cu 6-4 dupa 32 de minute.


Setul al doilea a avut o desfasurare diferita, chiar daca echilibrul s-a facut remarcat in cea mai mare parte a timpului. Hanescu a condus cu 2-0, apoi Blake a avut 3-2, insa Victor a revenit, la 4-3. S-a ajuns in tie-break, unde Blake a condus cu 5-1, Hanescu a revenit, dar nu a fost de ajuns, iar americanul si-a adjudecat victoria cu 7-6 (7-5).


In setul trei, static si fara serviciul sau obisnuit, Hanescu nu s-a regasit, iar Blake a putut sa se distanteze la 4-1, la un moment dat. Americanul a invins pâna la urma cu 6-2.


Aseara, de la ora 23.00 (ora României), era programat meciul de dublu, unde românii aveau de infruntat cea mai buna pereche din lume, gemenii Mike si Bob Bryan. Astazi, de la ora 21.00, vor avea loc ultimele doua partide de simplu, Hanescu intâlnindu-l pe Roddick, iar Pavel pe Blake.


Pavel, multumit de rezultat


Autorul primului punct al echipei României, Andrei Pavel, a declarat ca scorul de 1-1, dupa prima zi a confruntarii cu SUA, este unul bun, care se inscrie, de fapt, in zona normalului. In ce priveste victoria in fata lui Andy Roddick, Pavel a spus: „Dupa
2-0 pentru el, era greu sa crezi ca poti invinge un jucator ca Roddick. Totusi, l-am vazut cu capul in pamânt, el, un luptator, parea ca nu e atât de sigur pe el, asa ca am incercat, mi-am zis ca am totusi o sansa. Mai ales ca un inger bun ma salvase la mingea de meci, «soptindu-mi» sa dau mingea aceea câstigatoare, de la care a repornit totul. Cu Hanescu, este greu de spus ce s-a intâmplat, la antrenamente m-a batut tot timpul. Cu un jucator ca Blake, daca-i dai incredere, e greu sa o scoti la capat. Dar, oricum, scorul de 1-1 dupa prima zi este bun“.


Rezultate inregistrate vineri, in prima zi a turului I al Grupei Mondiale a Cupei Davis


Austria – Croatia 0-2


M. Ancic – J. Melzer 6-7 (2), 6-7 (4), 6-4, 6-4, 6-3.


I. Ljubicic – S. Koubek 6-2, 6-2, 6-4.


Argentina – Suedia 2-0


D. Nalbandian – R. Soderling 3-6, 6-2, 6-4, 6-1.


J. Acasuso – T. Johansson 6-1, 6-1, 6-3.


Belarus – Spania 2-0


M. Mirnyi – T. Robredo 6-3, 6-7 (5), 6-3, 6-3.


V. Voltchkov – D. Ferrer 6-3, 6-4, 6-3.


Elvetia – Australia 1-1


P. Luczak – M. Lammer 1-6, 6-3, 6-0, 6-3.


S. Wawrinka – C. Guccione 7-5, 3-6, 6-4, 7-6 (6).


Germania – Franta 0-2


S. Grosjean – N. Kiefer 7-5, 7-6 (7), 6-0.


R. Gasquet – T. Haas 1-6, 6-4, 6-4, 6-7 (1), 6-3.


Olanda – Rusia 0-2


D. Tursunov – R. Sluiter 6-7 (2), 6-4, 7-6 (5), 7-6 (5).


N. Davydenko – M. Van Gemerden 7-6 (6), 7-5, 6-4.


Chile – Slovacia 2-0.


F. Gonzalez – M. Mertinak 7-6 (5), 7-6 (3), 6-3.


N. Massu – D. Hrbaty 6-7 (5), 6-3, 6-1, 7-6 (4).


Roddick nu renunta


Andy Roddick, vedeta echipei americane, care a avut un moment de slabiciune in setul patru al partidei cu Pavel, chemând medicul dupa ce vomitase, a anuntat ca ziua de dublu, in care nu va juca, ii prinde bine, iar astazi se va prezenta pe teren pentru meciul cu Hanescu. Numarul 3 mondial a avut nevoie de perfuzii timp de mai multe ore dupa meciul cu Andrei Pavel, din cauza unor probleme stomacale. „A fost pentru prima data când m-am simtit atât de rau dupa un meci. Pur si simplu nu m-am mai putut ridica. Sa-mi misc un picior sau sa incerc sa ma ridic parea ceva imposibil. Am mai avut crampe si cu alte ocazii, dar simteam totusi ca mai am energie. Pur si simplu m-am simtit secat“, a spus Roddick.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS