16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAşteptarea, mai grea decât operaţia

Aşteptarea, mai grea decât operaţia

Operaţia pe care trebuia să o suporte pentru a putea merge din nou a fost amânată de două ori. Cu toate acestea, Livia nu s-a lăsat cuprinsă de disperare.

Cititorii Gazetei de Sud şi-o amintesc probabil pe Livia Corbeanu, adolescenta din comuna Iancu Jianu, judeţul Olt, ţintuită în căruciorul cu rotile de o boală neurologică rară: maladia Charcot-Marie-Tooth. Pentru această tânără cu trăsături frumoase şi un caracter voluntar, singura şansă să poată merge din nou era o operaţie care se poate face doar la Bucureşti.
Familia Corbeanu era însă prea săracă pentru a-şi putea permite măcar să suporte drumul până la Bucureşti pentru Livia şi mama acesteia, în condiţiile în care ar fi fost nevoie de bani şi pentru unele materiale necesare operaţiei sau pentru tratamentul postoperator.
Visul Liviei este acum realizabil cu ajutorul cititorilor Gazetei de Sud. În doar câteva săptămâni, aceştia au depus în contul tinerei, prin Fundaţia Gazeta de Sud, suma de 9.110 lei.

Amânări demoralizante

În luna septembrie, Livia a plecat la Bucureşti temătoare, dar plină de speranţe. A ajuns la Spitalul „Marie Curie“, unde a fost văzută de prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful Secţiei de ortopedie pediatrică. După o evaluare a stării de sănătate, medicul a anunţat-o că nu poate să facă operaţia deocamdată pentru că are un program foarte încărcat şi a chemat-o din nou pentru un control la începutul lunii noiembrie.
Livia a mers din nou la Bucureşti pe 3 noiembrie, a făcut mai multe analize şi a fost trimisă acasă cu rugămintea să revină în luna februarie, pentru efectuarea operaţiei. O nouă amânare, după atâtea speranţe, a îngrijorat-o pe adolescentă, care începuse să se gândească dacă nu va trebui să renunţe la intervenţia chirurgicală.
Contactat de Gazeta de Sud, prof. Burnei – cotat  drept cel mai bun specialist în ortopedie pediatrică din ţară – a explicat că a fost nevoit să o reprogrameze pe Livia din cauza programului foarte încărcat.
Prof. Gheorghe Burnei operează copii care vin la Bucureşti din toată ţara, cu afecţiuni grave ale coloanei vertebrale. Despre maladia de care suferă Livia, prof. Burnei a spus că este o boală neurologică nevindecabilă, dar care poate fi ameliorată prin mai multe intervenţii chirurgicale.
„Trebuie făcută mai întâi o operaţie prin care să-i redresăm poziţia la un picior, cu ajutorul unei tehnici speciale. Operaţia va fi repetată şi la celălalt picior. Boala nu se vindecă, dar aceste operaţii îi vor permite să meargă mai bine. Noi sperăm ca intervenţiile să decurgă fără probleme şi să poată merge fără a mai fi nevoie vreodată de scaun cu rotile“, a explicat Gheorghe Burnei.

Planuri de viitor

Livia şi-a recăpătat optimismul după ce i-am expus discuţia avută cu prof. Burnei şi pronosticul mai mult decât favorabil dat de medicul bucureştean.
Miercuri, mama Liviei, Aurelia Corbeanu, a mers la Spitalul Judeţean din Slatina, unde fiica ei a fost programată pentru o nouă „repriză“ de fizioterapie, de două săptămâni, începând cu 7 ianuarie 2009.
„Şedinţele de recuperare medicală sunt obligatorii. Trebuie să fie într-o formă fizică bună pentru a putea să reziste operaţiei“, a explicat Aurelia.
Aşteptarea a devenit din ce în ce mai greu de suportat pentru Livia. Adolescenta, care pe 9 februarie va împlini 18 ani, îşi doreşte mai mult ca oricând să se poată întoarce la şcoală. Vrea să termine liceul şi să ia la facultate pentru a-şi împlini una dintre cele mai mari dorinţe: să devină farmacistă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS