18.4 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFacturarea individuală îngheaţă caloriferul

Facturarea individuală îngheaţă caloriferul

Facturarea energiei termice pe baza convenţiilor încheiate între Regia Autonomă de Termoficare Craiova şi consumatori furnizorul de căldură urmăreşte mai degrabă să rezolve problema recuperării debitelor decât cea a consumului individual.

Contractele individuale care ar urma să se perfecteze între locatari şi furnizorul de căldură, adică facturarea individuală a contravalorii energiei termice livrate craiovenilor, nu înseamnă şi rezolvarea problemelor din sistemul centralizat de încălzire. De fapt, se urmăreşte încheierea unei convenţii între locatari şi Regia de Termoficare Craiova, prin care debitorul se obligă să permită reprezentanţilor termoficării „accesul pe proprietatea sa pentru inventarierea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice sau pentru închiderea şi sigilarea acestora, în cazul în care consumatorul nu achită contravaloarea serviciilor furnizate“ (art. 7, pct. 3 din Anexa la contractul de furnizare a energiei termice). Adică debitorul să-şi taie singur creanga de sub picioare sau, mai bine zis, caloriferul de la conducta de căldură. Se ridică o întrebare: ale cui sunt conductele? Fiindcă, atunci când se fisurează şi trebuie reparate, aparţin proprietarului imobilului, când trebuie să te debranşezi, sunt în administrarea furnizorului de căldură, iar la facturare sunt trecute ca şi părţi comune, pentru care „centraliştii“ achită o cotă parte la factura de căldură a blocului, chiar şi pentru simplul fapt că le traversează locuinţa.
„Cel mai bine ar fi fost să fie schimbat în totalitate sistemul de căldură, adică aceste coloane să fie dispuse orizontal, şi nu pe vertical. În acest mod, fiecare apartament ar fi fost contorizat individual şi debranşat individual. RATf nu are de unde să susţină toate aceste cheltuieli. Un locatar trebuie să plătească peste 3.000 de lei dacă suportă singur modificarea. Dar şi aşa este bine pentru că asociaţiile scapă de grija celor rău-platnici. Depinde dacă şi locatarii vor semna aceste convenţii“, a spus Ion Voiculescu, preşedintele Sindicatului Asociaţiilor de proprietari şi locatari Craiova.
În rândul locatarilor, părerile sunt împărţite. Persoanele bun-platnice sunt de acord cu facturarea individuală, deşi nu înţeleg că aceasta nu este echivalentul contorizării individuale. „Eu abia aştept să se introducă aceste contracte individuale. Să scăpăm odată de cei care nu îşi plătesc datoriile. Nu îşi plătesc, să-i debranşeze!“, a spus Marin Bălăşoiu, din cartierul George Enescu.
Cum era de aşteptat, rău-platnicii nu agreează ideea semnării unui contract cu Termoficarea pentru că dacă întârzie mai mult de 30 de zile plata facturii înseamnă că rămân în frig.

Iniţiativa asociaţiilor

Propunerea de facturare individuală a contravalorii energiei termice a venit din partea Sindicatului asociaţiilor de proprietari şi locatari din Craiova. La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, reprezentanţii asociaţiilor de locatari, după lungi discuţii cu angajaţii Regiei Autonome de Termoficare, au depus pe masa Consiliului Local Craiova un proiect. În fapt, o propunere de a se încheia contracte între locatari şi furnizorul de căldură al oraşului, iar plata facturii să se facă direct către furnizor. Atribuţia de încasator pe care o au în prezent asociaţiile de proprietar va rămâne în sarcina RATf. „Iniţial, am depus la primărie acest proiect de hotărâre. Apoi, ni s-a spus să-l depunem la Termoficare. Nu este o noutate. Facturarea individuală se aplică şi în alte oraşe, iar normele legale în domeniu permit acest mod de plată a contravalorii energiei termice. Este vorba de Legea nr. 325/2006, cea a serviciului public de alimentare cu energie termică, legea asociaţiilor, ordine ale ANRSC. Dacă se aplică această facturare, o asociaţie nu mai este obligată să-l someze, să-l dea în judecată pe cel care nu-şi plăteşte factura. El are deja o convenţie cu termoficarea şi un raport juridic. Furnizorul poate în acest fel să-şi urmărească debitorii“, a precizat Ion Voiculescu.
Înglodată în datorii şi aproape în imposibilitatea de a-şi urmări debitorii, Regia de Termoficare a adoptat propunerea reprezentanţilor asociaţiilor şi a prezentat proiectul consiliului local, care urmează să decidă în sedinţa de mâine, dacă acesta este viabil. Din păcate, directorul Tatian Tudorache nu şi-a exprimat punctul de vedere în ceea ce priveşte această problemă.

Nu dispare asociaţia

„Sistemul actual de repartizare a consumului de căldură pentru proprietarii de apartamente este, de fapt, sistemul pe bază de convenţii individuale. Chiar şi la încheierea convenţiilor individuale, tot trebuie să se facă repartizarea consumului de căldură. Acest calcul este făcut de administratorul de la asociaţia de proprietari“, a precizat Dan Remus, preşedintele UJALP Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII