14.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDivorţul încă e gratis

Divorţul încă e gratis

Deşi au trecut mai mult de trei săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor Codului Familiei, nici un cuplu din judeţul Dolj nu s-a dus până acum să divorţeze la Starea Civilă. Dacă o făcea, putea beneficia de gratuitate, pentru că prea puţine primării s-au grăbit să fixeze taxe pentru acest serviciu.

Pe 26 decembrie 2010 au intrat în vigoare modificările Codului Familiei, adoptate prin Legea nr. 202/2010, aşa-numita „lege a micii reforme în justiţie“. Din această dată, divorţul a fost simplificat la instanţă, astfel că soţii care sunt de acord să divorţeze se pot adresa judecătoriei indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă au sau nu copii minori rezultaţi din căsnicia lor. Taxa de timbru pentru un asemenea proces este de 39 de lei, la care se adaugă 30 de bani pentru timbrul judiciar. Cei doi pot deveni liberi în mai puţin de două luni, doar depunând acţiunea la instanţă, apoi mergând împreună în faţa judecătorului, pentru a-şi exprima acordul cu privire la desfacerea căsătoriei.

La notar sau la Starea Civilă

Pe lângă această formă consensuală în faţa instanţei, noua lege a introdus şi posibilitatea ca soţii să divorţeze de comun acord în faţa unui notar sau chiar în faţa ofiţerului de stare civilă, cu condiţia să nu aibă copii minori rezultaţi în urma căsătoriei sau adoptaţi şi să se înţeleagă inclusiv în privinţa numelor pe care le vor purta după desfacerea căsătoriei.
Ca să uzeze de această nouă cale de desfacere a căsătoriei, cei doi soţi trebuie să meargă împreună la notar sau la ofiţerul de stare civilă din localitatea unde s-au căsătorit ori au avut ultimul domiciliu comun. Ofiţerul de stare civilă sau notarul înregistrează cererea şi le dă soţilor un răgaz de 30 de zile în care, dacă se răzgândesc, pot să-şi retragă cererea.
La expirarea acestui termen, dacă soţii nu s-au răzgândit, ofiţerul de stare civilă sau notarul le eliberează un certificat de divorţ, fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa vreunuia dintre soţi. Din ziua eliberării acestui certificat, cei doi soţi sunt liberi să-şi vadă fiecare de viaţa lui.

Încă nu s-a pus taxă

Deşi au trecut trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii, nici un cuplu craiovean nu a divorţat până acum în faţa ofiţerului de stare civilă. „De când au intrat în vigoare aceste modificări legislative, au venit vreo cinci-şase persoane să se intereseze despre posibilitatea de a divorţa la Starea Civilă, dar nimeni nu a depus vreo cerere în acest sens“, a declarat Camelia Nicola, director executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Populaţiei Craiova.
Nici în judeţul Dolj nu s-a înregistrat vreo astfel de cerere. „Instituţia noastră centralizează cererile de acest tip din Dolj, însă până acum nu am cunoştinţă să fi fost depusă vreo cerere de divorţ la vreun ofiţer de stare civilă din judeţ“, a precizat comisarul-şef Marin Stănică, directorul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj.
Culmea este că în mai toate localităţile doljene un astfel de divorţ ar fi fost gratuit, pentru că prea puţine consilii locale s-au grăbit să fixeze o taxă pentru un asemenea serviciu. În Craiova, abia joi consiliul local va lua în discuţie aprobarea unei taxe pentru acest serviciu.
„Dacă nu s-a fixat o asemenea taxă locală, atunci divorţul este gratuit, pentru că ofiţerul de stare civilă nu poate să refuze desfacerea căsătoriei pe motiv că nu s-a stabilit taxa“, a menţionat comisarul-şef Stănică.
Rămâne de văzut cum vor reacţiona acum consiliile locale: vor fixa taxe mai mici decât ale instanţelor sau vor încerca să scoată bani şi din acest serviciu prestat populaţiei.
La notari, tariful ajunge până la 500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII