19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătaie pe locuri de muncă în Spania

Bătaie pe locuri de muncă în Spania

Interesul pentru munca în străinătate este din nou în creştere. Ieri, sute de persoane, venite din toate colţurile ţării, s-au îngrămădit la Casa Studenţilor din Craiova, la selecţia pentru un loc de muncă la cules de fructe în Spania.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a organizat ieri o nouă selecţie de muncitori în domeniul agricol din Spania. „Este prima selecţie de forţă de muncă din acest an“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj. Aceasta a precizat că organizaţia spaniolă a pus la dispoziţie persoanelor care doresc să lucreze în străinătate 280 de locuri de muncă (iniţial fuseseră 260, dar au fost suplimentate). „Contractele au o durată de opt luni, iar salariul net este de 4,7 euro/oră“, a adăugat Nicolăescu.

 

800 de candidaţi şi 280 de locuri

 

Pentru această selecţie şi-au anunţat participarea de aproape trei ori mai mulţi candidaţi decât numărul locurilor de muncă – adică peste 800. Dintre aceştia, cam jumătate au fost din Dolj (420), iar restul au provenit din Olt (200), Teleorman (77), Mehedinţi (47), Vaslui, Bucureşti, Giurgiu, Bacău, Constanţa, Tulcea, Piatra Neamţ, Gorj (5), Arad, Alba Iulia şi chiar Satu Mare. „Cele 280 de locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatorul străin au fost ocupate în totalitate. Dintre acestea, pentru 188 au fost alese femei şi pentru 92 – bărbaţi“, a explicat Laura Nicolăescu, care a precizat că au fost respinse 121 de persoane, iar două au fost alese ca rezerve.

Nu toţi cei prezenţi ieri în faţa Casei Studenţilor au reuşit însă să discute cu angajatorul deoarece, în jurul orei 13.00, acesta îşi selectase deja angajaţii şi nu a mai dorit să intervieveze alţii. Acest fapt a atras un val de nemulţumiri, concretizat prin fluierături şi huiduieli.

 

„Sărăcia şi necazurile ne fac să plecăm“

 

Motivele pentru care oamenii au stat ieri ore bune la coadă rămân în continuare sărăcia şi munca prost plătită în ţară. „Sărăcia şi necazurile ne fac să plecăm“, a spus Camelia Mărăcine, de 32 de ani, din Dobreşti, Dolj. Acest răspuns a fost dat şi de alţi participanţi la selecţie, unii dintre ei aflaţi la a doua, a treia sau chiar a patra experienţă de acest gen. „Banii mă determină să plec la muncă în străinătate. Eu am mai fost de trei ori la muncă, tot în Spania. Mai duci dorul de familie, dar se merită“, a spus Alina Gherghe, de 32 de ani, din Sadova, Dolj.

Un trai mai bun îşi doresc şi alţi doljeni. „Suntem aici de aseară. Dorim să ne mai schimbăm viaţa şi să vedem şi alte ţări. Eu lucrez de la 13 ani şi cu banii obţinuţi nu am reuşit să fac mai nimic. Am doi copii“, a spus Elena Vladu, de 28 de ani, din Sadova.

Candidaţi puţini la selecţia din decembrie

 

Dorinţa unui trai mai bun a fost invocată de candidaţi şi la selecţiile precedente de locuri de muncă. „E nevoie de bani. Băiatul meu e la facultate şi pentru el muncesc. E destul de greu departe de familie, dar e mai dureros dacă stau lângă copil şi nu am ce să-i ofer“, declara Luciana Marogel, de 46 de ani, din Dăbuleni, la selecţia pentru forţă de muncă în Spania organizată la mijlocul lui decembrie 2007. Totuşi, la momentul respectiv, numărul participanţilor la selecţie a fost destul de mic. În prima zi au fost prezente aproximativ 370 de persoane (adică 94% din totalul anunţat), din care 350 au fost admise, iar a doua zi doar zece (adică 5% din persoanele anunţate), din care doar cinci au fost admise. Atunci însă, contractele de muncă se adresau doar femeilor şi aveau o durată cuprinsă între trei şi cinci luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII