29.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărmanii, lăsaţi în voia sorţii de primării

Sărmanii, lăsaţi în voia sorţii de primării


Protecţia socială în judeţul Dolj funcţionează doar pe hârtie din cauza birocraţiei. În lipsa unor instituţii sociale în care sărmanii să ducă o viaţă normală, aceştia beneficiază de sprijinul comunităţii doar atâta timp cât sunt bolnavi şi ajung pe un pat de spital.

Spitalul de Urgenţă Craiova este locul în care îşi găsesc alinare multe suflete chinuite. Oameni bătrâni, bolnavi, fără rude ajung aici în fiecare zi. Cei mai mulţi cad pe stradă şi se lovesc sau sunt victime ale unor accidente rutiere. După ce sunt îngrijiţi în spital şi nu mai sunt de competenţa medicilor, aceşti oameni ar trebui să ajungă, prin grija primăriilor, în centre de asistenţă socială.

În realitate, nu se întâmplă aşa. Amărâţii rămân prea multă vreme în spital, pentru că nici asistentul social şi nici conducerea unităţii sanitare nu reuşesc să străpungă hăţişul birocratic ce stă între ei şi primăriile care ar trebui să se ocupe de soarta acestor oameni. Cei mai mulţi ajung pe stradă.

Primarul de la Urzica nu răspunde la telefon

În Clinica de ortopedie a Spitalului de Urgenţă Craiova sunt găzduite în prezent trei bătrâne al căror loc este, de fapt, într-un centru de asistenţă socială sau într-un centru medico-social (instituţie care se ocupă de îngrijirea bolnavilor cronic). Paula Sârmon are 56 de ani şi are domiciliul în localitatea Urzica din judeţul Olt. Femeia a fost internată după ce a căzut şi a suferit o fractură la un picior, a fost îngrijită şi acum ar trebui să meargă acasă, însă nu are locuinţă şi nici rude apropiate care să aibă grijă de ea. În mod normal, Primăria Urzica ar trebui să se intereseze de această bătrână şi să facă demersurile necesare pentru internarea ei într-un centru medico-social. Numai că a dat de înţeles că nu o interesează soarta femeii. „Am dat telefon, primăria a luat legătura cu cumnata femeii, care nu vrea să audă de ea, după care urma să vorbim a doua zi din nou cu reprezentanţii primăriei ca să vedem ce se poate face. Primarul însă nici măcar nu a mai răspuns la telefon“, a susţinut Mariana Trică, directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova. Aceasta spune că este de competenţa Primăriei Urzica să interneze femeia, care necesită îngrijire, într-un centru medico-social.

Bătrână cu picioarele amputate

Gheorghiţa Vasilescu, de 75 de ani, a suferit un grav accident în timp ce traversa neatent strada. Medicii de la Spitalul de Urgenţă au reuşit să-i salveze viaţa, dar nu şi picioarele. La internare nu i se cunoştea identitatea, însă, cu ajutorul poliţiştilor de la Secţia 2 Craiova, femeia a fost identificată, având un buletin de identitate cu o viză de flotant pe Craiova, dar care a expirat din 1990. Domiciliul de pe buletin este în Roşiori de Vede, motiv pentru care spitalul a încercat să ia legătura cu Primăria Roşiori de Vede. Fără succes însă. „Am trimis o adresă către primărie, dar nu am primit nici un răspuns“, a spus Mariana Trică. Bătrâna riscă să ajungă pe stradă, dacă Primăria Roşiori de Vede nu se implică.

Casă plină de şobolani

Ultimul, dar nu cel din urmă caz, este al Angelicăi Ion, de 71 de ani, din Craiova. Bătrâna a fost operată şi i s-a pus o proteză parţială de şold. Pe 10 octombrie a fost externată, dar, pentru că nu are rude, spitalul a făcut rost de o salvare cu care să fie transportată acasă. Şoferul de pe ambulanţă nu s-a îndurat însă să o dea jos din maşină pe bătrână, după ce a văzut condiţiile în care locuia – o cocioabă insalubră plină de şobolani – aşa că a dus-o înapoi la spital.

Acum ar trebui internată într-un cămin de bătrâni. Conducerea spitalului susţine însă că are probleme cu serviciul social al Primăriei Craiova, care nu îşi ia în serios atribuţiile. „Am luat legătura cu centrul medico-social, dar ni s-a spus că nu este de competenţa lor, femeia neavând rude. Am făcut atunci adresă către departamentul de asistenţă socială al primăriei şi am explicat acest caz. Nu am primit nici un răspuns“, a afirmat directoarea de îngrijiri a Spitalului de Urgenţă Craiova. Unitatea sanitară a rămas cu bătrânele pe cap şi nu se întrevede nici o soluţie.

Lipsă de comunicare

Greutatea cu care Primăria Craiova se implică în rezolvarea cazurilor sociale nu este un lucru nou. Totuşi, reprezentanţii instituţiei nu recunosc acest lucru. Rodica Ţenea, directoarea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, susţine că toate cazurile sociale sunt rezolvate mai devreme sau mai târziu: „Avem în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială doar 350 de locuri pentru bătrâni, ocupate. Însă, pentru cazurile deosebite cum sunt cele provenite de la Spitalul de Urgenţă, acordăm prioritate“.

Rodica Ţenea mai spune că primăria cunoaşte cazul Angelicăi Ion şi se fac demersuri pentru rezolvarea situaţiei bătrânei: „În două zile am reuşit să facem ancheta socială, deşi în mod normal poate dura şapte – zece zile. Bătrâna nu vrea să fie internată la azil, aşa că vom încerca să o convingem să stea acolo măcar până când îi vom face curăţenie acasă“.

Reprezentanta primăriei a admis în cele din urmă că nu există comunicare aşa cum ar trebui între cele două instituţii şi că Spitalul de Urgenţă Craiova are un asistent social care nu anunţă din timp cazurile sociale la primărie.

Birocraţie

Bătrânii bolnavi şi fără familii nu pot să fie internaţi în centrele medico-sociale. Chiar dacă au domiciliul în judeţul respectiv, la internare trebuie completat un formular în care trebuie trecute şi datele de contact ale persoanei cu care se ia legătura în cazuri deosebite, cum ar fi decesul persoanei respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII