14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala vieţii fără bac

Şcoala vieţii fără bac

Relaxare în unităţile de învăţământ doljene, unde a început a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an. Trecuţi prin şcoala vieţii, unii candidaţi au venit nu ca să îi impresioneze pe membrii comisiilor cu cunoştinţele lor sau să ia note mari, ci pentru a lua odată diploma de bac, de care îi întreabă angajatorii.

Emoţiile puştilor de liceu de la bacalaureatul din vară, care stau pentru prima dată în faţa unei comisii şi trebuie să vorbească liber, să arate în câteva minute ce şi cât ştiu, teama că nu vor lua note bune şi că nu vor intra la facultatea dorită au fost înlocuite la sesiunea din toamnă cu relaxare, uneori chiar nepăsare şi ironii. Candidaţii de toate vârstele nu au tremurat pe la uşi, aşteptând să intre în sălile de examen, ci au făcut schimb de impresii de viaţă şi s-au lăudat cu „reuşitele“ lor fără diploma de bac.
Ca să impresioneze profesoarele din comisii au apelat şi la câte un ciubuc, adică un buchet sau un ghiveci cu flori. „Nici nu îmi trebuie mie diplomă, dar e bine să o ai, că nu ştii când te loveşti de ea şi atunci ia-o de unde nu-i. Eu am făcut bani şi fără bac, am o afacere, îmi merge binişor, banu’ vine singur. Omul se descurcă în viaţă şi fără prea multă carte, aşa ca mine, dar de ochii lumii e bine să ai ce pune în ramă. Acum că am luat bacul poate fac şi facultate, masterat şi doctorat“, a spus Vasile de 37 de ani din Filiaşi.

Cu bacalaureatul la muncă în Italia

Cu toate că ştiu că viitorul lor este în străinătate, unii candidaţi s-au întors în ţară ca să îşi dea examenele. „Nu îmi foloseşte prea mult bacul, că eu lucrez în Italia, de patru ani, de când am terminat liceul. Am venit mai mult pentru mama, care îşi dorea foarte mult să îmi iau diploma de bac. De învăţat nu prea am învăţat eu, că mai mult am venit în vacanţă în ţară, dar am luat nouă la probă. Am spus şi eu ce mi-am mai amintit din liceu. Sper să am noroc la toate“, a spus Iulian, de 22 de ani, din Craiova. Emoţionată, mama lui Iulian privea foaia unde era trecută prima notă a probelor orale. „Ţi-am spus eu că poţi! Are mama băiat deştept“, a spus femeia.

Din greşeli învaţă omul

Pentru alţii, examenul de bacalaureat reprezintă o nouă şansă.
„Am fost eliminată în vară pentru că am încercat să copiez la matematică. Pe celelalte probe le luasem cu note mari. Am ratat şi admiterea la Facultatea de Farmacie. Acum voi merge la altă facultate şi la anul voi da la Farmacie. Acum am luat zece, aşa cum am luat şi în vară. Am făcut o greşeală şi acum am şansa să o repar“, a povestit Gabriela din Craiova. La această sesiune a examenului de bacalureat s-au înscris 2.300 de elevi, 339 dintre ei susţinând prima probă orală, cea de limba şi literatura română.
Cei mai mulţi candidaţi care au susţinut examenul oral au fost la centrul de la Liceul CFR Craiova, 101. Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat va continua cu proba orală la limba şi literatura modernă, pe 20 august, urmând ca din 21 august să înceapă probele scrise, prima fiind la limba şi literatura română.
Pe 25 august, candidaţii vor susţine proba scrisă obligatorie a profilului, pe 26 august, una la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, iar pe 27 august va fi proba scrisă sau practică, la alegere dintre disciplinele din celelalte arii crriculare.
 Pe 29 august, vor fi afişate rezultatele şi, până la ora 20.00, candidaţii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii. Până pe 31 august vor fi rezolvate, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 1 septembrie.

Examenul „întârziaţilor“, la Vâlcea

Cei 478 de tineri vâlceni care nu au luat examenul de bacalaureat în sesiunea din iunie 2008 sau în sesiunile din anii anteriori, mai au zilele acestea o şansă pentru a susţine acest examen. 154 de elevi vâlceni au susţinut ieri proba orală la limba şi literatura română.
„Ne confruntăm cu două situaţii: sunt elevi care susţin examenul numai la o materie, la care au obţinut notă mică şi doresc acum să îşi mărească media examenului, dar sunt şi elevii care au picat bacalaureatul şi acum vor susţine toate probele. Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a asigurat logistica şi a luat toate măsurile necesare pentru ca această sesiune a examenului de bacalaureat să se desfăşoare în cele mai bune condiţii“, a declarat Paul Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.
Candidaţii vor susţine acest examen la Colegiul Tehnic Energetic, iar corectarea lucrărilor se va face la Grupul Şcolar Oltchim.
Pentru a fi siguri că de data aceasta vor promova bacul, foarte mulţi tineri s-au pregătit prin meditaţii, la materiile la care în iunie au obţinut note foarte mici. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII