11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii au ars gazul

Craiovenii au ars gazul

De teamă că vor plăti facturi prea mari la căldură, mulți craioveni au închis caloriferele şi au ars gazele la bucătărie. Au avut această posibilitate doar proprietarii care au montate repartitoare de costuri, în schimb, aceia care plătesc la pauşal nu au avut de ales, ei nu au putut închide robinetul şi au consumat atât cât li s-a furnizat de la PT. Prin urmare, chiar dacă facturile la căldură pentru luna decembrie nu au crescut vertiginos, cele de gaze au înregistrat o triplare. „Facturile la căldură pentru luna decembrie nu au fost exagerate. Pot spune că ne-a ajutat şi vremea, până acum nu am avut temperaturi prea scăzute şi consumul de energie termică a fost moderat. Există însă un alt aspect, la blocurile cu repartitoare s-a triplat consumul de gaze. Ceea ce înseamnă că proprietarii, ca să nu plătească facturi mari la căldură, au închis repartitoarele, dar au folosit gazele. Dacă într-un bloc fără repartitoare avem la gaze 9,94 lei sau 11,30 lei/persoană, într-un bloc cu repartitoare costurile sunt mult mai mari. S-a ajuns la 23-30 de lei de persoană“, a explicat preşedinta Asociaţiei 1 Brazda lui Novac, Aristiţa Bărbulescu.
Facturile la căldură din luna decembrie arată clar că apartamentele cu repartitoare au un consum mai mic comparativ cu cele care plătesc la pauşal. De exemplu, un apartament cu două camere din Brazda lui Novac (Asociaţia 1 Brazda lui Novac), cu repartitoare, are de achitat numai la căldură facturi între 74 și 290 de lei, în timp ce un apartament fără repartitoare plăteşte facturi cu sume între 269,62 și 270,77 lei.
Că proprietarii apartamentelor cu repartitoare au închis robinetul se vede şi din facturile celor cu trei camere. În timp ce proprietarul unui apartament cu trei camere cu repartitoare plăteşte pentru căldură între 100 şi 300 de lei, după cât a ţinut caloriferele din locuinţă deschise, cel al unui apartament la pauşal plătește până la 327 de lei. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cele două blocuri care au încheiat contracte individuale cu furnizorul de căldură al oraşului: consum mic de căldură, consum crescut de gaze.

Ce nu au plătit la căldură, au plătit la gaze

Craiovenii care au crezut că vor plăti mai puţin la factura de căldură dacă vor închide caloriferele şi vor aprinde gazele, s-au înşelat. Chiar dacă acestea sunt la pauşal, consumul ridicat a crescut şi valoarea facturii, prin urmare, ce nu au plătit la căldură, au plătit la gaze. „Este o falsă impresie că au economisit la facturile de la Termo, fiindcă au plătit mult mai mult la facturile de gaze. Iată un exemplu: un bloc fără repartitoare are factura totală la gaze în valoare de 1.000 de lei, în timp ce un bloc cu repartitoare are factura la gaze de 3.000 de lei. Se vede clar că este o valoare mult mai mare, triplă. Iar individual, într-un bloc cu repartitoare, se plătesc 45 lei/persoană la gaze, în timp ce într-un bloc fără repartitoare se plătesc 10-15 lei/persoană la factura de gaze“, a spus Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.

Pauşalul e mai scump

Un apartament cu două camere din cartierul Craioviţa Nouă (Asociaţia 20 Craioviţa), cu repartitoare, are de plătit la căldură o factură de 150-220 de lei. Un apartament cu aceeaşi suprafaţă, dar fără repartitoare, plăteşte pentru luna decembrie la căldură 250-350 de lei.

Căldură mai ieftină în Valea Roşie

Un apartament cu două camere şi repartitoare din cartierul Valea Roşie (Asociaţia 5 Valea Roşie) plăteşte pentru căldura din decembrie 80 de lei, în timp ce un apartament fără repartitoare plăteşte 140 de lei. Un apartament cu trei camere şi repartitoare plăteşte 100 de lei, iar unul fără repartitoare achită 180 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS