19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExamenul de bacalaureat, simplificat

Examenul de bacalaureat, simplificat

Diminuarea numărului de probe la bacalaureat şi eliminarea tezelor unice se află printre priorităţile ministrului Ecaterina Andronescu.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, vrea să finalizeze până în aprilie un proiect de lege prin care să fie din nou restructurate programa şcolară şi examenele din ciclul preuniversitar, urmând ca din 2010 numărul de probe de la bacalaureat să se reducă, iar tezele cu subiect unic să fie eliminate.

Andronescu a precizat că doreşte să regândească programa şcolară, motiv pentru care o comisie specială a fost deja organizată în cadrul ministerului. „Aşa cum am spus încă de la învestire, dorim să adoptăm o programă care să formeze competenţe, aşa cum cere şi Comisia Europeană. Ceea ce înseamnă, implicit, şi alt fel de examene", a explicat, pentru NewsIn, Ecaterina Andronescu. Potrivit ministrului, de anul acesta se va lucra la programa şcolară astfel încât aceasta să fie redusă la cunoştinţe esenţiale, care nu se perimează în timp. Revizuirea programei va însemna şi reducerea numărului de discipline din ultimii ani de liceu, în funcţie de profilul ales. „Ne interesează o pregătire temeinică. Astfel, cineva care vrea să se orienteze spre un domeniu umanist nu trebuie să fie sufocat de programa prea densă din zona ştiinţifică şi invers", a spus Andronescu.

Ministrul educaţiei se gândeşte la simplificarea examenelor, pentru ca elevii să poată învăţa şi să nu mai fie tentaţi să copieze. „Şase probe la bacalaureat sunt prea multe. Aş vrea să reducem numărul lor, nu pot să spun exact câte vor fi, pentru ca elevii să se poată pregăti temeinic, iar examenul să fie cât se poate de serios", a mai spus Andronescu.

În privinţa tezelor unice, Andronescu susţine că acestea „nu îşi vor mai avea sensul în noul curriculum" şi că, „oricum, nu prea văd sensul acestor examene care ţin loc şi de teză, şi de admitere la liceu".

 

Fără schimbări în 2009

 

Cu toate că nu consideră eficient modul în care sunt organizate examenele naţionale în prezent, Andronescu nu poate face nici o schimbare anul acesta. „Cu părere de rău, trebuie să spun că nu se vor face nici un fel de modificări în modul de organizare a examenelor din 2009, pentru că legea cere ca metodologia după care au loc acestea să fie aprobată cu un an înainte. Asta înseamnă inclusiv că subiectele pentru probele scrise de la bacalaureat vor fi publicate pe internet la 1 martie", ţine să precizeze ministrul educaţiei.

Noul curriculum şi metodologiile de examen vor fi gata până în aprilie şi vor fi propuse spre votare şi discutare în comisiile de învăţământ din parlament. După aprobarea în parlament a proiectului de curriculum şi a metodologiilor de examen, acestea vor deveni literă de lege. „Nu decid eu ce se va întâmpla la anul în educaţie. Dar vreau ca propunerile ministerului pe care îl conduc să nu întârzie spre discutare şi adoptare, pentru ca de la anul să intre în vigoare", a subliniat ministrul educaţiei.

Ce nu spune însă ministrul este că o programă mai lejeră pentru elevi presupune şi o reducere a numărului profesorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII