9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Stiri diverse

IMM-urile ar putea apela, din luna mai, la propriul fond de garantare

Fondul national de garantare a creditelor pentru intreprinzatorii privati ar putea deveni operational in luna mai. Secretarul de stat in Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ioan Taban, a spus ca la sfirsitul lunii aprilie se vor semna conventiile cu bancile. Garantia maxima pe care o va acorda fondul nu va depasi 300.000 de euro. De asemenea, garantiile pentru capitalul de lucru se acorda in limita a 60 la suta din valoarea totala a creditului solicitat, in limita a 75 la suta pentru investitii si in limita a 80 la suta pentru creditele solicitate de fimele nou-infiintate. Secretarul de stat a precizat ca anul trecut 32.000 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de sisteme de creditare, dar ca multe IMM nu au putut accesa fonduri din cauza problemelor legate de active, de garantiile solicitate si de necunoasterea procedurii de intocmire a unui proiect in vederea finantarii.

Previziuni optimiste privind viitorul companiilor internationale din Romania

Companiile internationale din Romania prevad ca activitatea lor economica se

va imbunatati in al doilea trimestru al acestui an in contextul unor investitii de capital in crestere si stabilitatii situatiilor financiare. In primele trei luni ale acestui an, din cele 80 de companii cu capital strain, 57% prevad o crestere a activitatii, iar 38% estimeaza ca aceasta va ramine constanta. In ceea ce priveste primele trei luni ale anului, 38% dintre firme au afirmat ca activitatea lor s-a imbunatatit, 14%, ca s-a inrautatit, iar 48% au declarat ca a ramas la acelasi nivel. Referitor la investitii, 40% dintre companii apreciaza ca acestea vor creste, fata de numai 27% in trimestrul trecut. Proportia celor care prognozeaza investitii stabile a scazut, de la 57%, la 41%. Un procent de 29% dintre societati anticipeaza cresterea numarului de recrutari si 14% cred ca isi vor reduce numarul de angajati.

Evolutie buna la Bursa de Valori

Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie foarte buna la deschiderea acestei saptamini, indicii bursieri inregistrind o crestere apreciabila, pe o lichiditate ridicata. Dupa primele 45 de minute, valoarea totala a tranzactiilor depasea 5,4 miliarde de lei, aproximativ jumatate din media unei zi obisnuite. Operatiunile au vizat titlurile a 33 de societati, dintre care 23 aveau o evolutie pozitiva, trei stationau, iar sapte inregistrau o scadere a pretului. Indicele BET a crescut cu 3,29, la 962,48 puncte, iar BET-C, cu 3.11%, la 664,29 puncte.

Grinele „esticilor“ le dau batai de cap vest-europenilor

Comisia Organizatiilor din Sectorul Agricol din Uniunea Europeana (COPA/COGECA) a solicitat Comisiei Europene sa impuna taxe vamale suplimentare pentru importurile de cereale din Europa de Est. Motivul este ca acestea au crescut puternic in ultima perioada si au provocat scaderea preturilor pe piata occidentala. Comisia precizeaza ca, in ultimele luni, preturile practicate de producatorii din Uniunea Europeana au scazut sub presiunea acestor importuri din Europa Centrala si de Est. Potrivit datelor COPA/COGECA, Uniunea Europeana a importat, pina la inceputul lunii aprilie, mai mult de 6,5 milioane de tone de griu, preconizind ca aceasta cifra va creste la opt – noua milioane de tone pina la sfirsitul anului. In perioada 1998-2000, Uniunea Europeana a importat, in medie, 2,5 milioane de tone de griu anual.

ADAS nu mai are autorizatie de functionare

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii ADAS Asigurare si Reasigurare. Aceasta masura a fost luata in urma constatarii imposibilitatii companiei de a indeplini obiectivele stabilite prin planul de redresare solicitat Consiliului de Administratie. CSA a solicitat ADAS, pe 24 ianuarie 2002, intocmirea unui plan de redresare in conformitate cu prevederile Legii 32/2000, pentru a evita intrarea societatii in incapacitatea de a-si onora obligatiile. „Decizia de retragere a autorizatiei de functionare a societatii ADAS, care produce efecte de la data comunicarii acesteia catre societate, este o masura de urgenta luata in vederea stoparii pierderilor pe care le are aceasta societate, asigurindu-se astfel o protectie adecvata a intereselor asiguratilor“, se arata intr-un comunicat al CSA.

A crescut numarul proiectelor de investitii in Romania

In majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, numarul proiectelor noi de investitii a avut anul trecut o evolutie mai buna decit in anul precedent, in timp ce in multe state vest-europene numarul acestora a scazut. Potrivit unui raport privind investitiile in Europa, European Investment Monitor arata ca declinul proiectelor noi de investitii din Europa a fost de 12%, de la 2.243 in 2000 la 1.974 in 2001, ceea ce a avut ca rezultat crearea sau pastrarea a 340.000 de locuri de munca, in scadere cu 9% fata de 2000 (370.000 de locuri de munca). Numarul proiectelor noi din Marea Britanie s-a redus cu 34%, alti mari perdanti fiind Franta, care a consemnat o scadere cu 25% a proiectelor de investitii, Irlanda, cu un declin de 46%, Olanda (-37%) si Elvetia (-47%). Sectoarele cu cele mai bune rezultate au fost, in 2001, cel farmaceutic, sectorul auto si cel de transporturi.

Noua lege a TVA a trecut de Camera Deputatilor

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat la sfirsitul saptaminii trecute proiectul de lege privind taxa pe valoarea adaugata.Cota standard a TVA va fi de 19 la suta si se va aplica operatiunilor impozabile, cu exceptia acelor activitati si servicii care sint scutite. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice pe baza liberei initiative si liber profesionistii vor fi scutiti de plata TVA, in schimb prestarile de servicii in domeniul turismului si al constructiei de locuinte nu vor beneficia de aceste facilitati. Prin actul normativ adoptat de deputati a fost eliminata prevederea potrivit careia bunurile scutite de taxe vamale sint scutite si de TVA. In acelasi timp, au fost abrogate o serie de facilitati acordate prin legi speciale, cum ar fi scutirea de TVA pentru veniturile realizate din activitati proprii de catre partide politice in masura in care acestea sint operatiuni impozabile din punct de vedere al TVA, scutirea de TVA a materiilor prime si materialelor importate destinate exclusiv realizarii de produse finite care sint exportate in termen de 45 de zile de la data efectuarii importului, scutirile de TVA pentru importurile efectuate de institutiile publice din credite contractate de pe piata externa. Livrarile de bunuri si prestari de servicii finantate din ajutoare sau imprumuturi nerambursabile acordate de organisme internationale sau donatii sint exceptate de la plata TVA. De asemenea, construirea sau reabilitarea si consolidarea lacasurilor de cult sint scutite si ele de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS